Politică

Fundaţiile lui George Soros vor un loc în CSM din partea “societăţii civile”

Au fost date publicităţii numele celor 7 candidaţi înscrişi pentru ocuparea locului de membru în CSM din partea „societăţii civile”: Radu Ioan Motica, Victor Alistar, Răzvan Codru Vrabie, Antonie Popescu, Mădălina Tomescu, Dragoş Marian Rădulescu, şi Romeu Chelariu. Ei au fost propuşi de cîte o organizaţie sau fundaţie, cu excepţia lui Radu Motica, propus de şapte instituţii!

candidatii_din_csm

Să vedem cine sînt aceşti candidaţi dintre care va fi ales cel va intra în noul CSM, alături de magistraţii care au fost deja validaţi, în frunte cu judecătoarea Gabriela Baltag, preşedinta AMR, cea care a obţinut cel mai mare număr de voturi dintre toţi membrii CSM.

1. RADU IOAN MOTICA este nimeni altul decît preşedintele Comisiei de evaluare a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi. A fost decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea de Vest dinTimişoara. Cînd i s-a solicitat un punct de vedere faţă de sesizarea lui Mugur Ciuvică despre plagiatul Codruţei Kövesi, Motica a dat acea declaraţie stupefiantă: „Mă îndoiesc că cineva va analiza teza. Oricum ar ieși analiza, tot rău e. Dacă spune că nu a fost plagiat, sare presa, dacă spune că e plagiat, ne gândim și la poziția doctorandului. Mi-e greu să cred că se va implica cineva în această poveste”!

2. VICTOR ALISTAR este directorul „Transparency International Romania”, unul dintre ONG-urile finanţate de George Soros, primind nenumărate comenzi de la „Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă”, aşa cum putem vedea chiar pe site-ul ONG-ului său:

transparancy_international_romania

Cînd a fost propus ministru delegat pentru Strategii Guvernamentale, au ieşit la iveală o mulţime de ilegalităţi care-l vizau pe Victor Alistar, trecute în revistă de Hotnews în 1 mai 2012:

– „Alistar a fost implicat într-un uriaş scandal pe vremea cînd era funcţionar public în Primăria Capitalei condusă de Viorel Lis şi anume şef al protocolului. A fost acuzat că a obţinut ilegal un imobil din fondul locativ al Municipalităţii. I s-au adus atunci acuzaţii de fals, uz de fals şi fals în declaraţii. Alistar a recunoscut că a fost cercetat penal pentru fals în declaraţii şi că a avut o serie de procese pentru a-şi păstra imobilul primit de la primarul Lis. A pierdut însă procesul şi a renunţat la apartament”.

– „Numele lui Victor Alistar se regăseşte într-un dosar de cercetare a infracţiunii de fals în declaraţii. În iulie 2009, ANI a sesizat Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvîrşirea de către Teodor-Victor Alistar, Raluca Alexandra Pruna (în calitate de fost preşedinte al Asociaţiei Române pentru Transparenţă) şi Codru Vrabie (fost director executiv al Asociaţiei Române pentru Transparenţă) a infracţiunii de fals în declaraţii”. Sentinţa de incompatibilitate a lui Victor Alistar a rămas definitivă. De remarcat că în acest dosar, alături de Victor Alistar, figura şi Răzvan Codru Vrabie, care este alt candidat pentru postul de membru CSM!

3. RĂZVAN CODRU VRABIE, fost coleg cu Victor Alistar, a fost, de asemenea, implicat în dosarul de incompatibilitate descris mai sus. Este propus de „Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki” (APADOR-CH). Acest ONG face parte din reţeaua Soros din România, dar pare a fi fost singurul ONG apolitic din România, care corespunde criteriilor unei organizaţii non-guvernamentale, în perioada de început, cînd APADOR-CH a fost condusă de Renata Weber! Din 1996, conducerea a fost preluată însă de Monica Macovei.

