Politică

Deutsche Bank atacă dur Banca Centrală Europeană: ”BCE este lacheul piețelor!”

0,,19008908_303,00Atac dur al Deutsche Bank la adresa politicii Băncii Centrale Europene, care ar distruge proiectul european. David Folkerts-Landau, economistul șef al DB, arată într-un studiu că politica dobânzilor negative și a reducerii cantitative îi lovește grav pe cei care economisesc și le permit politicienilor să amâne mereu reformele structurale. DB se face portavoacea Berlinului și susține o revenire la consolidarea fiscală (austeritate) și la reforme structurale.

În ultimul secol băncile centrale au devenit câinii de pază ai securității noastre economice și financiare. Bundesbank și Federal Reserve sunt respectate pentru că au obținut stabilitate monetară, deseori în ciuda opoziției politice. Însă bancherii centrali pot să fie induși în eroare urmând dogma economică a prezentului. Cand se întâmpla asta, greșelile lor pot fi catastrofale”, se arată în studiul ”Banca Centrală Europeană trebuie să se schimbe”.

Acțiunile de acum ale Bancii Centrale Europene sugerează că și aceasta instituție a început să se comporte anapoda. După șapte ani de politică monetară foarte relaxata, acum se dovedește că dogma actuală a relaxării cantitative și a dobânzilor negative riscă să duca la instabilitate pe termen lung în zona euro.

Banca Centrala Europeană și-a pierdut credibilitatea pe piețe și, mai îngrijorător, în rândul publicului.

Dar reacția BCE este să împingă această politică la extremă. Aceasta duce la alocări eronate în econoomia reală, care vor fi foarte greu de corectat și cu multe sacrificii. Cei care economisesc pierd, în timp ce proprietarii de acțiuni și de imobile jubilează.

Mai rău, prin proclamarea drept salvatorul zonei euro cu orice preț, BCE le-a permis politicienilor să stea deoparte și să nu acționeze prin reformele necesare pentru consolidarea fiscală.

Astfel, BCE amenință proiectul european în ansamblu de dragul stabilității financiare pe termen scurt. Cu cât această politica va amâna mai mult acțiunea, cu atât va contribui la ascensiunea politicilor populiste și extremiste.”

”Estimările noastre sugerează că în lupta sa împotriva deflatiei și a a inflatiei instabile, politica BCEa devenit prea slabă. Credem că BCE trebuie să pregătească schimbarea politicii. Așteptata creștere a inflației peste 1% în primul trimestru din 2017 ar trebui să semnaleze această schimbare a politicii BCE.”

Deutsche Bank vrea să fie bine înțeleasă atunci când vorbește despre efectele catastrofale ale erorilor băncilor centrale și aduce exemplul Republicii de la Weimar și al Marii Crize. Aducând discuția în prezent, studiul Deutesche Bank amintește că ministrul german de Finanțe Wolgang Schaeuble a dat deja vina pe BCE pentru ascensiunea partidului antisitem Alternativa pentru Germania. ”Este periculos ca băncile centrale să nu ia în cionsiderare aceste consecințe, mai cu seamă că se poate spune că le lipsește mandatul pentru a exercita o influență atât de mare asupra societăților și indivizilor”.

Deutsche Bank arată că cea mai mare eroare de logică a oricarui stimul financiar este că nu-i lasă pe politicieni să-și facă treaba. În schimb, totul depinde de politica monetară și de bursă.

BCE a devenit un lacheu al piețelor care cer tot mai mult, cu investitori care deja țipă pentru o nouă relaxare cantitativă până în septembrie. Se poate deja demonstra că actuala politică reduce presiunea pusă pe banci pentru a renunța la creditele neperformante și la menținerea în viață a companiilor neprofitabile”. Este un atac al Deutsche Bank la adresa ”investitorilor”, investitori printre care se află și Goldman Sachs, fostul angajator al președintelui BCE, Mario Draghi.

Prin politica sa ”cu orice preț”, BCE a eliminat stimulii pentru reformele ce trebuie întreprinse de guverne și a distorsionat rata dobanzilor la obligațiunile guvernamentale. Politicienii sunt și ei blocați, pentru ca le este teamă că reformele nepopulare ar putea să ducă la înlocuirea lor cu politicieni mai naționaliști și mai eurosceptici, ceea ce presupune un risc si mai mare pentru zona euro. Presedintele BCE spune că nu-și poate îndeplini atribuțiile din fișa postului în funcție de modul în care politiceinii își îndeplinesc atributiile din propria lor fișă a postului. Însă lumea reala este lumea reala și ignorarea consecințelor politicii monetare a dus la ultima mare criză”, arată Deutsche Bank.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Studiul critic al DB pune doua probleme ESENTIALE, pe care si Romania ar trebui sa si le puna:
    1. BANI pentru VIATA,
    2. VIATA pentru BANI.
    Cand toate politicile unei banci centrale se subsumeaza primei paradigme, traim in CIVILIZATIE.
    Cand politicile dezvoltate de ORICE banca centrala sunt subsumate celei de a doua ipostaze, avem de a face cu BANDITISM si PIRATERIE, impachetate in staniol de cuvinte si actiuni institutionalizate, sa para ca e “obiectivitate stiintifica”, iar finalitatea este MOARTEA CIVILIZATIEI.
    Acest studiu ne avertizeaza ca ALEGEREA caii de urmat in societatile care vor sa conserve si sa dezvolte CIVILIZATIA, au datoria sa aleaga prima cale, sa denunte si sa respinga orice forma “fascizanta”, fie si de sorginte “mare finanta”, care submineaza CIVILIZATIA!

  • Erata:in loc de “, au datoria sa aleaga prima cale” corectia este
    “, prima cale si datoria…”

  • Fraza corectata: Acest studiu ne avertizeaza ca ALEGEREA caii de urmat, in societatile care vor sa conserve si sa dezvolte CIVILIZATIA, este prima cale si, sa denunte si sa respinga orice forma “fascizanta”, fie si de sorginte “mare finanta”, care submineaza CIVILIZATIA!