Politică

De-ar fi pușca iarbă verde!

Acesta este titlul unui cîntec de dragoste la mare modă după război. Și, cu gînduri la vremuri mai frumoase, l-am putea fredona și acum, chit că nu se pupă de nici un fel cu ce trăim și cu hiturile hiper-cretine difuzate acum pe radiouri. Dar pușca nu este iarbă verde! Este mai scurtă și cu foc automat, la gîtul soldaților scoși în stradă de Klaus Iohannis și Marcel Vela! Probabil că țîncii se veselesc pe la ferestre și s-ar bucura să se poată cățăra pe mașinile militare. Nu despre reacțiile lor naive este vorba.

Armata a fost scoasă pe străzi în urma Ordonanței Militare no 3. Adică la decizia lui Marcel Vela, care își imaginează că poate scoate blindate și camionete militare pe străzi cum ar scoate țiganii din Caransebeș cu căruțele prin centrul orașului său (bucuros că a scăpat de dînsul!).
Iohannis, Vela și Despescu (presupun că Raed Arafat nu și-a vîrît nasul în decizie) au hotărît să convingă populația cu armata.

Adică șomerii, pensionarii și copiii (căci ei trebuie să stea acasă, ceilalți avînd dreptul să meargă la muncă). Presupun că trupele noastre NATO n-au fost scoase și prin centrul comunelor, unde țăranii au dreptul să iasă la cîmp doar pentru a speria babele, moșnegii, bețivii și copiii, lăsați fără supraveghere.

Să revin la prezența trupelor noastre dotate la standarde NATO și scoase pe străzile Bucureștilor cu scopul de a sprijini Poliția Română. Era neaparat nevoie de prezența Armatei pe străzi?? Au strigat bucureștenii după polițiștii care i-au legitimat, „Băi, bulangiilor!“, jignindu-i nepermis? Le-au luat caschetele și pistoalele? N-am văzut și n-am auzit de asemenea grozăvii! Au refuzat oamenii să respecte prevederile Ordonanței? Și de-aia au chemat Armata la sprijin? Nu aveau sufiecinte trupe de jandarmi pentru a impune pe străzi prevederile noii OM3? Se grăbesc Iohannis, Orban, Vela și toată trupa asta de incompetenți să îngroape în nisip rahatul cu întîrzierea măsurilor de pregătire a României, cu neglijarea contractării dotărilor necesare, cu tîrîirea țării într-o dispută politică tembelă, cea cu anticipatele? Altfel de ce au scos Armata pe străzi? Ca să trecem repede peste gafa președintelui cu blocarea celor peste 65 de ani în locuințe? Și, dacă tot aveau nevoie de sprijinul Armatei, mai ales la descărcarea sacilor cu măști, medicamente și combinezoane, de ce i-au scos pe soldați cu automatele la piept? Nu sunt periculoși? Sau sunt false? Sunt numai de decor? Sau sunt din cele bune dar au gloanțe de plută? Pentru că îmi imaginez că nu au nevoie de muniție de război pentru a legitima un cetățean răzvrătit sau un pensionar rătăcit?

Dincolo de chibițatul situației comice în care ne-a împins Klaus Iohannis, trebuie să-l întrebăm pe președinte despre baza legală a „încruntării” sale militare?
Constituția României prevede clar, la Articolul 118:
”(1) Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii.
(2) Structura sistemului naţional de apărare, pregătirea populaţiei, a economiei şi a teritoriului pentru apărare, precum şi statutul cadrelor militare, se stabilesc prin lege organică.
(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi celorlalte componente ale forţelor armate stabilite potrivit legii.
(4) Organizarea de activităţi militare sau paramilitare în afara unei autorităţi statale este interzisă.
(5) Pe teritoriul României pot intra, staţiona, desfăşura operaţiuni sau trece trupe străine numai în condiţiile legii sau ale tratatelor internaţionale la care România este parte”.

În ce împrejurări se poate face apel la Armată? Ne precizează Art. 18 (3) și (4), coroborat cu Art. 3 lit. a): ”existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale”.
Iar folosirea Armatei în împrejurările de mai sus (nu la sperierea pensionarilor și a șomerilor sau la apărarea democrației de virusul corona 19) se poate face numai cu aprobarea CSAT. Or fi luat-o Klaus Iohnnis și Marcel Vela sau nu o consideră necesară, din moment ce, în aceasta apariție, Armata face figurație și sperie populația cu scopul de a-i proteja starea de sănătate? Adică așa îi face bine. Problema este că Armata nu poate fi folosită decît în operațiuni pentru care este pregătită. Mi se pare demn de respect gestul și viteza cu care MApN a montat un spital de campanie în curtea Insitutului de geriatrie „Ana Aslan”. Dar ce instruire are Armata Romană (cît este ea de pregătită la nivel NATO) la legitimat oameni, la impresionat populația în cazuri de pandemie? Presupun că soldații nu fac teste virusologice cu automatele acestea scurte, care pot fi, la fel de bine, și purtătoare de microbi?
Sau le țin numai pentru a putea cînta „De-ar fi pușca iarbă verde?/De trei ori pe zi m-aș pierde!”
Dar nu la Cotroceni!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

 • NIci in zilele premergatoare revolutiei din ’89 nu am avut armata cu arma pregatita pentru tragere, cu degetul pe garda tragaciului. Si daca imi aduc bine aminte, nici dupa 22 dec nu am vazut asa ceva pe strazi.

