Politică

Statul paralel distruge democrația

Multă lume este confuză în faţa a ceea ce generic a fost numit „stat paralel” sau „stat subteran”. Dintre actorii majori unii îi neagă existența, alții vorbesc tot timpul despre piedicile puse de acest angrenaj. La nivelul populației avem o parte care, din naivitate și alta care, din ticăloșie refuză să-l vadă, iar alții care sunt efectiv sufocați de forța intervențiilor ilegitime ale acestui mecanism în media și economia românească.



Deși foarte diferite, Statele Unite și România împărtășesc câteva marote asemănătoare. Pericolul rusesc și comunismul sunt doar 2 elemente comune în cele două state care fac cetățenii să vibreze. Folosindu-se de aceste marote, anumite grupuri au ajuns în timp să controleze toate aspectele din cele două țări și în perioade relativ mici de timp să construiască rețele care deja exced democrația și nu mai pot fi scoase de la butoane cu simplul vot al cetățenilor.

Ce este deep state/statul paralel?

În Statele Unite, centrul acestui  ”deep state” este în Partidul Democrat, dar asta nu înseamnă că nu fac parte din cercul puterii și republicani. Deep state-ul reprezintă un palier important din CIA, FBI, NSA, marile companii de IT, o parte din Wall Street și mare parte din mass-media. Practic, reprezintă o structură paralelă de comandă care funcționează în afara regulilor constituționale și pentru care votul este doar o formalitate.

În România, statul paralel a fost creat pe model american. O serie de oameni au fost puși in funcții cheie. Este important de menționat că funcțiile cheie dintr-un stat nu sunt cele alese, ci cele numite. Astfel, șefii SRI, DNA, PG, marii patroni de media și o serie de politicieni au acaparat statul. România a devenit un stat capturat, controlat de o rețea complexă care a reușit pentru foarte mulți ani să rămână ascunsă publicului larg.

Trump și Dragnea au probleme similare

Zilele trecute a apărut un editorial în ziarul The New York Times în care un anonim susține că lucrează într-un post cheie la Casa Albă și că el împreună cu un grup restrâns încearcă să împiedice acțiunile președintelui SUA.

„Fac parte din rezistenţa din interiorul Administraţiei Trump. Lucrez pentru preşedinte, dar la fel ca mulţi colegi care îmi împărtăşesc viziunea, am jurat să contracarez părţi din agenda sa şi înclinaţiile sale rele”. – Anonimul din The New York Times

Săptămâna trecută, Liviu Dragnea declara că în ministere există oameni care au ca singură misiune să blocheze activitate guvernamentală.

Practic, atât în SUA cât și în România, reprezentanții statului paralel au pierdut alegerile și la putere au venit alte administrații, dar acestea sunt încă minate de oamenii rețelei.

Există soluții?

Statul paralel reprezintă moartea democrației. O organizație subterană care controlează, de fapt, puterea și care nu poate fi înlăturată prin alegeri libere. Oricât ar părea de bizar, desfințare unui astfel de sistem, chiar și după demascarea sa, este foarte complicată pentru că dispariția unei astfel de organizații va lăsa un mare vid de putere, care cu greu poate fi acaparat de instituțiile legitime. Astfel, desfințarea statului paralel trebuie să vină la pachet cu un alt model de conducere care treptat să facă trecerea către instituțiile tradiționale.

Autor: Alexandru David

 

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Poate este necesar :
    ———————–
    Statul Paralel este Statul in Stat adica atunci cand un organ intern cum ar fi forțele armate sau autoritățile publice (agenții de informații, poliție, poliția secretă, agențiile administrative și ramurile birocrației guvernamentale), nu răspunde conducerii politice alese . Deși statul dintr-un stat poate fi conspiratoriu în natură, Statul in Stat poate lua forma unor funcționari publici de carieră numiti nu alesi, care acționează într-o manieră neconspiratorie, pentru a-și susține propriile interese (de exemplu, continuitatea ocuparii functiei indiferent de administrație , securitatea locului de muncă, puterea și autoritatea sporită, urmărirea scopurilor și obiectivelor ideologice proprii și creșterea importantei generale a agenției) și în contradicție cu politicienii aleși, împiedicând, respingând și subminând politicile, condițiile și directivele oficialilor aleși .