Politică

Gabriel Resources a depus plângere împotriva României

Indicator_la_Rosia-300x192Gabriel Resources acuză pierderi prin neimplementarea proiectului de exploatare de la Roşia Montana şi face plângere împotriva României la Curtea de arbitraj de la Washington, se arată într-un comunicat al companiei.

Astfel, Gabriel Resources Ltd. a anunţat că a depus o cerere de arbitraj în faţa World Bank’s Internaţional Centre for Settlement of Investment Disputes (“ICSID”) împotriva României, pentru nedemararea proiectului de exploatare auriferă de la Roşia Montana.

Blocarea proiectului fără nicio compensaţie a cauzat “pierderi semnificative” pentru Gabriel Rseources, se arată în document.

Nemulțumită de impasul privind dezvoltarea proiectului Roșia Montană, compania canadiană a anunţat încă de anul trecut că va da în judecată guvernul român pentru a-şi recupera investițiile, pretenţiile financiare fiind estimate la patru miliarde de dolari.

În luna noiembrie, în urma protestelor, o comisie parlamentară a respins un proiect de lege care ar fi permis derularea proiectului. Nici în decembrie, proiectul, promovat printr-o nouă lege a minelor, nu a avut mai mult succes.

La puţint timp după ce legea minelor a căzut în Parlament, acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit la bursa din Toronto.

Proiectul a întâmpinat o opoziție puternică din cauza utilizării cianurilor pentru extragerea aurului și argintului. Au trecut ani de dezbateri privind beneficiile acestei investiții pentru România.

Anul trecut, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului să retragă proiectul de lege ce ar fi grăbit deschiderea minei.

Un adevărat val de opoziție a apărut față de acest proiect minier, oamenii fiind alertați din pricina utilizării a circa 12.000 de tone de cianură în fiecare an de exploatare și temându-se că vor fi distruse vestigiile miniere din epoca romană.

În acest dosar, Gabriel este reprezentată de White&Case LLP.

Autor: Luiza Vasile

Sursa:Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu