Analize și opinii Extern Politică

Afaceri şi escrocherii în capitalismul european

În ultima vreme (şi de mai mulţi ani încoace!), România pare să fie campioană la plata tuturor oalelor sparte prin Europa. Recentul scandal al cărnii de cal găsită, în locul cărnii de vită, într-un produs tipic al gastronomiei italiene, lasagna, ajunsă pe masa britanicilor – atrage atenţia asupra unui lanţ de afaceri şi înşelătorii, a cărui primă verigă s-ar afla în… România. Tărăşenia ia turnură internaţională, dezvăluind traseul afacerilor şi înşelăciunilor la care sunt părtaşi numeroşi intermediari şi companii multinaţionale, în numele unor beneficii financiare. Indignarea a pornit dinspre Marea Britanie spre compania suedeză Findus, producătoare şi distribuitoare a produsului congelat, lasagna. Companie care a comandat ingredientul principal (carne tocată de vacă), unei companii franceze, Comigel, a cărei uzină de producţie se află în Luxemburg – reprezentată de către firma Spanghero – care, la rândul ei, a cumpărat carnea printr-un vânzător din Cipru, care a apelat şi el la o altă companie intermediară, din Olanda, care a achiziţionat produsul dintr-un abator din România. Iată lanţul miraculos al transformării calului în vacă! Şi al profitului fără frontiere. Să recapitulăm. Potrivit mass-media franceze, drumul de la sursa incriminată, chipurile de la noi, este: România, Olanda, Cipru, Franţa, Luxemburg, Suedia, până la consumatorii din Marea Britanie. Comentariile din presa franceză arată că beneficiarul acestei “afaceri”, de înlocuire a cărnii de vită, prevăzută în reţetă, cu cea de cal, a băgat, fraudulos, în buzunar 300.000 de euro. Se înţelege, carnea de cal fiind mult mai ieftină decât cea de vită.

Plecând de aici, ne întrebăm cine are interes să arate iarăşi spre România ca spre oaia neagră a Europei? Şi totuşi, în pofida căilor încâlcite ale comerţului capitalist, marcă europeană, adevărul iese din ceaţa deasă a… găsirii vinovatului. În urma verificărilor efectuate de către autorităţile de la noi, primul-ministru a declarat, luni, că, atâta timp cât România a respectat normele şi regulile europene de transparenţă şi trasabilitate nu acceptă să fie “suspectul de serviciu” în acest scandal european.

Tot ieri, ministrul Agriculturii a declarat că nicio firmă românească nu a exportat carne tocată, iar România nu are contract cu firma franceză în cauză. A se căuta vinovaţii în altă parte! Dar rămâne valabil semnalul european care trimite la şmecheriile comerţului din UE, la drumul lung al afacerilor din ţările membre – în majoritatea cazurilor fiind eludată responsabilitatea controlului riguros al produselor comercializate. Încurajându-se astfel nu numai proliferarea veniturilor imense, ci şi crima alimentară. În fond, românii nu sunt străini de unele situaţii grave, în care multe persoane au fost victime ale consumului de alimente provenite din importuri… ocolite. Brânza de vacă importată din Germania de o societate din Bucureşti, fasolea din Kîrgîzstan, adusă pe pieţele noastre prin intermediul unei firme italiane, sunt doar două din multele exemple care au trimis oameni în spitale.

Fără a fi făcute publice, cazurile se ştiu, în mod deosebit, la nivelul grupurilor de indivizi care au avut probleme de sănătate în urma consumului unor astfel de alimente. Mai adăugăm aspectul – cunoscut deja – privind subterfugiile la care apelează unele firme particulare (chiar şi de la noi!), care vând produse cu etichetă de import, acestea fiind, în realitate, de provenienţă autohtonă. Încă o modalitate sigură de a dubla sau tripla preţurile. În această ecuaţie ipocrită, marii perdanţi sunt, pe de o parte, producătorii materiilor prime alimentare, nevoiţi să-şi vândă marfa unor firme sau companii, la un preţ de nimic, iar de cealaltă parte se află consumatorii, aflaţi în situaţia de a cumpăra alimente la preţuri greu de suportat, umflate de adaosurile lanţului de intermediari. Şi asta în plină austeritate, impusă tot de capitalismul european! Se va bloca, vreodată, lungul drum al virusului îmbogăţirii?!

Autor: Veronica Marinescu
sursA: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cred ca cea mai buna metoda de a stopa aceasta mare mafie a alimentelor ar fi sa cumparam produsele alimentare direct de la producator.Apoi sa cautam sa consumam doar produse autohtone.Sa facem un embargo voit al produselor din import.

  • Boicotati produsele straine !! Tara noastra e destul de bogata ca sa nu mai fie aservita Occidentului ! Romani, treziti-va ! Indiferent de culoare politica, toti care nu gandesc si actioneaza in interesul national sunt tradatori. Ei sunt principalii vinovati de dezastrul in care ne gasim. Alungati tradatorii de la conducerea Statului.