Politică

Apel de trezire la adresa diplomației române:”Romania trebuie sa isi concetreze toate puterile diplomatice pentru a specula actuala situatie din Ucraina”

putinUltimele informatii sustin cele afirmate in emisiunea Euroatlantica, difuzata de Radio Romania Actualitati joi, 27 februarie, cand impreuna cu colonelul Ion Petrescu anticipam evolutia din Ucraina, inclusiv situatia din Peninsula Crimeea. CNN a avut nevoie de 3 zile pentru a ajunge la concluzia ca trupele din Crimeea sunt rusesti… Ceea ce noi am subliniat la Radio Romania Actualitati.

Evolutia situatiei din Ucraina trebuie sa ne ingrijoreze. Nu doar pentru ca influenteaza o intreaga piata economico-financiara regionala ci si pentru ca nu putem anticipa exact propagarea acestei crize si impactul pe care il poate avea asupra Romaniei. Nu ma intrec in analize si supozitii pentru ca au facut-o deja alti colegi de breasla sau analisti in domeniu. Important este insa ca: trebuie sa ne pese de ce se intampla in Ucraina. Atat in privinta evolutiilor din vestul acestei tari, situatia creata de prezenta trupelor rusesti in Crimeea si desantul de trupe rusesti din acea zona, intregul context de securitate in Bazinul Marii Negre, nu in ultimul rand sunt importanti pentru noi cei peste 370.000 de etnici romani din Bucovina de nord, Maramuresul istoric, si cele 3 judete foste romanesti Ismail, Cahul si Bolgrad – Bugeacul (sunt cifre care duc pana la 500.000 numarul romanilor din Ucraina).

Situatia din Ucraina trebuie urmarita din cinci perspective esentiale:

E o tara cu care avem o granita de peste 640 de kilometri.
Avem pe teritoriul Ucrainei 370.000 de romani.
Peninsula Crimeea este la 300 km de Romania.
Facem parte din NATO si UE.
In Ucraina s-a decretat mobilizarea generala si alarma totala de lupta.

Sunt cinci repere importante care trebuie sa ne puna pe ganduri. O evolutie riscant si periculoasa pentru Romania. Mai mult decat atat, dupa ce a dorit integrarea in NATO si a facut apoi pasi inapoi, Ucraina, cea care l-a votat „pe bne” pe Ianukovici, socitia acum sprijinul Aliantei.

Mai mult decat atat, evolutia din Ucraina, si ma refer in primul rand la „revolutia de la Kiev”, a aratat – daca mai era necesar – ca scenariul a fost acelasi ca la Revolutia din 1989. Intalnim aceeasi regizori, un scenariu similar si actori „la fel de bine pregatiti” ca in 1989.

In mod neasteptat, Germania a fost pacalita de aceasta data si cancelarul Angela Merkel a fost inselata total de promisiunile pe care i le-a facut Putin.

Statele Unite abordeaza o strategie gresita in acest moment, fara a cunoaste contextul regional. Obama trebuia sa isi trimita imediat un emisar in zona. In Romania sau in Polonia. Sau chiar emisari in ambele tari.

Vorbind de Statele Unite, cunoastem cu totii „Doctrina Monroe” care se refera la spatiul geografic de interes tactic si strategic pentru SUA. De ce nu ar aborda intelegerea situatiei din Europa de Est, din Ucraina, dintr-o perspectiva similara, in oglinda, pentru interesele regionale si geografice ale Federatiei Ruse, cu atat mai mult cu cat Rusia actioneaza intr-o zona limitrofa de care ii pasa enorm. Atat geografic cat si ca populatie.

Ucraina este un stat fara istorie… Fara radacini si contur istoric. Iar actualele granite sunt false, create pe schita fostei URSS, cu teritorii incluse in interiorul frontierelor de la Polonia sau de la alte state (Romania, Rusia). Ucraina, pe o scala reala a istoriei, a existat in cronologie mai putin de un secol. In schimb, nationalismul din aceasta tara este foarte dezvoltat, ca pentru orice tara care simte nevoie de a-si impune prezenta in istorie.

In privinta etnicilor romani din Ucraina: noul guvern a demonstrat ca nu are nicio aplicare pentru a le respecta drepturile. Pe fondul castigului de teren obtinut de ultranationalisti. Sunt de fapt aceeasi ultranationalisti care au fost alaturi de Hitler in cel de-al doilea razboi mondial, forte negate de Rudolf Hess si Herman Goring.

Sa nu uitam ca, pe perioada existentei URSS, singurii romani recunoscuti erau in Ucraina. Nu si in Moldova. Acum, acesti compatrioti sunt cu talpa pe ceafa, talpa pusa de ultranationalistii de la Kiev.

