Politică

Guvernul Lacusta si tortionarii de rit nou

lacustaAm ajuns sa batem oamenii in curtea lor pentru ca nu vor sa li se otraveasca apa. Facem comisii parlamentare speciale pentru Rosia Montana, iar profesionistii cu demnitatea meseriei sunt destituiti pentru ca spun adevarul. Strica spaga. Suntem de rasul lumii cu cel mai cinstit Guvern din cate a avut Romania, cu un premier care pune interesele obscure si ilicite inaintea interesului national.

Un Guvern care nu dialogheaza si nici nu negociaza, ci baga pumnul in gura oamenilor neobedienti, curajosi, care stiu sa-si apere pamantul. Ponta se hlizeste la televizor de parca in tara asta ar curge numai lapte si miere. S-a trezit in el spiritul de intreprinzator si vrea sa vanda in cateva luni tot ce mai era de vandut. O graba suspecta care incalca promisiuni cu greutate din campania electorala: gazele de sist si Rosia Montana.

Mintind, au dat jos un Guvern, mintind si-au castigat fotoliile de stabi imbuibati cu zece gusi, care taie si spanzura pentru ca sunt stapani pe mosie. Oameni buni pe astia i-ati ales, pe astia care va sfideaza, care va dau afara din case si spun ca lasa dreptul companiilor sa exproprieze pentru ca sunt mai eficiente. La stat dureaza mai mult. Pe lacustele astea care nu mai stiu cum sa suga cinstit din vlaga tuturor. Pe tortionarii astia de rit nou, care nu te mai bat in puscarie ci in ograda ta si care asmut jandarmii pe protestatarii care isi apara drepturile.

Guvernantii actuali? Niste suflete de slugi care ar fi promis orice pentru a ajunge la Putere, la Cascaval, la Lingouri. “Sa ajungem noi, acolo!”. Ponta, prim ministrul corporatiilor, nu al tarii, va avea de dat explicatii serioase in Statele Unite pentru ce s-a intamplat la Pungesti. Chevron si-a retras utilajele din zona dupa ce jandarmii au agresat inutil o mana de tarani pasnici, care stateau in genunchi pentru a-si apara casele. Cat de caine poti sa fii sa bagi cinci oameni in spital? Iar prefectul, alta sluga, sa nu stea de vorba cu oamenii. Pai cum sa stea? Sunt doar un “roi” de gandaci – asa cum aflam mai nou ca exista roiuri de cutremure – numai buni sa puna stampila ca sa prinda ei osanza.

Victoras, ai o problema: Chevron s-a delimitat de ce s-a intamplat ieri la Pungesti. Prin intrarea in forta cu jandarmii ai revoltat o tara intreaga, chiar si pe cei care n-au iesit inca in strada. Iar daca lucrurile vor continua asa vei avea cel putin o Rascoala ca in 1907 de gestionat.

Si sa dam cartile pe fata si sa explicam de ce acum si nu mai tarziu. Si cu gazele de sist si cu exploatarile prin cianurare. Parlamentul European a adoptat o rezolutie in 5 mai 2010 prin care se interzicea utilizarea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in tarile membre ale Uniunii Europene. Orice rezolutie a Parlamentului European trebuie transpusa in legislatie in maxim doi ani de la adoptare. Suntem in intarziere.

Pe 9 octombrie anul acesta, acelasi for a votat cateva amendamente care imbunatatesc Directiva EIA, care se refera la evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului inconjurator, inclusiv a explorarii si exploatarii gazelor de sist. „Studiile EIA permit estimarea si cuanatificarea factorilor de risc asupra mediului inca din faza incipienta a unui proiect dar si informarea partilor implicate”. Pana acum, „in Romania nu se prevedea obligativitatea in mod expres a unui studiu de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectele de explorare şi exploatare a resurselor neconvenţionale” – gaze de sist – fiind evaluata de autoritati in functie de proiect. In amendamentele aprobate pentru revizuirea Directivei se propune „implicarea publicului interesat care isi poate exprima opinia si contesta legalitatea deciziei de acorda dezvoltatorului permisele si autorizatiile necesare, garantand participarea cetatenilor la luarea deciziilor”.

In urma cu cateva luni, inainte de votul din Parlamentul European, Austria milita pentru studii care sa evalueze impactul asupra mediului pentru proiectele de explorare si exploatare a gazelor de sist, demers care a deteminat OMV-ul sa anunte ca se retrage dintr-o potentiala evaluare a zacamintelor de gaze de sist pe motiv ca „un proiect ce necesita un studiu EIA nu mai este viabil din punct de vedere comercial”.

Si ca sa scurtam povestea, Domnul Lacusta Ponta se grabeste pentru ca nicio companie nu va mai dori sa exploreze sau sa exploateze in conditiile in care amendamentele din Directiva EIA vor deveni obligatorii.

Pana una alta, sambata se anunta mari proteste populare: la Campeni si la Pungesti. Motii lui Iancu si razesii lui Stefan se ridica! Nu cu furci si topoare, ci pasnic impotriva unui regim tortionar de rit nou. Si daca Victoras a lipsit de la orele de istorie ii spun eu ca Avram Iancu este in Apuseni ceea ce este Stefan cel Mare pentru moldoveni. Iar cine a ridicat primul piatra, de piatra va pieri, iar guvernantii cu suflet de sluga nu vor ajunge niciodata stapani.

Autor: Cristina Pinzaru
Sursa: Frontpress

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • :)))
    interesant
    cum la noi nu se poate nimic si la altii nici macar prin cap nu le trece sa inceapa treaba fara o analiza clara asupra mediului??
    adik noi suntem mai prosti ca alti?
    la noi se merge pe premiza ” lasa ba ca astia merge si fara ca nu stiu”

  • Am comentat de atatea ori si o voi face pana la moarte ca doar atat mi-a mai ramas. De ce nu GANDITI un pic, da voua ma adresez oilor ce sunteti care va uitati la tembelizor. Daca votul vostru ar insemna ceva cu siguranta nu va-r lasa lichelele astea sa votati. Cand o sa va treziti naibi odata? Cand o sa intelegeti conceptul unei ferme de bovine transpusa peste societatea umana? Crezi ca ai drepturi dar defapt ai doar privilegii temporare, te crezi liber sa faci alegeri in viata dar singurele alegeri care le poti face sunt cele cu privire la aroma inghetatei. Te crezi cumva liber? negresit esti mai sclavoi decat ultimul sclavoi de pe planeta asta dar nu conteaza ca in mintea ta “esti LIBER”. Tortionarii de “ieri” 100-150 de ani doar si-au schimbat inca odata imbracamintea (sau reinnoit) pentru tine, nicidecum altcumva. Aceleasi familii de cutre si nepotisme pe spaga au fost in varful piramidei de fff. multi ani, ei sunt aceeasi doar numele si l-au schimbat tocmai ca sa te confuzeze. Cel mai bun exemplu ar fi cel al lui PETRE ROMAN: tacsu a lucrat puternic pentru NKVD, KGB, GRU dupa care si-a schimbat numele din NEULANDER( evreu rus ) in ROMAN iar fisu a fost scolit si bursat prin europa sub acoperiri pompoase si ghici cine a devenit PRIMUL MINISTRU al romaniei dupa “glorioasa revolutie”? ASCHIA nu sare departe de TRUNCHI si niciodata nu iese FUM fara FOC. Noapte buna romane, somn usor, scuza-ma ca mi-am descarcat off-ul si am spus adevarul si te doare dar nui bai da drumu la televizor si sa vezi ce bine o sa te simti…