Politică

Ambasadorul Franței: Este o aberaţie ca românii să cumpere mere importate din Polonia

mereAmbasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, marţi, că a iniţiat discuţii între marile lanţuri de distribuţie franceze şi producătorii din agricultură, după ce şi-a dat seama că este o aberaţie ca românii să cumpere mere importate din Polonia, în condiţiile în care România e un paradis agricol, transmite MEDIAFAX.

“La iniţiativa mea, în martie anul trecut, au fost organizate mai multe reuniuni cu marile lanţuri de magazine franceze prezente în România, cu Ministerul Agriculturii şi cu reprezentanţi din agricultură şi, respectiv, din sectorul bio. De ce? Pentru că mi-am dat seama, ca şi consumatorii români, de unele aberaţii. După cum aţi auzit deseori, şi premierul Victor Ponta a spus-o astăzi (în discursul de deschidere al Forumului Franţa – Europa Centrală şi de Sud-Est – n.r.) România este un paradis agricol care se poate transforma într-un infern dacă nu sunt reorganizate lucrurile şi, în special, filierele scurte”, a declarat Philippe Gustin, într-o conferinţă de presă.

Ambasadorul francez a explicat că a lansat discuţiile pentru ca în supermarketuri să poată fi cumpărate mere româneşti.

“Cum se poate accepta ca merele cumpărate din supermarketuri să fie importate din Polonia? Pornind de la acest exemplu al mărului, am lansat discuţii între producători şi marile lanţuri de distribuţie cu obiectivul ca mâine (în curând – n.r.) să găsim în aceste lanţuri de magazine mere din România”, a spus Gustin.

Diplomatul francez a subliniat că pentru a se ajunge aici este nevoie de “o reorganizare completă a filierei, pentru că lanţurile de distribuţie au nevoie de continuitate”. “Merele se consumă aproape tot anul, trebuie să existe o uniformitatre a calităţii, iar asta presupune spaţii frigorifice de depozitare care să permită livrarea în permanenţă către marii distribuitori, adică o reorganizare a ceea ce numim noi filiere scurte”, a declarat Gustin.

Ambasadorul francez a mai spus că este mulţumit de faptul că au răspuns invitaţiei sale nu doar marii distribuitori francezi, ci şi cei germani, cu care a avut un dineu în acest sens în urmă cu 15 zile.

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • O mare aberatie nu asa oricum, de ce?
    Pentru ca avem asa mult teren agricol si nu il folosim!
    Dar na, daca nu vine de afara nimic conducerea cum sa isi mai traga partea?
    Poate ma insel…

  • Importam si consumam mere si alte produse importate din cauza intereselor importatorilor in spatele carora se afla politicienii si prietenii lor. Deasemeni, romanii nu sunt educati pentru a intelege efectele consumului de produse romanesti. Multi bani in tara pentru agricultori si implicit pentru romani si, foarte important FRUCTE SI LEgUME MULT MAI SANATOASE !!! Merele romanesti inca au samburi!!! Macar rosiile romanesti mai au inca pamant la radacini si soare deasupra.