Politică

DESCENTRALIZAREA lui Dragnea, pe placul UDMR. Antal Arpad: ”Ne vom apropia de autonomie”

dragneaCotidianul de limba maghiară Haromszek (Covasna): “Proiect de descentralizare / UDMR salută iniţiativa”

”Proiectul de descentralizare în varianta Dragnea, dat publicităţii luni, i-a luat prin surprindere pe politicieni. Documentul nu a ajuns la toţi pe cale oficială: Consiliului Judeţean Covasna nu i-a fost transmis proiectul, a aflat de el din presă, în schimb iniţiativa a ajuns la Primăria Sfântu Gheorghe, iar UDMR o apreciază pozitiv. In cadrul coaliţiei guvernamentale s-a creat o divergenţă de opinie, partidul liberal îşi va exprima poziţia în cele ce vor urma.

Cseke Attila, deputat din judeţul Bihor, a menţionat: uniunea a elaborat mai demult un proiect ce vizează această problemă şi acum aşteaptă invitaţia cabinetului pentru corelarea punctelor de vedere legate de cele două documente.

Până acum, UDMR este singura formaţiune politică ce a înaintat în parlament un proiect de lege în interesul transferării către administraţiile judeţene a diferitelor servicii aflate în prezent în gestionarea statului (este vorba în total de 18 instituţii, mai multe decât cele cuprinse în propunerea lui Dragnea). Proiectul a fost adoptat tacit nu demult de camera deputaţilor, iar după părerea lui Cseke, ar putea reprezenta un punct de reper excepţional pentru disputa parlamentară vizând descentralizarea. UDMR nu este de acord cu faptul ca printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului să fie adoptată o decizie vizând descentralizarea.

Mai aproape de autonomie

Această variantă a descentralizării ar contribui la edificarea administraţiilor locale şi judeţene – a afirmat Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, potrivit căruia în principiu este vorba despre o iniţiativă pe deplin pozitivă, aspectul mai puţin clar fiind finanţarea. Documentul cuprinde sute de pagini, e foarte complex, se vede că problema a fost luată în serios. Dacă ar fi adoptat şi ar transfera toate atribuţiile posibile, ar fi vorba de fapt despre elaborarea legii-cadru vizând descentralizarea, adoptată în 2006. In majoritatea cazurilor (90%),atribuţiile ar urma să le fie transferate administraţiilor judeţene, nu este nici o problemă cu acest lucru, însă este bizar faptul că proiectul nu le-a fost trimis consiliilor judeţene, motiv pentru care aş spune că manifest un optimism reţinut în ceea ce priveşte adoptarea lui. Cu alte cuvinte: cred doar ce văd, dacă este sau nu adevărat, de exemplu, că inspectorul-şef al poliţiei va fi numit de primar. Pe mine nu m-ar deranja nici dacă proiectul de lege ar intra în vigoare printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului, numai să fie înregistrate în sfârşit şi progrese. Avem şi unele nelămuriri, nu este destul de clară, de exemplu, nici partea referitoare la salariile poliţiştilor, tocmai pentru acest motiv aş dori foarte mult ca săptămâna viitoare să particip la o discuţie cu guvernul, având în vedere că UDMR este singura formaţiune care are în parlament un proiect de lege vizând descentralizarea. Termenul stabilit pentru ieri pentru exprimarea opiniilor nu a fost – în opinia mea – bine gândit, având în vedere că proiectul nu le-a fost transmis administraţiilor judeţene care sunt cele mai vizate, şi fracţiunii eu i l-am trimis. L-am studiat, în aprecierea mea este unul deosebit de adecvat şi dacă va fi adoptat, ne vom apropia de autonomie, iar acest lucru înseamnă că luăm atribuţiile de la Bucureşti şi le aducem mai aproape de oameni – a spus primarul”.

Referințe: cotidianul Haromszek, nr. 7008 din 02.10.2013, autor Demeter J. Ildiko (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Sursa: Dan Tanasa