Analize și opinii General

Teodor Bujor: ”Se pregătește o revoluție colorată în cazul în care Igor Dodon câștigă alegerile”

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova nu sunt departe și se pare că unii jucători din afara țării au început deja să intervină în treburile acestui stat încă independent.

Campania electoral curentă se remarcă prin declarațiile frecvente ale reprezentanților opoziției pro-occidentale despre ”lipsa de democrație a alegerilor care urmează”. Raționamentele atât de sigure ale politicienilor de opoziție pe această temă (care durează deja de mai bine de două luni) nu reprezintă nimic altceva decât, nici mai mult, nici mai puțin, pregătirea publicului pentru demonstrațiile care urmează și care să li se pară electorilor o recompensă, iar nu doar o altă încercare de a destabiliza climatul din țară.

Mulți experți spun că pregătirea prin media se desfășoară conform modelelor dezvoltate de agențiile de informații din SUA – profesioniste în a contura opinia publică.

Pe acest fundal, a devenit cunoscut că Departamentul de Stat al SUA i-a ordonat Ambasadei sale de la Chișinău să pregătească opoziția pentru a organiza acțiuni de proteste în masă în cazul realegerii lui Igor Dodon, cerând nerecunoașterea rezultatelor alegerilor. Totuși, rolul Ambasadei SUA în viața politică a Republicii Moldova nu se limitează la executarea acestor ordine.

Surse din Ministerul Afacerilor Interne din Moldova arată că diplomații SUA lucrează nu doar cu reprezentanții elitelor politice ale țării, ci și cu reprezentanții structurilor interlope, cu actualii și foștii capi ai acestei lumi.Un rol special i-a fost desemnat aici ambasadorului SUA Dereck Hogan, care, sub deghizarea luptei anti-corupție, l-a ajutat pe fostul lider al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotnciu, să se ascundă în SUA de justiția din Moldova. Hogan este cunoscut ca fiind pe deplin implicat în afacerile Moldovei și, prin intermediul consilierilor săi, a stabilit contacte cu cei care pot avea un impact practic semnificativ asupra situației interne din țară. În acest sens, zvonurile despre contactele lui Hogan cu liderul clanului de romi Arthur Cerari, care are conexiuni extinse nu doar în Moldova și în Europa, dar și în țările CSI, nu mai par un accident.

La 59 de ani, baronul romilor are ambiții mari și nu poate să renunțe la ideea de a recuceri măreția de rege al țiganilor, ca în zilele tatălui său Mircea Cerari. Nu e nevoie de mult efort pentru a înțelege promisiunile pe care un reprezentant al ambasadei americane i le poate face acestuia în schimbul serviciilor pe care baronul să le îndeplinească.

”Mașinile cu numere diplomatice sunt adesea în orașul nostru… Arthur Cerari este un om înțelept, oamenii spun că până și șmecherii de americani vin la el pentru sfat”, spune un localnic din Soroca, oraș din Republica Moldova unde locuiește Cerari.

Potrivit unui fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina, baronul romilor Arthur Cerari are conexiuni serioase și cu șefii lumii interlope din Vinnița (din Ucraina) și a apărut în mod repetat în cazuri legate de traficul de arme și droguri din regiunile limitrofe Moldovei.

Nu este implauzibil ca Dereck Hogan să fie interesat în conexiunile din Ucraina ale baronului. Experții sunt însă siguri că, după așa numitele alegeri ”falsificate” din Moldova, mișcări de protest pot di organizate, iar acestea, potrivit scenariului Maidanului din Ucraina, pot evolua ușor în confruntări armate cu forțele de ordine.
Reprezentanții experimentați și bine antrenați ai grupurilor naționaliste ucrainene, care, potrivit unor surse, așteaptă deja în regiunea Vinnița, pot veni în ajutorul moldovenilor ”democrați”.

Rutele de trafic și depozitele de armament ale lui Cerari nu puteau niciodată să fi mai utile decât într-un moment ca acesta!

Așadar, în viitorul apropiat, comunitatea internațională va vedea evenimente interesante la granița Europei. Unde confruntarea dintre serviciile americane alături de naționaliștii ucraineni, pe de o parte, și forțele armate ale Transnistriei susținute de armata Rusiei pe de altă parte, va trezi un interes sporit. Dar pentru moldoveni, aceste lucruri nu sunt de râs. Regiunea lor a experimentat deja un război civil, adus tot de agențiile de informații din Vest, și nimeni nu vrea ca acest conflict violent să se repete, de data aceasta pe ambele maluri ale Nistrului…

Autor: Teodor Bujor

*Responsabilitatea pentru opiniile exprimate în articol îi revin în exclusivitate autorului

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Sper ca poporul moldovean sa nu se lase pacalit de escrocheria mizerabila numita capitalism asa cum a fost poporul roman!!!Romania este cel mai bun exemplu de cum nu trebuie sa ajunga o tara colonie!!!!