Analize și opinii Politică

De ce ar sta un miliardar la Hidroelectrica pe un onorariu lunar de 2.000 de lei?

El e REMUS BORZA, masonul pasionat de ceasuri scumpe, proaspătul administrator judiciar al companiei  Avocatul Remus Borza a fost numit administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica, în calitate de coordonator al firmei de insolvenţă Euro Insol. Firma Euro Insol a fost desemnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica după ce conducerea celui mai mare producător de energie din România a solicitat acest lucru în cererea de deschidere a procedurii insolvenţei.


Cine este Remus Borza? Dacă stai să-l asculţi, Borza este un miliardar mason, prieten cu Victor Ponta, care s-a arătat dispus să lucreze la Hidroelectrica pentru 2000 de lei pe lună din pură pasiune.


Într-un interviu pentru gândul, Borza spune despre el că este un “reprezentant de frunte” al Marii Loji Naţionale din România, pasionat de călătorii – “sunt un adevărat globe trotter” – şi de ceasuri scumpe.

“Am peste 10 ceasuri. Nu mi-am mai luat nici un ceas în ultima vreme deh, e criză. De la Hidroelectrica îmi dau 2.000 de lei pe lună. Trebuie să stau mult la Hidroelectrica ca să îmi iau încă un ceas”, glumeşte el. Unul dintre ceasurile sale preferate costă aproape 50.000 de euro.

Avocatul Borza a precizat însă că onorariul de 2.000 de lei pe lună pe care îl va primi deocamdată în calitate de administrator judiciar la Hidroelectrica este unul provizoriu, stabilit doar până la prima adunare a creditorilor, care va avea loc peste 2-3 luni, după care speră că îi va fi majorat.

“Sper ca la prima adunare a creditorilor să îmi mai dea doi poli, acolo, în mărinimia lor”, zâmbeşte Borza, adăugând că speră să primească un onorariu “pe măsura inteligenţei şi a rezultatelor deştepte pe care le avem”.
“Nu facem parte din nicio gaşcă de băieţi proşti sau de băieţi deştepţi”
“Euro Insol nu este de ieri pe piaţă, avem o vastă experienţă în domeniu. Era lider pe piaţa insolvenţelor şi înainte de a prelua Hidroelectrica. Nu Hidroelectrica ne-a făcut mari. Noi aveam active cât alţi trei jucători de pe piaţă la un loc. Pe noi ne recomandă rezultatele bune de până acum, nu facem parte din nicio gaşcă de băieţi proşti sau de băieţi deştepţi”, mai arată Borza.
Nu face un secret din faptul că este membru al masoneriei şi se mândreşte că este “un reprezentant de frunte” al Marii Loji Naţionale din România. “Sunt producătorul şi primei ediţii şi celei de-a doua ediţii a Galei Premiilor Marii Loji Naţionale din România. Ediţia a doua va avea loc mâine (joi) la Ateneul Român”, ne invită el.
Toate contractele Hidroelectrica vor fi analizate. Cele care aduc pagube pot fi anulate
Întrebat în legătură cu contractele încheiate de Hidroelectrica cu “băieţii deştepţi”, avocatul spune că toate contractele Hidroelectrica, înclusiv cele menţionate, vor fi analizate, iar cele care se constată că aduc prejudicii companiei vor fi anulate.

“Avem mandat nelimitat. Putem face orice ne permite legea. Vom lua orice decizie doar după o analiză temeinică, obiectivă şi fără presiuni. Nu pot să mă pronunţ acum despre contractele încheiate de Hidroelectrica, dar prin lege administratorul judiciar poate să denunţe toate contractele păguboase pentru companie. Pot anula orice contract păgubos, şi pe cele cu «băieţii deştepţi», şi altele, dacă aduc prejudicii companie”, a explicat avocatul, citat de Mediafax.

Venituri de sute de mii de euro
Dosare de asemenea amploare pot genera administratorilor judiciari venituri de ordinul sutelor de mii de euro. În cazul procedurii insolvenţei, onorariile administratorilor sau ale lichidatorilor judiciari sunt stabilite, de obicei, ca procent din sumele distribuite către creditori, scrie Ziarul Financiar.
În prezent, Euro Insol este administrator judiciar pentru mai multe companii, printre care complexul expoziţional Romexpo, UCM Reşiţa şi gestionează totodată şi alte proiecte aflate în insolvenţă, precum Asmita Gardens, Ibiza Sol, Uztel, RHS, Servtrans sau Plafar.

Marea sa pasiune sunt călătoriile
În prezent, Borza gestionează două treimi din proiectele imobiliare din Capitală, fabrici, companii de transport şi o firmă producătoare de ceaiuri, totalizând 140 de societăţi în valoare de 600 de milioane de euro, intrate în incapacitate de plată, potrivit ştirileprotv.ro. Este plătit pentru administrarea fiecăreia dintre ele, iar în cazul falimentului, casa lui de insolvenţă primeşte un comision de la 3 până la 10 la sută din vânzarea activelor.

Borza mărturiseşte că de fapt, marea sa pasiune sunt călătoriile. “Călătoriile sunt cea mai mare pasiune a mea. Sunt un adevărat globe trotter. Am vizitat 94 de ţări, vă pot spune mai degrabă unde nu am fost decât unde am fost. Din păcate, călătoriile au devenit un lux, nu din punct de vedere financiar, ci din cauză că nu mai am timp să călătoresc”, ne spune Remus Borza.

“Am 40 de ani, sunt singur pe lume”
Întrebat cum s-ar descrie, mărturiseşte că munceşte până la 15 ore pe zi şi dă de înţeles că îşi doreşte să îşi întemeieze o familie: “Muncesc 14-15 ore pe zi, am 40 de ani, sunt singur pe lume, nu este nimic care să suscite interesul”.
Întrebat dacă îl cunoaşte personal pe premierul Victor Ponta, amândoi fiind absolvenţi ai Facutăţii de Drept din Bucureşti, în 1995, răspunde imediat afirmativ, dar ţine să precizeze că nu acesta a fost motivul pentru care a fost ales administrator judiciar al companiei Hidroelectrica.
“Ultima dată când ne-am întâlnit (cu Victor Ponta – n.n.) a fost acum doi ani şi jumătate, la Clubul Diplomaţilor, când ne-am reunit cu toţi foştii colegi pentru a sărbători 15 ani de la terminarea facultăţii », ne spune Remus Borza.