Politică

Fără precedent: Președintele ceh l-a interzis pe ambasadorul american

schapiro-zeman-e1428253346803Preşedintele Milos Zeman “a închis uşa” Castelului din Praga pentru ambasadorul Statelor Unite, în urma unor comentarii percepute ca critice asupra deciziei cehe de a participa la comemorarea celui de-Al Doilea Război Mondial la Moscova, potrivit duminică mass-media locale, relatează agenţia Reuters.

Liderii Uniunii Europene boicotează ceremonia din luna mai din cauza rolului Rusiei în conflictul din Ucraina, dar Zeman – care a deviat frecvent de la poziţia UE – a anunţat că va participa.

“Nu-mi pot imagina că ambasadorul ceh la Washington îi dă sfaturi preşedintelui american unde să călătorească”, a declarat Zeman citat de portalul de ştiri Parlamentni Listy. “Nu voi permite niciunui ambasador să aibă un cuvânt de spus asupra vizitelor mele în străinătate”, a subliniat el.

“Ambasadorul (Andrew) Schapiro are uşa de la castel închisă”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt prezidenţial a declarat presei locale că Schapiro ar putea încă participa la evenimente sociale la Castelul din Praga (Prazsky Hrad n.r.), reşedinţa oficială a preşedintelui ceh.

Schapiro a declarat la televiziunea cehă, la începutul săptămânii trecute, că ar fi “penibil” ca Zeman să ia parte la ceremonie ca singurul om de stat dintr-o ţară a UE.

Zeman, un fost prim-ministru, a deviat frecvent de la poziţia comună a UE asupra Ucrainei şi a criticat sancţiunile împotriva Moscovei. Cu toate acestea, guvernul, care este responsabil de politica externă, a sprijinit deplin poziţia UE, aminteşte Reuters.

Preşedinţia cehă are în mare măsură un rol ceremonial, dar Zeman – care a fost primul preşedinte ales prin vot direct când a preluat funcţia în 2013 – îşi spune părerea pe şleau atât în legătură cu politica internă, cât şi cea externă.AGERPRES

Autor: Denisa Miron

Sursa: Stiripesurse.ro

Abonează-te la newsletter