Politică

DESPRE REFERENDUM

“Dragi compatrioți, astăzi a fost o zi mare. A fost o zi mare pentru că românii, cetățenii români cu drept de vot au vorbit puternic, au vorbit răspicat, au vorbit așa cum vorbesc națiunile care au cu adevărat vocația democrației. Nu cunoaștem deocamdată rezultatele finale și oficiale ale acestui referendum. Știm însă, cu siguranță, câteva lucruri care mă determină și mă îndreptățesc să spun ceea ce am afirmat adineauri.

Într-o situație în care acest referendum a fost boicotat de către Partidul Democrat Liberal și de către însuși președintele suspendat, Traian Băsescu, pe de-o parte, de către UDMR și marea parte a cetățenilor de origine maghiară a României, pe de altă parte, în condițiile unei zile caniculare, la mijlocul verii, într-o perioadă de concedii, cetățenii români într-o majoritate indiscutabilă pe care o cunoaștem toți, o majoritate reală, au răspuns chemării la referendum, au răspuns într-un mod extraordinar prin amploarea, intensitatea și prin corectitudinea comportării lor. Așa cum spuneam rezultatele nu sunt definitiv cunoscute, dar ceea ce am putut vedea cu toții, ceea ce au putut vedea toți cei care sunt preocupați sau îndoiți de calitatea democrației din România, a fost un cetățean român conștient de drepturile și de obligațiile sale, un cetățean român hotărât să spună ”prezent” la întâlnirea cu un mare moment din destinul acestei țări.

Nu avem nici un fel de dubiu atunci când spunem că România a dovedit definitiv astăzi că este o ţară pe deplin democratică, o ţară ai cărei cetăţeni înţeleg sensul democraţiei, o ţară ai cărei cetăţeni într-o categorică majoritate, în realitate, înţeleg să-şi exercite drepturile fundamentale şi să participe la ceea ce înseamnă decizie democratică. Vreau, de asemenea, mulţumindu-le tuturor acestor oameni extraordinari care au făcut efortul de a se prezenta şi de a-şi exprima astăzi votul la referendum, să le mulţumesc şi celor la care făceam apel în sfârşitul campaniei electorale şi anume tuturor autorităţilor, tuturor oamenilor care astăzi, toată ziua, fără întrerupere, au asigurat desfăşurarea normală şi corectă a acestui referendum.

Au existat – şi le vom inventaria, bineînţeles – numeroase incidente, toate însă minore, nici unul de natură să pună sub semnul îndoielii desfăşurarea acestui proces democratic. Şi în sensul acesta, şi în această direcţie şi autorităţile, şi cetăţenii alegători ai României s-au dovedit exemplari din punct de vedere democratic.

Dragi compatrioţi, indiferent care va fi rezultatul final şi oficial al acestui referendum, nu mai avem, dacă am avut vreodată, niciun motiv să ne îndoim de noi înşine, de ţara noastră, de faptul că suntem un popor şi o ţară pe deplin europene în sensul democraţiei, în sensul capacităţii cetăţeanului de a-şi spune cuvântul atunci când este nevoie de el.

Vom aştepta cu toţii în mod democratic, în mod civilizat, rezultatele oficiale de la Biroul Electoral Central, vom aştepta şi vom respecta cu toţii decizia Curţii Constituţionale, vom avea până la urmă un rezultat sau altul la acest referendum. Acestea însă sunt aproape detalii pe lângă marele mesaj pe care astăzi poporul român l-a dat, şi anume acela că este un popor care nu mai are ce să înveţe în materie de alegeri democratice, în materie de participare democratică, de la nimeni. Şi cred că dacă existau îndoieli în noi înşine sau în partenerii noştri europeni în legătură cu aceste lucruri, ele nu mai au nici un fel de justificare.

Le mulţumesc încă o dată tuturor românilor care au înţeles să se comporte astăzi ca cetăţeni liberi ai acestei ţări. Le mulţumesc tuturor celor care astăzi, prin votul lor, prin prezenţa lor, prin implicarea lor au scris o nouă pagină, o pagină frumoasă, o pagină mare din istoria României.

Ne vom reîntâlni atunci când rezultatele vor fi oficiale. Vom acţiona în baza respectului faţă de toate deciziile instituţiilor prevăzute de Constituţie – BEC, Curtea Constituţională – dar ceea ce am câştigat astăzi în ochii noştri şi în ochii altora este indiscutabil, şi pentru acest lucru vă mulţumesc tuturor, dragi compatrioţi!”

Transcriere de pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.