Politică

130 de miliarde de euro, aruncate pe fereastra

	130 de miliarde de euro, aruncate pe fereastra. Fitch tocmai a retrogradat Grecia de la "risc substantial" la "default inevitabil"Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la “CCC”, echivalent cu un “risc substantial”, la “C”, reprezentand un nivel exceptional de risc si perspectiva unui “default inevitabil”, ca urmare a anuntarii preschimbarii de obligatiuni.

Retrogradarea Greciei urmeaza anuntului ministrilor de finante din zona euro referitor la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriilor statului elen si prezentarea termenilor preschimbarii de obligatiuni guvernamentale elene.

Autoritatile elene si creditorii privati au ajuns la un acord pentru reducerea indatorarii Greciei, prin asumarea de catre detinatorii privati de obligatiuni a unei pierderi de 53,5% din valoarea nominala a titlurilor detinute.

Detaliile furnizate ulterior de statul elen au confirmat intentia de a introduce clauze pentru impactul colectiv al acordului in privinta obligatiunilor aflate sub incidenta legilor din Grecia.

Daca procesul de preschimbare va fi finalizat ar determina retrogradarea statului elen la nivelul “RD”, “default restrictionat”, avertizeaza Fitch. “RD” este penultima treapta pe scara de evaluare a Fitch, ultima fiind cea de “default”.

La scurt timp dupa incheierea procesului de preschimbare a obligatiunilor, calificativul Greciei va fi scos din categoria “RD” si evaluat la un nivel corespunzator noii situatii a statului elen.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat, marti, un pachet de ajutor extern de 130 de miliarde de euro pentru Grecia. Totodata, reprezentantii detinatorilor privati de obligatiuni elene au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominala a unui portofoliu total de circa 200 de miliarde de euro.

sursa: incont.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Intr-un alt comentariu anterior am spus ca granzi europei nu vor admite exmatricularea Greciei, Si nu au admis de aceasta data . Ei se joaca ca pisica cu soricelul,insa nu il pierd din vedere fiindca isi cunosc scopul final.Nu se vor abate de la drumul ce il au de parcurs indiferent cit de anevoios ar fi.Este un instinct caracteristic celor ce isi au originea (arborele genealogic) in piramida puteri. Sint extrem de incapatinati si insistenti in ideile lor.Numai tratati cu indiferenta si neacceptind ajutorul meschin ce il ofera vom putea fi noi insine.Sa ne spalam rufele in familie si in acelasi timp, desi e dificil, sa ne pazim de hotul si tradatorul din casa.