Politică

Franța vs. Germania – un război pe teritoriul României

Uniunea Europeană se schimbă, nu pentru că cineva ar dori asta, ci pentru că jocul geopolitic o impune. Germania se află pe finalul epocii Merkel iar în Franța, Macron își pune bazele puterii cu vestele galbene pe Champs Elysee. Mare Britanie suferă niște zbateri politice incredibile, iar Brexitul bate la ușă. China începe să fie un jucător major în Europa, Rusia strânge relațiile cu Germania, iar SUA își crește influența în Europa de Est pentru a contrabalansa situația din Vestul Europei, unde pierde teren.



Jucătorii majori din UE sunt acum Franța și Germania pentru că Anglia este ieșită din schemă. România depinde destul de mult din punct de vedere economic de relațiile cu Franța și Germania. Cele mai mari companii multinaționale din România sunt franțuzești (Dacia – Renault, Carrefour, Veolia, Danone etc) sau germane (Continental AG, Kaufland, Metro, Telekom etc.). Dincolo de puterea economică manifestată de cele două state, în ultimii ani a crescut simțitor și puterea serviciilor screte germane și franceze ajutate și retragerea controlată a celor americane.

Atât de importante au devenit serviciile germane și cele franceze încât la prezidențialele din toamnă vom avea în turul al doilea doi candidați cel puțin sensibili la politica Berlinului și a Parisului. Ioahnnis a beneficiat încă din 2014 de tot sprijinul BND-ului iar acum Barna pe filiera Cioloș – Macron beneficiază și el de sprijinul DGSE.

Numirea lui Geoană la NATO

Numirea lui Mircea Geoană în funcția de adjunct al Secretarului General al NATO vine pe fondul creșterii influenței Franței și Germaniei în România. Astfel, SUA au simțit nevoia să echilibreze puțin situația. SUA nu vrea să piardă Europa de Est, iar România joacă un rol cheie ținănd cont că Bulgaria, Grecia și Ungaria sunt apropiate de Rusia.

Fără ca funcția lui Geoană să joace vreun rol un viitoarele alegeri, arată totuși interesul american pentru România.

Barna vs. Iohannis

Deși în cursa prezidențială sunt înscriși deja 6 concurenți, cei mai bine cotați sunt Barna și Iohannis. Finalul lunii august va dezlănțui războiul pe linia USR-PNL iar PSD va fi doar arbitru în această luptă.

O victorie a lui Iohannis va păstra influența Germaniei pe când o victorie a lui Barna va da un avans Franței dar mai ales va arăta că Macron începe să fie cu adevărat relevant la nivel european.

Ca de obicei, votul românilor și România pică în plan secund dar măcar asistăm la un război cu final deschis.

Autor: Alexandru David