 • Conform Constitutiei Armata este subordonata Vointei Poporului. Aflam care este Vointa Poporului, Vointa adevarata, nu vointa care se lasa sa se inteleaga din perspectiva soft-electorala -“fiecare voteaza cu vine vrea si din urna iese cine trebuie”, vb lui Caragiale. Armata ne apara de virusii din agenda aruncati in piata: corona, covid-19, sars-cov-2 si restul trepadusi, trepanati, trepidati. Cum ne apara in conditiile in care nu avem informatii precise in legatura cu agentii patogeni, identificare, testare, tratament? Ne apara de psihoza indusa in context. Vointa Poporului consta in faptul de a informa Armata care ne apara despre cateva aspecte, respectiv:

  “Proteina C reactivă (PCR) este un reactant de fază acută (marker specific inflamației) ale cărui valori cresc extrem de mult în plasmă (aproximativ de 100 de ori față de valoarea inițială) în cazul traumatismelor severe, proceselor inflamatorii, infecțiilor bacteriene, afecțiunior tumorale sau intervențiilor chirurgicale.(…)

  Proteina C reactivă este un factor de prognostic al afecțiunilor coronariene, creşterea nivelului său în plasmă putând indica apariția uneia din următoarele condiții patologice: prezența unui proces inflamator la nivelul arterelor coronare în cadrul diferitelor tipuri de infecții, extinderea zonei de inflamație cu apariția ischemiei miocardice şi a necrozei miocardice, prezența unei inflamații severe la nivelul vaselor de sânge afectate de ateroscleroză, prezența în sângele circulant a celulelor inflamatorii (citokine proinflamatorii circulante). (…)
  Ceea ce explica amploarea fenomenului in randul batranilor – povara financiara in viziunea NOM – Lagarde.

  În acest sens pot fi descrise două teorii:

  Răspunsul inflamator, care poate apărea in cadrul procesului de ateroscleroză, poate determina producția de celule inflamatorii (citokine) în cantitate crescută, astfel încât să inducă creşteea valorilor proteinei C reactive în plasmă.
  În context inflamator, valorile crescute ale proteinei C reactive în plasmă pot favoriza dezvoltarea plăcii ateromatoase si poate agrava boala de fond.(…)”, Ghid de sanatate, “Proteina C Reactiva (CRP/PCR) crescuta – cauze si explicatii, autor Purtan Teodora
  Proteina C Reactiva (PCR – abr. folosita si pt. Partid Comunist Roman, fara relevanta in cauza decat poate sub aspectul unor tari implicate: China, Coreea de Sud)
  Va rog sa observati faptul ca prezenta proteinei C reactive nu reprezinta neaparat infestarea cu virusii mai sus mentionati decat in imprejurarile in care se intervine din mers in sensul pulverizarii din si prin aer cu subs. patogene, apa, sol, alimente, etc in contextul razboiului hibrid. Sper ca Armata sa vegheze la operatiunile de raspandire a psihozei sub toate aspectele astfel incat sa nu ne scoata “cineva” infestati, mai bolnavi decat suntem in realitate si in evidenta medicilor de familie, zombizati, mutanti, susceptibili de extinctie. La cap suntem un popor zdravan cu vointa la purtator. Va rog sa analizati cu atentie astfel incat sa ne tratam corespunzator, invatand lectiile istoriei. Sanatate maxima! Multumiri infinite,

 • Virus X – vaccin Y – sincronizare 5G = efectul cuptorului cu microunde = BUM = Extinctia.

  Merita sa analizam cu creierasul din dotare uniti in acelasi gand bun convietuind frumos in lumina legii divine deasupra careia nimeni nu este mai presus.

 • A se intelege ca nu fac trimitere la firmele x, y, z din domeniul furnizarii de echipam med, mat sanitare, dezinfectanti, reactivi, aparatura med, prestari servicii, licitatii, achizitii, clinici private, reforma in sanatate care dealtfel se dovedeste a fi una absolut paranoica… pericolul ne vizeaza pe toti la gramada… toti pt unul si unul pt toti…

 • In cadrul lectiilor de carantina ar fi ideal sa invatam cu calm, mintea limpede, in ce conditii un vaccin poate deveni bomba prin sincronizare, ingredientele folosite, secvente ADN, metale!, ET C. S-auzim de bine si binecuvantari la toata suflarea!

 • Coreea de Sud numita si “Tara diminetilor linistite”…

  Buna dimineata, oameni buni de pretutindeni!