Politică

Cultura lacomiei in banci – recompensat si atunci cand nu meriti!

bonusuriBonusurile mari reprezinta inca o parte predominanta in industria bancara. In pofida unor pierderi de miliarde in 2011, bancile britanice salvate de la faliment cu bani publici, inclusiv Lloyds si RBS, au continuat sa plateasca bonusuri uriase executivilor de top.
In plus, Guvernul a refuzat sa intervina pana acum, alimentand nemultumirea publica la adresa bancherilor si a politicienilor, conform International Business Times.

Cand Stephen Hester, seful Royal Bank of Scotland, a renuntat in ianuarie la un bonus in valoare de 963.000 de lire sterline, si-a motivat decizia in fata personalului sau prin acoperirea mediatica “cel putin neconfortabila” de care a avut parte.

Articolele din presa au exprimat indignarea generala cu privire la faptul ca o banca, salvata de la faliment cu 45 de miliarde de lire sterline din bani publici, a platit bonusuri in valoare de 785 de milioane de lire sterline in 2011, in pofida unor pierderi de 2 miliarde de lire.

Daca Hester a renuntat la recompnesa, alti angajati ai bancii in pozitii fruntase au acceptat bonusurile in valoare de milioane de lire. De exemplu, cei 17.000 de angajati din divizia de investitii a bancii au primit in total 390 de milioane de lire.

Intre timp, premierul britanic David Cameron refuza sa impuna solutii legislative pentru limitarea bonusurilor in bancile detinute de stat.

Profesorul Stefano Harney, expert in etica in afaceri la o universitate londoneza, considera ca Guvernul ar trebui sa intervina pentru a limita compensatiile directorilor.

“Avem nevoie de o schimbare permanenta pentru a ataca problema in mod proactiv. Legile trebuie sa fie aprobate inainte de a ne afla in situatia absurda in care o banca detinuta de stat lasa Guvernul fara posibilitate de decizie”, a spus Harney.

Guvernul britanic a anuntat ca intentioneaza sa acorde actionarilor drept de vot obligatoriu cu privire la platile directorilor. In prezent, actionarii nu au niciun cuvant de spus in ceea ce priveste platile. Masurile avute in vedere prevad dreptul de veto atat pentru pachetele de plati, cat si pentru intelegerile cu directorii care isi parasesc functia in urma unor erori.

Profesorul Cary Cooper, de la Scoala de management din Universitatea Lancaster, considera ca autoritatile nu pot face nimic, in cadrul actualei reglementari, pentru a impiedica RBS sa acorde bonusuri masive, desi inregistreaza pierderi.

“Guvernul a ratat oportunitatea, atunci cand a salvat RBS si Lloyd’s de la faliment in 2008, de a impune clauze in contracte prin care sa interzica bonusurile in bancile de stat pana in momentul in care acestea revin pe profit.”

Regula ar trebui sa fie ca, pana cand banca nu este complet profitabila, niciun angajat nu ar trebui sa primeasca bonus. O parte dintre cei recompensati lucrau la RBS cand banca s-a prabusit, astfel incat pot fi considerati, partial, vinovati.

Cooper respinge argumentul bancilor potrivit caruia bonusurile ridicate sunt necesare pentru a atrage si retine “talentele” ca fiind un mit. “Este vorba de un santaj clasic folosit de bancheri, dar raspunsul este: daca nu faci profit, nu ne putem permite pana cand nu vei lucra mai eficient”, a incheiat profesorul.

Autor: Camelia Sisea

Sursa: Ziare.com