Politică

Umilinte de fiecare zi

In fiecare zi, cetateanul este lovit din toate partile. A ramas al nimanui, strivit intre interese de partid, co­ruptie institutionalizata si birocratie generalizata. Drep­turile sale exista din plin, pe hartie. In realitate, acestea repre­zinta o veritabila Fata Morgana. I se raspunde obraznic atunci cand nu doreste altceva decat sa isi achite taxele inrobitoare, este sfidat de complete de judecata atunci cand pierde proces dupa proces cu “dreptatea in mana”, este condus la nivel local de lichele incompetente, numite pe criterii politice si care nu sunt satisfacute pana nu isi angajeaza pe salarii consistente si, bineinteles, bani publici, amante, vecini, rubedenii. Umilit in fata ghiseului, privit ca un balast inutil atunci cand se interneaza in spital, incapabil sa inteleaga de ce copiii sai nu au aceeasi sansa, in lumea asta corupta, cu cei ai unor parveniti care nu ezita sa se considere mai presus de lege si arunca cu banii nemunciti in dreapta si in stanga. Devine tot mai evident ca traieste intr-o tara care nu ii mai apartine. O tara ce i-a fost confiscata cu brutalitate si in numele careia vorbesc lideri compromisi, demagogi aciu­ati pe scena politica in urma unor compromisuri uriase.

De peste 20 de ani, institutiile statului sunt decredibilizate accentuat de cei care au tupeul de a se numi reprezentanti ai poporului, ai celor multi si amarati. Din pacate, actuala clasa politica nu mai reprezinta demult decat propriile gasti de pro­fitori ce nu au alt scop decat de a baga mana adanc, cat mai adanc, in bugetul tot mai secatuit al Romaniei. Pentru ei, cei de la varful Puterii, criza nu a reprezentat vreun pericol nici macar o secunda. O increngatura de fini, nepoti si parteneri de afaceri. Interesul pentru combaterea crizei, pentru protejarea populatiei a existat doar in declaratiile mincinoase, atat de rupte de realitate, care au inundat canalele de stiri si pa­ginile ziarelor.
O ducem rau, tot mai rau. Cetateanul simte pe pielea sa ce inseamna sa traiesti in regimul Basescu. O umilinta nesfarsita, o disperare ce a depasit orice limita. Decidentii imprumuta cu nonsalanta tipica marilor impostori zeci de miliarde de euro pe care tot el, simplul cetatean, este obligat sa le achite in viitorul apropiat. Din neajunsurile sale, din putinul fiecaruia dintre noi. In tot acest marasm politic, decidenti putred de bogati precum Udrea, Berceanu, Videanu sau Oprea, amintindu-i aici si pe unii parlamentari si alesi locali ai unei Opozitii ce se vrea din nou la guvernare, nu mai au timp sa se gandeasca la viitorul nostru, al milioanelor de cetateni. Gradul de saracie a crescut pana la cote de alarma pentru un stat membru al UE. Se vorbeste despre cresterea economica, despre reforma statului, despre depolitizarea administratiei publice dar in realitate nu se misca un deget in aceasta directie. Parlamentul a devenit un focar de tensiuni, unde luptele pentru Putere sunt tot ceea ce conteaza. In tot acest timp, guvernarea mimeaza eficienta, lupta anticoruptie si responsabilitatea, seful suprem de la Cotroceni da verdicte in interesul unui partid, aruncand la cosul intereselor personale echidistanta prezidentiala, in timp ce liderii Opozitiei se prezinta drept singura alternativa care poate salva Romania de regimul Basescu, inundand populatia cu noi iluzii. Insasi notiunea de dreptate a fost pervertita politic de bani murdari si influenta politica.

Si atunci pe cine mai reprezinta liderii postdecembristi? In niciun caz interesele Romaniei si pe cele ale unei populatii care continua sa rataceasca in cautarea unei bunastari si a unor drepturi iluzorii, printre cotloanele unei democratii pervertite.

Autor: Iulian Badea
Sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • De acord cu articolul, oricare dintre noi poate veni cu alte si alte exemple. Am constatat de peste 20 de ani si inca mai constatam, ce de e facut? asta as fi vrut sa citesc in articol.
    Cine stie, poate autorul intentioneaza o parte a doua.

  • “PUTREZI DE BOGATI IN BANCI STRAINE”
    CONTURILE SECRETE SANT URMATOARELE:
    ELENA UDREA-1 MILIARD EURO
    TRAIAN BASESCU-2,5 MILIARDE EURO
    VASILE BLAGA-4 MILIARDE EURO
    RADU BERCEANU-4 MILIARDE EURO
    ADRIAN VIDEANU-5 MILIARDE EURO
    DATORIA EXTERNA A ROMANIEI-200 MILIARDE DE EURO.
    ACEASTA ESTE UMILINTA ROMANIEI.