Politică

ACEȘTI BOLNAVI CARE NE GUVERNEAZĂ

ponta-basescuAsistăm la o circotecă de mari proporții. România nu e guvernată, România nu are pîine, dar are circ destul. În fiecare seară ies la rampă jupînii pe post de artiști de circ și fac diverse exerciții, vocalize, digitații. Își testează organele vocale, expresivitatea, fac clovnerii, verifică bodylanguage-ul și șarmul personal la tv. Fac tumbe, scot limba, se strîmbă, cîntă fals. Că e un talkshow, o conferință de presă, o declarație de la Parlament sau Cotroceni, ceva tot e. Nu se poate să petrecem o seară liniștită cu familia, fără nervi, fără politică, fără jigniri. Dacă nu au ce pune pe masă, cei trei semizei atunci fac mult zgomot. Tonul il dă Băsescu, dat ceilalți doi îl urmează deși ar trebui să practice un stil politic la antipozi. Reticent, cu apariții rare în massmedia, sobru. Dar și pentru ei Romania este tot o mahala, un port.

Adevărul este că prezenta insistență, zi de zi, este cu două tășiuri. Cei trei semizei vor să iși impună imaginea, au un mental de rockstar. Vor să fie aclamați de mulțimi, să fie cu foto color pe prima pagina, să fie vedete. Chiar să fie recunoscuți pe stradă.La ce le-o mai trebui asta nu știu ptr că sunt inconjurați ca de un zid de bodigarzi, de agenții serviciilor secrete, de secretare, șoferi, de consilieri, de băgători de seama, de linge-blide, de neamuri care trebuie căpătuite, de frecători de clanțe. Nu mai au habar ce mai este de fapt România. Dar vor cu tot dinadinsul să fie iubiți, aclamați, comentați, să fie subiect de bancuri, să umble ca zvonurile prin casele noastre, prin cafenele si redactii.Pe mulți politicieni setea asta de a fi populari i-a pierdut.

Supraexpunerea mediatică are și un aspect întuneecat, la fel de important. Să fii tot timpul in fața camerelor, înconjurat de jurnaliști, are avantaje, dar și dezavantaje la fel de mari. Poți să îți dai seama, în calitatea ta de cap de locuitor, de contribuabil onest, ce tare de comportament au acești tipi care confiscă mass-media. Iți faci o imagine mai precisă despre psihicul și maladiile acestor apariții teve. Nu vreau să insist, dar am cules cîtiva formule din ce au zis chiar ieri cei trei semizei. E suficient. Chestia e că ziua de ieri nu a fost o excepție. Avem acest spectacol zilnic.

TRAIAN BĂSESCU – ”Limbajul dublu e catastrofal pentru România, și occidentalii îl sesizează. Oamenii aceștia (n.r. Ponta, Antonescu) sacrifică interesele de credibilitate ale României pentru interesele lor interne, mint și batjocoresc statul de drept…”Nu pot sta în remorca unui mitoman cum e Victor Ponta și să fim amândoi etichetați la fel. El zâmbește, râde, e un Oprescu de mai proastă calitate, măcar Oprescu are mai mult umor. Nici ăla nu face nimic și tot cu șmecherii de pe malul Dâmboviței, numai că el se pare că nu e de pe malul Dâmboviței și mai puțin evoluat la modul cum exersează clovneria la nivel de șef de guvern”, ” Amândoi (VP si CA ) sunt ca doi bebeluşi din punct de vedere a înţelegerii funcţionării instituţiile statului. L-a făcut frecventabil pe cele care a semnat acest acord. Crin Antonescu a rămas profund nefrecventabil.”

VICTOR PONTA ” Nu mă interesează ce face domnul preşedinte. M-ar interesa foarte mult şi mi-aş dori să avem un preşedinte serios şi responsabil. Nu avem aşa ceva…. Dânsul în fiecare seară, la şase şi treizeci, va face un mic scandal, de fiecare dată pe altă temă. Treaba lui”, “I-a murit curajul. A spus ceva dimineaţa şi până seara…Nu mai e şi domnul preşedinte cum era pe vremuri, curajos. Acum spune ceva la televizor şi după aia pleacă acasă”,

CRIN ANTONESCU ”Pactul de coabitare este un pretext pentru acest circ zilnic”. E Ponta un clovn!? intreb, iata un raspuns ”În măsura în care vorbim despre pact, da. E un circ zilnic cu toţi cei care participă la el”, ”Inţeleg, respectul faţă de justiţie, teama, dar şi obligaţia de a fi luaţi de tâmpiţi, chiar în fiecare zi?…”. Nici Băsescu nu scapă : “El o fi frecventabil, dar nu e frecventat”. Pun aceste declarații „pe seama unei îmbătrâniri accelerate si a unei încercări jenante de a minţi grobian această naţiune încă o dată”. …”și deplînge „acest spectacol în care un şef de stat iese şi-l toarnă pe primul ministru”.

Cam asta e. O felie de viață politică din România de azi. De ieri mai bine zis. Ce o fi azi nu știm. Dar tot pe acolo. Un balamuc în care cei mai nebuni se dau drept medici cu misiunea să însănătoșească societatea românească.

Autor: STELIAN TANASE
Sursa: Stelian Tanase