Vizionarul american ratat, Harold Camping, octogenarul pastor care-si numara milioanele de dolari adunate prin tragerea pe sfoara a naivilor compatrioti pe tema “final countdown”, stia clar ca Statele Unite se indreapta din nou cu pasi saltati catre marginea genunii financiare.
Apoi a bagat in functiune murphysmul ce zice ca e pacat sa-i lasi pe fraieri cu prea multi bani in buzunare. Dupa care si-a luat cortul amagirilor si s-a tot dus. Daca Armageddonul biblic a fost amanat de pezevenghiul cu sutana, cel economic este mult mai demn de luat in calcul. Fara o rezolvare rapida a problemelor fiscale, America e aproape de o sumedenie de lacate puse pe obloanele magazinelor camataresti de pe Wall Street. Datoriile acumulate de cel mai puternic stat al lumii se cifreaza la peste 14.000 de miliarde de dolari (91% din PIB), suficiente pentru aparitia unor riduri noi pe figura jovialului Unchi Sam.
Acest deranj in conturile yankeilor a aprins deja becurile de alarma la nivel mondial, afectand piete de renume: China, UE, Japonia. Cu un amendament atenuant circumstantial, in cazul Tarii Soarelui Rasare, lovita crunt de catastrofe inlantuite. State emergente, precum Turcia, Indonezia, Taiwan si Filipine, acuza frisoane, iar batranul continent are prin curte vietati pregatite sa formeze 911 sau 112, dupa caz.
Semnele anemiei financiare sunt tot mai evidente. Analistii de la Standard & Poor’s au luat decizia coborarii perspectivei de rating a Italiei la “negativ”, fapt in masura sa ingrijoreze suplimentar multe cancelarii europene cu staif. Finantistii percep cu rezerve capacitatea Guvernului de la Roma in reducerea datoriei publice.
Ar fi de prisos re-mentionarea Greciei ca etalon al primejdiei iminentei de insolventa. Apare ca nedorit cap de lista al agentiilor de evaluare, fie ca se numesc Fitch ori Moody‘s. Business Insider a alcatuit silitor un clasament al tarilor pascute de incapacitatea de plata. Pe langa Italia amintita, gasim in ierarhie Mama Rusie pe locul 10, Belgia (9), Bulgaria (7), Portugalia (3)- stat care a primit recent o mana de ajutor, insemnad 26 miliarde euro de la FMI– Venezuela (2) si, fireste, Grecia (1).
Apropo de ultima, elenii au intrat intr-o panica generalizata, astfel incat au apelat la tehnici speculative. Tocmai au cumparat 28 de apartamente noi in estul Bucurestiului, pentru 1,5 milioane de euro.
Oarecum stranie este includerea Israelului pe pozitia a patra in acest top, tara care a trecut cu brio testul crizei economice mondiale. Mai mult, e unul din finantatorii FMI si nu a solicitat niciodata sprijin financiar din partea acestui organism.
Prilej de satisfactie retinuta: Romania detine treapta a 12-a, ca o echipa de fotbal scapata de grijile retrogradarii. Ca un simptom pozitiv in acest registru, cea mai considerabila tranzactie incheiata in recesiune: preluarea contra 275 milioane euro a producatorului berii Bergenbier de catre un fond de investitii. Mai importanta este insa de departe reintrarea statului in actionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69% din capital, pentru suma de 464 milioane de euro.
Romania se misca deocamdata precum un melc pe o autostrada economica internationala intesata cu automobile ce ruleaza mai mult sau mai putin grabit, in functie de performantele lor tehnice sau de cei de la volan. Totul e sa-si tina banda, evitand marsarierul, mersul in zig-zag si derapajul lichiditatilor.
De asemenea, trebuie sa se roage ca bariera celor 14.000 de miliarde de dolari sa nu-i cada in crestetul capotei. Pana la aceasta eventualitate, se impune ca finantistii cu decizie din Romania sa-si ia masuri de precautie ca sa nu apeleze la relatiile cordiale dintre Obama si Vanghelie, in vederea evitarii unei recesiuni cu repetitie.
Autor: Dan Mladinoiu
Sursa: Ziare.com
Vorba comuniştilor: “capitalismul se afla pe marginea prăpastiei, tovaraşi noi suntem înaintea lor cu un pas”.De ce oare am un sentiment de “Deja vu”!