Documentul de mai jos, publicat pe site-ul APADOR-CH, îl găseşte pe Răzvan Codru Vrabie ca reprezentant al EPAS alături de alte ONG-uri din reţeaua Soros, toate fiind reprezentate la întîlnirea anuală a OGP chiar de către „Fundaţia Soros”.

scrisoare_deschisa_catre_ponta

EPAS a fost dizolvată în 2014, devenind „Funky Citizens” şi a participat la întîlnirea de la Cotroceni de după Colectiv.

4. ANTONIE POPESCU a mai candidat şi în 2012 pentru un loc în CSM, fiind susţinut de mai multe ONG din aceeaşi reţea Soros, care au pus la dosarul său de candidat „Scrisori de susţinere”! Între acestea, figurează explicit chiar FUNDAŢIA SOROS! Dar şi „Societatea Academică Română” (SAR), condusă de Alina Mungiu.

Iată ce cuprindea „Dosarul de candidat” la postul de membru al CSM din 2012 al lui Antonie Popescu:

dosar_candidat_antonie_popescu

Antonie Popescu este propus acum să facă parte din CSM de către Fundaţia „Centrul de Resurse Juridice”, despre citim chiar pe pagina Camerei Deputaţilor:

„Creat în decembrie 1998, Centrul de Resurse Juridice şi-a început activitatea prin preluarea unei părti din mega-programul de reformă juridică coordonat de Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Centrul de Resurse Juridice este membră a Reţelei SOROS Open Network”!

5. MĂDĂLINA TOMESCU este propusă de „Centrul European pentru Promovarea Nediscriminării şi Egalităţii de Şanse” – NEDES 2104. Nu ştim prea multe lucruri despre Mădălina Popescu, în afara faptului că este profesor la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, condusă de CORINA DUMITRESCU, al cărei mandat la CSM se încheie chiar acum. Într-un fel, Corina Dumitrescu vrea să-i lase moştenire locul în CSM chiar colegei şi subalternei sale Mădălina Tomescu!

6. DRAGOŞ MARIAN RĂDULESCU este propus de „Forumul Regional pentru Drepturile Omului din Romania”. Este coleg cu Mădălina Tomescu la aceeaşi Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, condusă de Corina Dumitrescu, care abia şi-a încheiat mandatul de membru al CSM!

7. ROMEU CHELARIU este propus de Fundaţia „Camera de Arbitraj şi Mediere” din Iaşi. Este singurul care nu are legătură directă cu ONG-urile din reţeaua Soros sau cu Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, deşi a fost cadru didactic la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Iaşi, însă a avut pasiuni politice, fiind şeful cancelariei prefectului de Iaşi în perioada 2001-2005.

Iată-i şi pe aceşti candidaţi care-l vor însoţi la „concursul” din acest an pentru locul în CSM rezervat „societăţii civile” pe cel care i-a titlul de doctor Laurei Codruţa Kövesi:

candidatii_din_csm

Cerem scuze pentru fotografia lui Romeu Chelariu, însă este atît de puţin cunoscut, încît nu am reuşit să-l identificăm pe Google nici măcar între cei foarte mulţi care poartă acest nume ciudat de „Romeu”!

În opinia noastră, şansele cele mai mari de a ocupa acel loc rămas liber în cadrul CSM le are unul dintre cei care au în spate susţinerea fundaţiilor şi ONG-urilor din reţeaua Soros. Sînt şi mai cunoscuţi din mediatizarea uneori deşănţată din aceşti ani, dar au în spate şi pîrghiile de presiune faţă de cei care vor decide în final. A doua şansă este pentru cei care provin din Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, dacă, desigur, rectorul acesteia, fostul membru CSM Corina Dumitrescu, mai are vreo influenţă sau dacă soţul său, senatorul Cristian Dumitrescu, va da o mînă de ajutor. Nu trebuie însă minimalizat „omul Codruţei Kövesi”, cel care a prezidat şedinţa în care Laura Codruţa Kövesi a primit titlul de doctor prin plagiat!

Ca să glumim puţin, va fi, aşadar, o bătălie între George Soros, „omul Codruţei Kövesi” şi Dimitrie Cantemir pentru ocuparea postului de membru CSM din partea „societăţii civile”!

Autor: Ion Spanu

Sursa: Cotidianul

 

 

Abonează-te la newsletter