Politică

Zeci de mii de persoane s-au adunat pentru a lua parte la cel mai mare protest din Argentina din ultimii ani

Mii de demonstranti care loveau in tigai, fluturau steaguri si afisau bannere s-au adunat la Buenos Aires pentru a lua parte la cel mai mare protest anti-guvernamental din ultimii ani. Temele cele mai abordate la protest includ nivelul ridicat al infractionalitatii, coruptia si inflatia.

Demonstratia, care a durat aproape patru ore, a fost la adresa guvernarii presedintei Cristina Fernandez de Kircher. Surse din cadrul Politiei au afirmat ca cel putin 30.000 de persoane au participat, in timp ce presa locala a raportat o cifra de sute de mii de protestatari.

Suparati pe actuala situatie a statului, protestatarii au lovit in tigai si oale, in timp ce tineri si batrani argentinieni au demonstrat pana aproape de miezul noptii.

Un sir de protestatari a carat un drapel lung de 200 de metri. In timp ce se deplasau prin oras, protestatarii erau salutati cu zgomote de tigai lovite, tamburine si claxoane de masini.

Protestatarii scandau lozinca “noua nu ne este frica!” in timp ce se agitau in Plaza de Mayo si in zonele inconjuratoare, chiar in fata palatului prezidential.

Au strigat, au fluierat si au afisat bannere pe care scria “Constitutia se scrie cu C, nu cu K”, referindu-se la “dictatura K” a guvernului presedintelui Fernandez de Kircher.

Pe un alt banner scria “Opriti valul de argentinieni ucisi, ajunge cu coruptia si spuneti NU reformei constitutionale”. Acest banner se referea la o teama raspandita cum ca presedintele Fernandez va incerca sa ramana si pentru un al treilea mandat prin intermediul unei reforme constitutionale, eliminand limitele mandatului prezidential.

Protestatarii au scandat o lista lunga de nemultumiri in legatura cu guvernul actual. Au scandat despre inflatia uriasa a tarii, despre criminalitatea crescuta si despre coruptia la nivel inalt.

“Am venit sa protestez impotriva a tot ceea ce nu-mi place la acest guvern si nu-mi place nimic la el, incepand cu aroganta presedintelui… politistii sunt ucisi ca niste caini si presedintele nici macar nu-si deschide gura sa spuna ceva.

Acest guvern este doar o adunatura de huligani s corupti”, a spus Marta Morosini, o pensionara de 72 de ani catre jurnalistii de la AP.

Protestele au avut loc in mai multe orase din Argentina, inclusiv in mari orase ca Mendoza, Cordoba si La Plata.
In alte tari din lume, demonstrantii s-au adunat in fata ambasadelor si consulatelor argentiniene. In jur de 50 de protestatari s-au adunat in fata consulatului din Roma, strigand “Cristina, pleaca!”. In Madrid, un alt grup de 200 de protestatari au infruntat ploaia pentru a face galagie cu tigai lovite in fata consulatului argentinian.

“In Argentina, nu exista o separare a puterilor si nu se poate considera ca exista democratie… Cristina nu respecta constitutia. Presedintia nu este un cec in alb si ea trebuie sa guverneze atat pentru cei care sunt impotriva ei cat si pentru cei care sunt in favoarea ei”, spune Marcelo Gimenez, un argentinian de 40 de ani care in prezent locuieste in Spania.

In timpul unui discurs tinut in aceasta saptamana joi, Fernandez nu a ridicat problema protestelor, dar in schimb si-a aparat politicile propriului guvern si a reconfirmat devotamentul pentru slujba ei.

“Sa nu renunti niciodata, nici chiar in cele mai grele momente”, a spus Fernandez, “pentru ca in cele mai grele momente ies la suprafata calitatile unui conducator de tara.”

Fernandez a castigat cel de-al doilea mandat anul trecut cu 54 la suta din voturile exprimate.
Administratia ei a fost acuzata de instrainarea unor mari portiuni din clasa mijlocie si a atras critici din cauza limitarii importurilor si prin impunerea controlului asupra schimburilor de valuta externa, facand practic dificila calatoria in exterior pentru argentinieni.

Traducere: Alina Stredie
Sursa: rt.com