Politică

De ce nu mai limiteaza liderii europeni bonusurile in banci?

Dupa ce au sustinut cu ardoare limitarea bonusurilor pe care bancile au voie sa le ofere angajatilor, liderii europeni si-au mai indulcit discursul, ajungand la un punct de vedere similar americanilor.

Masurile privind limitarea bonusurilor, pentru care a militat mai ales presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, au fost excluse din recomandarile facute de oficialii europeni din domeniul financiar, inainte de summit-ul G20 din Pittsburgh.

Astfel, liderii europeni accepta acordarea bonusurilor in functie de nivelul capitalizarii fiecarei banci in parte, o pozitie asemanatoare celei adoptate de autoritatile din Statele Unite, fiind evitata impunerea unui prag pentru aceste plati.

Liderii din Uniunea Europeana au criticat aspru bancherii pentru bonusurile pe care le iau, in timp ce presedintele american, Barack Obama, a declarat ca impunerea unei limite nu este practica.

Sarkozy, care jurase, in urma cu o luna, ca va sista ajutorul de stat bancilor care nu limiteaza bonusurile, este, acum, deschis unui compromis, potrivit unui oficial francez, citat de Bloomberg.

La summit-ul G20, Obama, Sarkozy, premierul britanic Gordon Brown si presedintele Chinei, Hu Jintao, vor discuta mai multe propuneri privind majorarea activelor bancare, dar si metode pentru sprijinirea redresarii economice, evitarea protectionismului si imbunatatirea reglementarilor in domeniul contabilitatii.

Ce includ noile reglementari in domeniul bancar?

“Exista un consens asupra unui set de principii privind compensatiile, care vor descuraja asumarea unor riscuri excesive si va lega bonusurile de performantele bancilor pe termen lung”, a declarat Daniel Price, care a organizat summit-ul G20 din Washington, din noiembrie 2008.

Setul de principii include un procentaj mai mare din bonusuri platit sub forma actiunilor in cadrul bancii, pe o perioada mai lunga de timp. De asemenea, acestea pot fi cerute inapoi, daca rezultatele bancii respective se deterioreaza si sunt eliminate bonsurile garantate din fiecare an, potrivit lui Price.

“Este greu pentru Statele Unite sa spuna ca nu sunt de acord cu aceste reguli, pentru ca nu ar arata prea bine, din punct de vedere politic. Astfel, SUA ar putea sa spuna ca sunt de acord cu semnarea principiilor pe care G20 incearca sa le impuna, dar, cand vine vorba de implementare, sa-si faca propriul set de reguli”, a declarat Mark Borges, consultant la Compensia, din California.

Angajatii din 28 cele mai mari institutii financiare din Statele Unite ar putea avea venituri reduse, daca sunt puse in aplicare propunerile luate in considerare de banca centrala americana, Federal Reserve.

Potrivit unor surse, planul de a lasa Federal Reserve sa monitorizeze riscurile din sistemul financiar este prioritara pentru administratia Obama.

De asemenea, liderii europeni au vorbit foarte deschis despre problema platilor din sistemul bancar.

Sarkozy a mai renuntat la vehementa din discursurile sale, sustinand ca dependenta bonusurilor de capitalul bancii ar putea fi metoda cea mai buna pentru reglementarea platilor in cadrul bancilor.

Mario Draghi, director al unui grup specializat in reglementarile fiscale, caruia G20 i-a cerut propuneri, inainte de summit, a declarat ca autoritatile au tot dreptul sa limiteze bonusurile si salariile bancherilor.

“Inainte, li se spunea ca sunt contracte private. Dar acum este clar faptul ca bonusurile nu tin cont de riscuri, asa ca autoritatile au dreptul sa-si impuna punctul de vedere”, a spus Draghi, care este si guvernator la bancii centrale italiene.

Insa Obama este de parere ca actionarii bancilor sunt cei mai in masura sa verifice bonusurile, iar guvernul nu ar trebui sa impuna anumite standarde. “Trebuie sa ne intrebam: daca o limitam compensatiile pe Wall Street, de ce nu si pentru investitorii din Silicon Valley sau pentru jucatorii de fotbal?”, a spus presedintele american.

Teodora Bodeanu
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu