Politică

Adio cote de lapte. Adio crescători români?

cota_de_lapteCotele de producție pentru lapte în Uniunea Europeană au fost eliminate, după ce mai bine de 30 de ani au încercat să țină în echilibru industria europeană de profil și să evite inundarea pieței cu lapte și produse derivate din statele cu agricultură dezvoltată. Vestea este una bună pentru marii producători din țările vestice, dar aducătoare de nori negri pentru fermierii din statele nou intrate în spațiul comunitar.

Cât privește România, viitorul pare de-a dreptul sumbru, atrag atenția asociațiile de producători – ei susțin că mai mult de 60% dintre fermele de vaci din România vor dispărea pentru că statul nu a luat din timp măsuri de sprijin. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii anunță că situația nu este disperată pentru că sunt subvenții și măsuri fiscale care ar putea rezolva, măcar în parte, situația. Peste toate acestea vin declarațiile oficialilor de la Bruxelles, care vorbesc de un potențial pericol pentru producătorii de lapte din România și le recomandă fermierilor să se reorienteze.

Eliminarea cotelor de lapte înseamnă, pentru mulți dintre fermierii români, sfârșitul unei strădanii de mulți ani, spune Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine. Marile companii din domeniul lactatelor deja i-au anunțat pe fermieri că nu le mai cumpără laptele, așa că o să-l dea la porci, spune Ștefan Muscă: ”Se dorește distrugerea fermierilor români. De mai mulți ani cerem măsuri și nu s-a făcut absolut nimic. Marii procesatori deja anunță fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc prețul astfel încât producătorul să nu își acopere cheltuielile. Aș da un singur exemplu. SC Ferma Poroschia din județul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunțată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul țării sunt numeroase exemple. O să dăm laptele la porci”, spune Ștefan Muscă.

Dezorientarea președintelui Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine nu înseamnă că nu există o soluție, spune la RFI ministrul agriculturii Daniel Constantin. El dă asigurări că statul nu îi va lăsa pe fermieri să moară, chiar dacă recunoaște că România mai are încă mult de recuperat la acest capitol. Diferența de productivitate între un fermier din vest și unul din România este de vină, spune Daniel Constantin.

Ce s-a întâmplat acum se știa de 5 ani

Investițiile de sute de milioane de euro în ferme, capacități de stocare și material genetic superior par acum fără rost, pentru că laptele românesc va fi prea scump pentru industria prelucrătoare. Așa că problemele vor apărea și în fabrici, susține președintele APRIL, asociația patronală din industria laptelui, Dorin Cojocaru: ”Cifrele îngrijorătoare arată că România mai are 150 de fabrici de procesare a laptelui, din care 4-5 și-au cerut deja insolvența în ultima perioadă, când prețul laptelui a încput să coboare, iar piața a fost invadată de brânzeturile blocate pe piața Uniunii Europene de embargoul rusesc”. Președintele APRIL prognozează că, dacă situația actuală se menține, în cel mult 3 ani industria laptelui din România va dispărea.

Peste toate acestea, să amintim un recent avertisment venit chiar de la comisarul european pentru agricultură. Aflat la București, Phil Hogan spunea că ”după eliminarea cotelor de lapte, România se poate aștepta la o invazie de lactate din import”. Tradus, acest lucru înseamnă sfârșitul pentru producătorii mici și mijlocii din România. Aceștia nu vor putea concura la preț materia primă din spațiul comunitar, mai ieftină decât cea autohtonă și preferată chiar și de procesatorii români. ”Laptele utilizat de producătorii străini este mai ieftin decât în România. În aceste condiții, nu va fi de mirare că și procesatorii români vor prefera laptele de import, ceea ce va duce la falimentarea a zeci de mii, poate chiar sute de mii de producători de lapte mici și mijlocii din România”, a avertizat comisarul european pentru agricultură.

Fermierii români, ”obligați” să crească vaci de carne

Viitorul zootehniei românești este în domeniul cărnii și nu al laptelui, spun fermierii implicați în domeniu. Odată cu dispariția, la nivel european, a așa numitelor ”cote de lapte” de la 1 ianuarie 2015, piața locală va fi practic inundată de lapte din Austria, Germania, Franța sau Danemarca.

Cotele de lapte sunt limite impuse fiecărui mare producător pentru a evita concurența neloială și posibilitatea de a monopoliza piața. Numai că acestea sunt deja încălcate, producătorii vest-europeni preferând plata unor amenzi din profitul obținut în statele est-europene.

În aceste condiții, marii fermieri din România se gândesc la reconversia sectorului zootehnic spre producția de carne. În emisiunea Rural din 8 decembrie, RFI a prezentat cazul societății agricole”Moldova” Țigănași, din județul Iași. O fermă cu peste 600 de vaci de lapte nu are un viitor strălucit, după cum spunea directorul firmei, din cauza costurilor mari de producție. Astfel că soluția pare trecerea treptată, dar rapidă, spre vacile de carne. Banii necesari, și nu puțini, ar putea veni din fonduri comunitare. La Bruxelles, corespondentul RFI Mihaela Gherghișan a stat de vorbă cu Achim Irimescu, ministru plenipotețiar, șeful secției agricultură în cadrul Reprezentanței României pe lângă Uniunea Europeană. Soluția ar fi reconversia fermelor și trecerea la creșterea de vaci pentru carne, în detrimentul celor de lapte.

UPDATE: Punct de vedere al Danone România

Urmare a publicării articolului ”Adio cote de lapte. Adio crescători români?” și a declarațiilor făcute de Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine (referitoare la un contract de preluare a laptelui), compania Danone a transmis redacției RFI următorul punct de vedere:

”Pe piața laptelui, practica este de negociere a contractelor primăvara și toamna. În această perioadă și Danone, la fel ca orice producător de lactate, e implicat în renegociere de contracte pentru lapte.

Așa cum pe consumator îl interesează la raft raportul optim calitate preț, și pe noi ne interesează acest raport în recrutarea furnizorilor din portofoliul nostru, pentru a ne menține un preț competitiv la produsele oferite. E normal ca acest portofoliu de furnizori să fie dinamic, cu furnizori noi care intră în portofoliu și alții care ies, pe criterii precum cantitatea și calitatea de lapte livrate sau aspecte de logistică.

Menționăm că în prezent Danone România folosește 100% lapte românesc și este de aproape 10 ani un susținător al dezvoltării fermelor locale, asigurând suport și investiții care se ridică la un total de peste 20 milioane lei”.

Sursa: RFI

Abonează-te la newsletter