Extern Politică

Avertisment: Bugetul UE riscă să intre în incapacitate de plată

lamassoureBugetul Uniunii Europene e pe cale să intre în incapacitate de plată, iar marii contribuitori refuză să-şi majoreze participaţia, a avertizat ieri Alain Lamassoure, preşedintele Comisiei de Buget din cadrul Parlamentului European, informează publicaţia franceză “Le Figaro”. “Bugetul european n-are niciun deficit, dar este în prag de incapacitate de plată”, a declarat Lamassoure. “Ne aflăm în faţa unei probleme politice. Franţa, Germania, Olanda, Finlanda, Austria, care sunt principalii contribuitori, refuză majorarea contribuţiei lor atât timp cât ei sunt principalii susţinători ai fondului de salvare a monedei euro, pentru că nu vor să plătească de două ori”, a explicat acesta.

Comisia Europeană trebuie să prezinte pe 26 aprilie propunerea sa de buget pentru anul 2013, dar este foarte puţin probabil ca statele membre să accepte o majorare, a declarat Lamassoure în timpul unei conferinţe de presă la Parlamentul European din Strasbourg, împreună cu Comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski.

Statele membre au impus un buget de austeritate pentru 2012 cu cheltuieli limitate la 129,1 miliarde de euro, sub pragul de 133,1 miliarde de euro cerut de Parlamentul European.

Comisarul Lewandowski a confirmat faptul că au avut dificultăţi pentru a găsi 11 miliarde de euro care urmau să fie rambursate statelor pentru facturile de la sfârşitul anului 2011 şi a anunţat că lucrează la un proiect de rectificare a bugetului.

Exerciţiul bugetar pentru anul 2013 va consta în “orientarea creditelor acolo unde este nevoie”, a subliniat Lamassoure. “Pe termen mediu şi lung va trebui ca bugetul să se alimenteze din resurse proprii”, a adăugat acesta.

Autor: Răzvan Cârcu

Sursa: Adevarul