Analize și opinii Extern Politică

Austeritate FARA MILA pentru Grecia. CIOCNIRI VIOLENTE LA ATENA. Oameni au manifestat împotriva votului asupra planului de austeritate

Mediafax: Parlamentul a aprobat noul plan de austeritate
Circa 100.000 de persoane au manifestat în total, 80.000 la Atena şi 20.000 Salonic, împotriva unui nou program de austeritate impus de UE şi FMI Greciei, pe care deputaţii se pregătesc să îl voteze pentru evitarea “falimentului” ţării, a anunţat poliţia.

Hotnews: Parlamentul grec a aprobat duminica noaptea noile masuri de austeritate solicitate de Uniunea Europeana si FMI in schimbul eliberarii unui pachet de asistenta financiara internationala in valoare de 130 de miliarde de euro, de care Grecia are nevoie cruciala pentru a nu intra in incapacitate de plata a datoriilor in luna martie.

Dupa o seara marcata de manifestatii violente anti-austeritate, la Atena si in mai multe orase ale tarii, programul economic, care include un pachet de masuri de austeritate in schimbul unui nou plan de salvare financiara a tarii din partea creditorilor sai institutionali si o operatiune de stergere a datoriilor suportata de creditorii privati, a fost adoptat cu majoritate de voturi, cu putin timp inainte de ora locala 1.00.

Russia TV: Politia greaca a tras cu grenade lacrimogene in populatie

Politia a recurs la masuri extreme dupa ce o demonstratie impotriva masurilor de austeritate ce a avut loc in fata Parlamentului grec a capatat o turnura violenta.

O multime de mai multe mii de oameni s-au adunat in Piata Syntagma pentru a protesta impotriva dezbaterii parlamentare pe marginea masurilor de austeritate. Daca masurile vor fi votate, se va putea incheia acordul cu UE si FMI in valoare de 130 milioane euro.

Tineri mascati au aruncat cu cocktailuri Molotov in trupele de ordine. Piata a fost inundata in curand de gaz lacrimogen, izbucnind incendii in diferite locuri. Tinerii protestatari au aruncat cu bete, pietre si chiar gunoi catre politie.

Jurnalul.ro: Centrul Atenei, în flăcări
În capitala elenă este în desfăşurare o amplă manifestaţie de protest, la apelul principalelor două sindicate greceşti, Adedy pentru sectorul public şi GSEE pentru cel privat, precum şi al stângii radicale, împotriva adoptării noilor măsuri de austeritate impuse de UE şi FMI în schimbul unui nou împrumut.

Un grup de manifestanţi din faţa Parlamentului a făcut presiuni asupra cordonului de securitate mobilizat în jurul clădirii, iar poliţia a ripostat trăgând cu gaze lacrimogene. Ulterior, manifestanţii s-au retras pe străzile adiacente, unde incidentele au continuat. Manifestanţii aruncau cu pietre, bucăţi de marmură şi cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine, iar piaţa Syntagma era înecată de fum.

Confruntările au continuat mai mult de două ore în centrul oraşului. Manifestanţi mascaţi au spart vitrinele unor magazine pe bulevardele Pandepistimiou şi Stadiou, în timp ce o bancă a fost incendiată şi o cafenea a fost evacuată, potrivit unei surse din poliţie.

Realitatea.net: FURIE Poliţiştii greci vor să-i aresteze pe oficialii FMI şi UE

Principalul sindicat al poliţiei elene ameninţă că va solicita emiterea unor mandate de arestare pe numele membrilor delegaţiilor UE şi FMI, sub acuzaţia că aceştia propun măsuri de austeritate profund nepopulare, scrie ziarul The Guardian, în ediţia online, citat de MEdiafax.

Conform unei scrisori obţinute de Reuters, Federaţia Poliţiei Elene îi acuză pe reprezentanţii CE, BCE şi FMI de “şantaj, anularea în secret sau erodarea democraţiei şi suveranităţii naţionale” a Greciei. Sindicatul ameninţă că ar putea cere un mandat de arestare pe numele şefului delegaţiei FMI, Poul Thomsen.

Ameninţarea este mai degrebă simbolică, potrivit specialiştilor, în condiţiile în care mandatele de arestare trebuie aprobate de judecători. Situaţia reflectă însă furia cetăţenilor greci faţă de noile măsuri de austeritate solicitate de Troica formată din BCE, CE şi FMI pentru acordarea unui nou împrumut destinat evitării intrării Greciei în incapacitate de plată.

“Dat fiind că menţineţi această politică destructivă, vă avertizăm că nu puteţi să ne faceţi să luptăm împotriva fraţilor noştri. Refuzăm să stăm împotriva părinţilor noştri, fraţilor, copiilor şi altor cetăţeni care protestează cerând schimbarea acestor politici”, avertizează sindicatul poliţiştilor eleni.

Scrisoarea îi este adresată şefului Misiunii BCE în Grecia, Klaus Masuch, şi fostului şef al al Misiunii CE Servaas Deroose.

sursa: razbointrucuvant.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Bravo….Grecia.Populatia nu se lasa ,la fel ca in Argentina in 2001.Manipularea nu mai prinde in statul Elen!