Revin la cele cinci puncte principale care trebuie sa ne ingrijoreze…

Granita cu Ucraina este una directa, cu zone sensibile unde aceasta tara a dezvoltat facilitati militare pentru un posibil raspuns fata de o tara puternica din NATO. Un dezechlibru pentru unitatile militare de granita ar implica un efort major de intarire a securitatii frontierelor romanesti. La granita cu Dunarea a fost dezvoltat de catre Ucraina un batalion de reactie rapida, sustinut de o dezvoltare logistica de nivel brigada.

O eventuala secesiune a Ucrainei ar putea fi in favoarea sau in defavoarea Romaniei. Dezechilibrul regional ar afecta geopolitic si geostrategic frontierele Romaniei. Dar o eventuala revenire a teritoriilor romanesti la „patria mama” ar aduce un avantaj. Indiferent de context, diplomatia romanesca trebuie sa dezvolte o strategie complexa de raspuns si de dezvoltare pe termen foarte scurt.

Cetatenii romani din Ucraina sunt in acest moment neprotejati. Poate voi fi condamnat dar o strategie noua de comunicare cu Rusia ar putea sa ne permita protejarea concetatenilor nostri.

Ceea ce se imtampla in Peninsula Crimeea trebuie sa ne oblige la o noua abordare a relatiei cu Federatia Rusa sau cu Ucraina. Mergem pe mana Ucrainei: exista sanse foarte mari sa pierdem drepturile (deja abrogate) pentru romani. Mergem cu Rusia: putem impune, in paralele cu drepturi puternice pentru populatia ruseasca din Crimeea si drepturi similare pentru romanii din Bucovina de nord (Cernauti), nordul Maramuresului istoric, cele trei judete de frontiera la Dunare.

Mai mult decat atat, o abordare inteligenta pe aceasta coordonata ar aduce si o pozitie favorabila a Moscovei pentru Republica Moldova.

E un joc diplomatic dificil pe care Romania il poate juca chiar acum.

Pe de alta parte… Facem parte din NATO. Alianta cere retratrerea trupelor rusesti din Crimeea. Trebuie sa fin alaturi de NATO. Si, mai mult decat atat, ca partener (PFP), Ucraina poate solicita sprijinul militar al Aliantei.

Romania trebuie sa isi concetreze toate puterile diplomatice pentru a specula actuala dezvoltare cu Ucraina. Cu cateva zile in urma eram partizanul unui nou moment, un t-0 in relatia cu Ucraina, cand ar trebui sa ne oferim tot sprijinul, neconditionat, pentru Ucraina.

Reanalizad si anticipand ultranationalismul ucrainean, specific unui stat tanar, fara istorie, sunt sigur ca romanii din Ucraina vor avea de patimit in contextul actual. Intr-o zona de jure a Rusiei ar trebui sa jucam alaturi de cei care au moral dreptate… O Doctrina Monroe inexistenta dar statuata indirect de testamentul Tarului Petru cel Mare.

Sua si-au rezervat permanent dreptul de a interveni, potrivit Doctrinei Monroe, in spatiul celor doua Americi. Au intervenit in Nicaragua, in Panama, in Cuba, in Columbia, in Mexic… Rusia intervine intr-un spatiu mult mai apropiat, intr-o zona populata de rusi (asa cum sustineam, Crimeea nu face parte istoric din Ucraina, cu tot cu Sevastopol). In plus, aceeasi Ucraina are o intelegere pe 99 de ani cu Rusia pentru baza navala de la Sevastopol. Rusii isi apara capul de pod de acolo.

Din punctul nostru de vedere: Kievul in acest moment denunta si renega orice drepturi ale minoritatii romanesti din Ucraina. Dintr-o perspectiva logica: respectarea drepturilor rusilor din Ucraina ar trebui sa aduca si respectarea drepturilor romanilor.

Dusmani istorici dar acum avem un interes comun… Romania ar trebui sa coopereze cu Rusia pentru un deziderat comun: respectarea totala a drepturilor minoritatilor din Ucraina, a rusilor si a romanilor.

Presedintele Traina Basescu trebuia sa solicite, printre altele, protejarea si respectare drepturilor cetatenilor si etnicilor romani. Pe de alta parte, nu Romania trebuie sa solicite Ucrainei contractarea unui acord cu FMI.

Concluzie: Rusia va castiga acest razboi, SUA nu inteleg pe deplin dezvoltarea si contribuie in acest moment la secesiune, NATO este influentata de nemultumirea Germaniei si a marii Britanii, Romania poate aborda cu succes o diplomatie din care ar trebui sa castige romanii din Ucraina. Romania se poate impune in acest moment ca interfata intre SUA, NATO si UE in dialogul cu Rusia. Asa cum am sustinut, cu anticiparea unui castig de drepturi pentru romanii din Ucraina.

Autor: Radu Dobrițoiu

Sursa: Radu Dobrițoiu

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Probabil ca cei in materie sa desluseasca rezolvarea situatiei deplorabile in care se afla populatia Romaniei ramasa captiva in spatele granitelor stabilite arbitrar de Stalin, ar fi domnii Emil Constantinescu şi Adrian Severin. Ei sunt atenti cu rezolvarea granitelor Romanei.