Politică

Deontologia s-a născut la Cluj – cazul PressOne (II)

Spuneam săptămâna trecută că vom continua investigația despre Pressone și vom discuta despre jurnaliștii de acolo. Responsabilul cu propaganda, adică redactorul-șef este Mihnea Măruță.  Acesta a fost redactor-şef al ziarului Cotidianul un an de zile: din aprilie 2007 până în aprilie 2008. Înainte de asta, Măruţă a fost redactor-şef adjunct şi apoi redactor-şef al săptămânalului CLUJEANUL, de la înfiinţarea publicaţiei, în martie 2000, până în aprilie 2006. El a mai fost şi redactor-şef la cotidianul Ziarul Clujeanului, cunoscut sub denumirea ZC, din octombrie 2003, până în aprilie 2006[1].



Unul din motivele invocate de Mihnea Măruță pentru despărțirea de Cotidianul după numai un an, este nivelul slab al educației din București. Acesta nu mai vrea să-și expună copiii în școlile ”miticilor”, așa că se întoarce în Clujul european, acolo unde educația este, în mod clar, pe primul loc.

În 2012, alege să vină iar la București și să suporte mitocănia și proasta creștere din capitală, pentru a prelua postul de redactor-șef al ziarului Adevărul. Se pare că ”educația” din București se mai întremase între timp sau salariul oferit de Cristian Burci era suficient de motivant pentru a-l face pe clujeanul Mihnea Măruță să-și părăsească urbea pentru București[2].

Nu a făcut față la Adevărul așa că, după câteva luni, a luat din nou trenul spre Cluj. În 2015 a început să formeze redacția Pressone cu banii americanului Don Lothrop. Restul echipei este formată din Alex Enășescu (Iași), Bianca Felseghi (Cluj-Napoca), Roxana Garaiman (București), Laurențiu Manolache (București), Iulia Marin (București),  Lucian Muntean (București), Codruța Simina (Cluj-Napoca), Valentin Șchiopu (Cluj-Napoca) și Raul Ștef (Cluj-Napoca).

De ce nu este fezabil din punct de vedere financiar proiectul Pressone

Conform paginii oficiale, la proiectul Pressone lucrează 10 persoane, deci o redacție decentă dacă te gândești că au probabil 2-3 oameni și la divizia tehnică. Refuz să cred că acești 13 oameni vin la serviciu de plăcere și nu așteaptă salariul la sfârșitul lunii.

Asumând că toți câștigă salariul mediu, conform cifrelor pe anul trecut, salariul mediu brut a fost de 3.257 lei[3], deci redacția Pressone și echipa de la tehnic au nevoie de vreo 9.000 de euro lunar doar pentru salariile angajaților, fără să mai punem la socoteală colaboratorii, sediul și campaniile plătite de pe Facebook.

Conform similarweb.com, cam așa arată traficul site-ului.

Deci, după o creștere în februarie – martie, în timpul protestelor, traficul a ajuns acum undeva la 245.000 de vizite pe lună. Este important de menționat că sunt vizite, nu unici. Cu acest trafic nu faci nici măcar jumătate din banii necesari pentru plata redacției, dar la Press One nu este nici o problemă cu banii. Site-ul nu are reclame, pentru că nu are nevoie de bani. Don Lothorp plătește foarte bine propaganda,  astfel încât Mihnea Măruță și băieții nu se îngrijorează pentru trafic, ba au și bani de sponsorizări pe Facebook.

Știam cu toții că propaganda este profitabilă, dar Mihnea Măruță și echipa de la PressOne excelează. Oare cât va mai dura până să aflăm și despre PressOne ceea ce știm acum despre Realitatea TV sau Digi24? Când îl vom vedea pe domnul Măruță părăsind corabia lui Don Lothrop pentru a face propagandă în altă parte, așa cum a părăsit corăbiile lui Vântu sau Burci?

Probabil atunci vom înțelege că tipologiile Rareș Bogdan/Mihnea Măruță trebuie să dispară dintre vocile promovate în România. Că propaganda, plătită de ruși sau de americani este tot propagandă.

[1] http://clujeanul.gandul.info/cluj/ma-intorc-acasa-pentru-ca-vreau-sa-raman-un-om-normal-2538250

[2] http://www.mediafax.ro/cultura-media/mihnea-maruta-il-inlocuieste-pe-grigore-cartianu-in-functia-de-redactor-sef-al-ziarului-adevarul-9910822

[3] https://www.agerpres.ro/economie/2017/02/09/salariul-mediu-net-a-crescut-in-decembrie-cu-8-4-in-ritm-lunar-la-2-354-lei-10-04-25

Autor: Alexandru David