Politică

Cine seamănă vânt culege furtună – cazul Iohannis

Klaus Iohannis a reușit să pornească un război împotriva guvernului ales în 2016 și astfel a scindat România în două. S-a folosit de puterea funcției prezidențiale pentru a face din PNL un partid fără lideri, impunând în fruntea liberalilor oameni fără putere reală de decizie. A crescut artificial USR și pe Cioloș pentru a ține PNL sub 20%.



Toată această strategie a avut un singur scop, ca el să fie singura altenativă a dreptei la alegerile prezidențiale din 2019. Antagonizând cu PSD s-a poziționat o bună bucată de timp ca eroul dreptei. În disputa lui continuă cu PSD și cu Liviu Dragnea, șeful statului a pierdut din vedere chiar contracandidații care pot să vină de pe partea dreaptă a scenei politice.

Unul dintre cei care îi pot stopa intrarea în turul doi este chiar omul pentru care Iohannis s-a bătut până în pânzele albe: Laura Codruța Kovesi. Ne amintim că a fost nevoie de o decizie a CCR pentru ca șeful statului să o revoce pe fosta șefă a procurorilor anticorupție din funcție.

Tot mai mulți analiști dau ca sigură intrarea fostei șefe a DNA în cursa pentru prezidențiale din partea USR-PLUS, acolo unde Dacian Cioloș doar pregătește terenul și studiază modul în care românii ar primi un alt candidat din partea dreaptă a eșicherului politic.

Majoritatea sondajelor o poziționează pe Laura Codruța Kovesi în capul unei astfel de liste, pentru că e bine știut faptul că fosta șefă a procurorilor anticorupție stă bine în sondaje la capitolul încredere, în timp ce Klaus Iohannis este în continuă scădere. Ultimul sondaj, de exemplu, îl cotează pe șeful statlui undeva la 35-36% în preferințele alegătorilor. Un scor mic, dacă ne gândim că PSD-ALDE strâng cam același procent, deși încă numele candidatului coaliției de guvernare nu este cunoscut.

O apariție a lui Kovesi în cursa pentru prezidențiale ar da toate calculele lui Iohannis peste cap. Iohannis este sprijinit de un PNL anemic, condus de Ludovic Orban și Rareș Bogdan. Are o singură temă – justiția, care va părea lipsită de credibilitate în fața lui Koveși. USR și PLUS cresc în sondaje pe spatele PNL iar cei de la #Rezist ar prefera oricând să o susțină pe Koveși în detrimentul lui Iohannis.

Practic, după 5 ani la Cotroceni în care a încercat să canibalizeze dreapta, Iohannis a reușit, chiar dacă nu în felul în care-și dorea.

Autor: Alexandru David