Analize și opinii Cultură și Familie Politică

De ce nu incape UE de laptele taranilor romani

taranul-romanInterzicerea consumului de lapte de la ţăranii români pare o glumă proastă, dar e directivă europeană care cere ca laptele să nu mai fie muls cu mâna, ci electric, iar producătorii să dea o grămadă de bani pe aparatele necesare laptelui „european”. Toţi ne amintim gustul laptelui de la ţară. Dacă european înseamnă fără gust şi artificial, aşa ca fructele, legumele şi carnea de import, atunci avem cu toţii de pierdut, nu doar ţăranii.

Primul lucru care m-a şocat la această directivă (detalii AICI) este anihilarea conceptului de ţăran. Acesta are, deja, conotaţii peiorative, ca şi cum munca pământului ar fi ruşinoasă dacă ai o gospodărie mică. Numai că umanitatea a trăit mii de ani de pe urma micilor gospodării şi a ţăranilor. Acum însă, nu mai e la modă. Aşa cum nu mai e la modă să mănânci organic, adică sănătos şi natural, ci trebuie ca mâncarea să fie procesată, trecută prin fabrici şi ambalată în plastic al cărui gust îl şi capătă până la urmă.

Am consumat cu toţii legume şi fructe din import, „europene”, cu forme frumoase, dar care sunt lipsite de gust. În schimb, merele româneşti, după cum a demonstrat un studiu al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, sunt nu doar mai gustoase şi mai dulci, ci şi mai hrănitoare. Sunt convins că la fel stau lucrurile şi cu laptele de la ţărani. Nu poate fi comparat cu cel UHT sau mai ştiu eu de ce calitate superioară, care are gust chimic pentru oricine a gustat vreodată lapte adevărat, de la vacă. Acum câţiva ani, când copiii francezi au fost întrebaţi în cadrul unui sondaj de unde provine laptele, ei au indicat cutiile de plastic din supermarket. Probabil că, dacă nu ajungem să credem că laptele provine din cutie, nu suntem europeni…

Aşadar, lovitura interzicerii laptelui muls cu mâna şi comercializat direct de ţărani nu loveşte doar în aceştia, punându-le gospodăriile pe butuci, ci şi pe noi, consumatorii. Este o directivă la fel de „profundă” ca şi adormirea porcului înainte de tăiere sau aparatul de speriat greierii pus la cositoare. Oare aceste lucruri absurde ne fac europeni? Ştim că în Europa mâncarea nu are gust, pentru că e industrializată. Dar de ce trebuie să fim condamnaţi şi noi la a mânca plasticuri şi simulacre de hrană, dacă noi încă mai avem pământ nepoluat şi ţărani care duc o viaţă grea şi muncesc crâncen ca să mai producă hrană sănătoasă? Nu-i nimic, dacă nu renunţă de bună voie, vor fi interzişi. Eventual amprentaţi, că tot e la modă în Germania, ca să fim siguri că nu îşi vor mai mulge vacile cu mâna, o crimă capitală împotriva umanităţii…

Autor: Bogdan Diaconu

Sursa: Front Press, preluare dupa Adevarul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cu agricultura s-a pornit prost din ian. 90. Daca boul de roman nu se bucura si nu se lacomea la o roaba de caramizi din sediul sau grajdul CAP si daca irigatiile de pe cele mai mult de patru milioane de ha nu se furau, teava cu teava, cablu cu cablu, inclusiv au desprins dalele de beton de pe taluzul canalului de aductiune a apei, ajungandu-se sa se fure si uleiul de racire din transformatoarele electrice, alta era situatia. Apoi daca se dadeau in loc de certificatele acelea de proprietate, care reprezentau niste procente din averea tarii, deci aveau valoare, dar care n-au folosit la nimic, cate un tractor cu toate accesoriile si, optional alte utilaje agricole, fiecarei gospodarii de la care in anii colectivizarii li s-a luat nu numai pamantul ci si boii si caii si vacile si plugul si grapa si caruta si carul si batoza, vorbeam despre altceva acum. Daca faceau aceasta reparatie materiala si morala in buna masura, asigurau inca 10 ani de lucru la Tractorul Brasov si nu ascultau la “indicatia” lui Petre Roman precum ca acolo si in toata tara avem de-a face cu o mare gramada de fier vechi. Asa redarea pamantului unor familii imbatranite cu cateva zeci de ani, fara cele necesare lucrarii acestuia, saraciti de CAP, fara legi gandite cu capul privind creditarea agriculturii de catre banci specializate, avem ceea ce era normal sa se intample. Banca Agricola au devalizat-o hrebenciucii si Adysorii care acum se dau de ceasul mortii ca ii cauta organele si boul de roman a uitat tot, il intreaba pe Basescu de un credit luat cu acte in regula dar necazul este ca preparativele nu au durat 8 zile. Sa se dea inca ani si ani subventii, mai ales ca multe sunt de la UE, ca sa se mai compenseze in oarecare proportie zecile de ani cand statul le-a folosit pamantul luat cu forta si lor nu le-a dat nimic, ba i-a bagat in puscarie daca ii prindea furand cu traista sau pe femei furand din fosta lor holda porumb cu poala rochiei. De la vaca pe care li se aprobase sa o aiba in batatura li se lua la contract o mare parte din lapte, iar vitelul fatat era omorat de taran cu punga de folie trasa pe cap, pentru ca altfel il hranea cu lapte si alte alimente specifice un an-doi si apoi i-l lua la contract obligatoriu iar pe banii primiti nu compensa nici o zecime din cheltuiala cu cresterea lui. Daca il prindea ca nu a anuntat fatarea la primarie era dosar penal. In acest fel s-a ajuns ca in 40 de ani grajdurile sa se transforme in garaje iar interesul pentru o vaca sau pentru alte animele a scazut mult in fata telenovelei de la tv sau in fata unei cafele prelungite si imbunatatite. Dar drama agriculturii postdecembriste nu se poate detalia intr-un comentariu pe net, aici avem posibilitatea de elaborare a unei adevarate Carti Negre a agriculturii.

  • Nu fiti carcotasi.Cati dintre tarani spala ugerul inainte de muls dupa ce vaca la purtat toata ziua pe camp?E vorba de simpla igiena dar romanul, intotdeuna cineva are treaba cu el…

  • Europa e o mare balega de vita, cu mai multe guri. Nimic bun nu va iesi din asta UE. Da’ daca ne-am inhamat cu idiotii, tre’ sa dansam pân’ la capat. Ne-au camatarit bine, si va mai continua, pân’ va veni altul. Si tot asa. Ei când se sterg la cur, bine e ? Nu vor masinute electrice ? Poate sclavi sa-i stearga ? Ei, aia cam suntem noi. De aia ne-au si bulit tara, cu asa-zisa revolutie, ca sa isi poata desface produsele de rahat, intre timp saracindu-ne ca la carte prin legi, reguli, directive. As indrazni sa spun, o regulare in toata regula.