Analize și opinii Politică

Christine Lagarde (FMI): 0,5% din populatia mondiala detine peste 35% din bogatia globala

Sefa FMI, Christine Lagarde, s-a declarat ingrijorata, miercuri, de “agravarea inegalitatilor de venituri” in lume, in conditiile in care 0,5% din populatia mondiala detine peste 35% din bogatia globala, scrie AFP.

“Acest lucru nu a trecut neobservat: Primavara araba si ‘miscarea Occupy’, chiar daca sunt diferite, au fost partial motivate de aceasta tendinta”, a declarat Lagarde, intr-un discurs sustinut la Washington si care a avut ca tema lupta impotriva saraciei.

In Statele Unite, punct de plecare al miscarii Occupy Wall Street in 2011, 1% din populatie primeste 18% din veniturile totale inainte de impozitare, fata de 8% in urma cu 25 de ani, a subliniat Lagarde.

“Agravarea inegalitatilor de venit este o preocupare in crestere pentru liderii politici in intreaga lume”, a adaugat sefa Fondului Monetar International, care lasa in mod traditional chestiunea inegalitatii pe seama Bancii Mondiale.

In ceea ce priveste diagnosticul pentru conjunctura mondiala, Lagarde a precizat ca doreste sa pastreze “prajitura” asigurandu-se insa ca aceasta este impartita “mai echitabil”.

In ceea ce priveste tarile dezvoltate, directorul FMI a apreciat ca impactul politicilor bugetare asupra inegalitatii sociale se reduce din 2000.

“De ce? Pentru ca numeroase tari au adoptat reforme (…) care au redus generozitatea ajutoarelor sociale si au redus rata de impozitare asupra veniturilor, in special pe transele superioare”, a spus ea, in conditiile in care FMI este criticat adeseori pentru programele de austeritate si solicitarile de reducere a cheltuielilor publice.

Christine Lagarde a apreciat ca reducere exceptarilor de impozitare si lupta impotriva evaziunii fiscale poate permite majorarea veniturilor tarilor.

sursa: hotnews.ro