Analize și opinii Politică

22 de milioane de vinovaţi

Printre multe observaţii corecte despre starea naţiunii române, Traian Băsescu a slobozit şi o frază îngrozitoare: „Nu mă simt singurul responsabil pentru soarta ţării. Toţi cei 22 de milioane de români suntem responsabili“.

Sigur că nu e singurul responsabil, dar a extinde lista la 22 de milioane de vinovaţi e şi nedrept, şi absurd. Responsabilitatea colectivă se practica în comunism, unde torţionarul şi victima erau băgaţi în aceeaşi oală.

Eu, unul, nu mă simt responsabil pentru situaţia în care a ajuns România. Nici pentru cei 20 de ani de hoţie, prostie şi ură, în urma cărora am ajuns unde am ajuns. Sunt responsabil pentru ceea ce fac eu, nu pentru tâmpeniile altora.

Eu nu am nicio vină că apele Siretului au înecat moldoveni şi au distrus case. Dar vinovaţi există, numai că nu sunt 22 de milioane. Sunt câteva zeci sau câteva sute de indivizi din aparatul de stat. Aceia nu dau socoteală, pentru că fac parte din clientela de partid.

Pentru devalizarea băncilor în anii ’90 nu există 22 de milioane de vinovaţi, ci vreo câteva sute. Sau, poate, câteva mii. Mulţi dintre ei se regăsesc prin partide.

Distrugerea agriculturii nu are 22 de milioane de responsabili, ci vreo câteva mii. Au avut sau au putere de decizie în statul român. Preşedinţi, şefi de guvern, miniştri ai Agriculturii, plus armata de termite din minister şi din teritoriu. Proiect zero, viziune zero, recolte zero!

Dacă şcoala a ajuns loc de pierzanie, vinovaţi nu sunt 22 de milioane de români. Aceiaşi şefi de guvern, alţi miniştri, altă oaste de termite bugetare. Şi nu e vorba de dascăli, ci de politruci infiltraţi în sistem.

Nici pentru ticăloşia Justiţiei nu sunt vinovaţi 22 de milioane de români. Şi nici pentru drumurile proaste, privatizările hoţeşti sau oraşele vandalizate bugetar-arhitectural.

Însuşi Traian Băsescu numeşte câteva cangrene naţionale: „excesul de bani daţi înainte de alegeri pe diverse proiecte sociale”… „pensionari şi la 40 de ani”… „în numai câţiva ani, am ajuns de la 400.000 de pensionari pe caz de boală la 900.000″…

Dar pentru toate astea nu există 22 de milioane de vinovaţi! România de azi e rezultatul convieţuirii incestuoase dintre o minoritate politică hulpavă şi o majoritate uneori pasivă, alteori iraţională, dar în niciun caz vinovată pentru falimentul statului român.

Într-o Românie cu 20 de milioane de victime nu pot exista 22 de milioane de vinovaţi!

Grigore Cartianu
sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nici eu nu ma simt vinovat pentru ca am fost scos la pensie la 60 de ani. Eu as mai fi lucrat inca 5 ani dar mi s-a explicat atunci ca ocup locul de munca al unui tanar dornic de afirmare. Si l-am lasat sa se afirme respectand legea. Nu ma simt deloc responsabil pentru nimic rau ce s-a intamplat de 20 de ani incoace in Romania. M-am impotrivit tot timpul PSD-ului, o gasca de jefuitori si ma voi impotrivi si PDL-ului, alta gasca de parveniti incompetenti.

  • CULPABILIZAREA INTREGULUI “POPOR” VECHE PRACTICA SECURIST-COMUNISTA.Iata cum Basescu Traian nu se mai sfieste sa spuna romanilor ca este un comunist,iata cum Basescu Traian transfera pe spinarea tuturor romanilor vinoivatia crimelor socioeconomice savarfite de el alaturi de intreaga camarila corupta.De ce nu spune ca alaturi de le vionovati sunt toti infractorii corupti PSD-isti-UNPR-isti -PDL-isti ca Udrea Elena cu priceperea ei de fetita vesela l-a determinat la infractiuni ce au saracit mii de romani?
    citat:
    “”Ideologia comunista! Ea este cea care aduce ticalosiei justi ficarea cautata, ea intareste indelungata fermitate necesara ticalosilor ca sa actioneze”.”(Solijenitin)
    Justificarea ticalosiei comuniste savarsita de alti 20 de ani de reocupatie -PSD-PDL-PCR-ist-comunista a tarii este culpabilizarea tuturor romanilor, a intregului popor.Romanii sunt vinovati de *** de la inundatii, doar PDL-ul-UNPR-PSD-PCR-ul fura in numele poporului,Udrea se prostitutiaza prin Maramures in tzoale populare,are si traista de gat in care sa incapa toti banii jefuiti de la romani.Romanii sunt vinovati ca asasinul kgb-ist iliescu ion mai este liber,ei victimele acestui criminal,creator si al lui Basescu Traian sunt vinovati, vinovati ca nu “se cumintesc”, vinovati ca se incapatineaza sa nu devina toti criminali si hoti si prostituate, astfel incat Basescu traian sa fie “conducatorul iubit” al Romaniei hotilor, criminalilor si prostituatelor.
    Azi nu mai suntem violentati fizic, nu suntem pusi in lanturi, tarati prin tribunale, aruncati indaratul zabrelelor. Subzista doar amenintarile, atmosfera de dinaintea furtunii, cultivata cu insistenta. Subzista violentarea informationala, insinuarile, etichetarile, minciuna, calomnia, ramase aceleasi, exercitate, vai, si din partea cui nu te astepti. Sunt resuscitate spaimele si vina, in temeiul unei ilogici apa rent “corecte”.Romanii sunt vinovati inainte chiar de a ne fi nascut.Arhivele totalitarismului, revistele “22”, Dilema,Evenimentul Zilei, posturile nationale de radio si televiziune, manelileaza si denigreaza valorile romanismului. Se perpetueaza astfel un genocid moral, asemanator celui de la Pitesti, Gherla si Aiud, ce se vrea fara sfarsit. Ce nu au reusit comunistii-dejisto-ceausisti , vreme de sase decenii, spera sa reuseasca continuatorii lor actuali,iliescu, Basescu, Rotaru. Pentru noi n-ar exista alternativa. Suntem vinovati si, in consecinta SUNTEM condamnati pentru credinta in Dumnezeu,sau “crima” de a fi incercat sa devenim oameni asemeni tuturor oamenilor liberi din lumea larga.
    Aceasta ne transmite tov. Basescu Traian, cel care desi a “condamnat” comunismul,se comporta ca un comunist.

  • Basescu este un caz patologic, fara sa minta nu poate.
    Este presedintele galetilor si sorturilor portocalii!