Politică

Ilie Şerbănescu: FMI NU este o bancă, este un broker. Dacă o ţară dă faliment, FMI îşi ia banii şi a plecat

ilie_serbanescuAnalistul economic Ilie Şerbănescu a explicat, în emisiunea “Punctul de Întâlnire”, la Antena 3, că statul român are probleme severe de care nu se ocupă nimeni.

“FMI nu este o bancă oarecare, spunea domnul Pîrvulescu. FMI nu este o bancă. Este un BROKER al capitalului pe care îl reprezintă. FMI nu participă la nicio masă, dacă o ţară dă faliment. El îşi ia banul înainte, deci nu este bancă. Toate băncile stau la rând după FMI. Fondul are jurisdicţie asupra balanţei de plăţi externe a unui stat. Restul înseamnă doar ABUZ.(…)

Eu cunosc Fondul de 40 de ani, de când România a intrat în FMI – anul 1972.(…)În general, acordul tip era următorul: un stat „scăpa caii”, făcând deficite mari şi când ajungea la restrişte se ducea la FMI care, contra unui împrumut, îi cerea să-şi pună ordine în ogradă. Noi am făcut ordine într-un lucru de care nu eram noi vinovaţi. Eu nu spun că statul român nu avea nişte probleme, dar la momentul respectiv…

Vreau să vă spun că, de-a lungul timpului, FMI a ajutat ţări pentru un singur motiv: să evite intrarea în încetare de plăţi externe. Deci nu interne, pentru că asta nu e treaba lui. La momentul la care s-a făcut acest acord, statul român practic nu avea datorie publică externă – nu ştiu dacă era opt miliarde. Iar 80% din datoria externă a ţării era a firmelor străine din România. Firmele cu capital românesc nu aveau datorie externă pentru că nu le împrumutase nimeni din lume, iar populaţia cu atât mai puţin.”

Sursa: Antena3.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Grecii sa nu le mai dea inapoi nici un ban acestor camatari ordinari,numiti FMI,BCE si mai stie-i naiba cum se mai numesc!