General

Sorin Roșca Stănescu: Sistemul l-a înfundat pe Lucian Duță. Deci sistemul există

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu_2013

Sistemul a supraviețuit. Statul subteran își arată colții. De câte ori e necesar. Și tocmai s-a întâmplat. Din nou. Printr-o condamnare scandaloasă. De acestă dată, victima este chirurgul Lucian Duță, care a fost condamnat la șase ani de închisoare, în urma unor pretinse fapte săvârșite în urmă cu 12 ani și nedovedite nici de procurori și nici de cele două instanțe care l-au judecat. Duță plătește pentru că s-a pus cu SRI-ul.

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost aruncat pentru șase ani după gratii. Deși faptele fuseseră prescrise. Deși există mai multe decizii ale Curții Constituționale, conform cărora oamenii nu pot fi încătușați și trimiși la închisoare după ce a expirat termenul de prescripție. Și deși, așa cum voi arăta mai jos, pretinsele fapte de luare de mită nu au fost în niciun fel probate în instanță. Înainte de toate însă, mă văd obligat să fac o precizare.

Am publicat de-a lungul timpului mai multe dezvăluiri, documentate cu ajutorul chiurugului Lucian Duță. Una dintre cele mai importante vizează modul în care, încălcând grav legisația statului român, precum și acordurile internaționale, Serviciul Român de Informații a confiscat datele personale referitoare la starea de sănătate a milioane și milioane de români. Datele tuturor românilor care au carduri de sănătate. Date confidențiale. Care trebuiau să rămână secrete. Date care, conform legii, pot fi doar la dispoziția persoanelor în cauză și a medicilor de familie. Pentru a realiza acest lucru, SRI, cel existent în urmă cu mai mulți ani, condus de George Maior și de generalul Florian Coldea, a pus o presiune imensă pe Lucian Duță, care conducea Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar acesta, nemaiavând încotro, a creat în beneficiul instituției acces la cardurile de sănătate ale populației. Sub pretextul că le gestionează. În scurt timp, toată această uriașă bancă de date a ajuns, încă nu se știe exact cum, să fie externalizată și plasată pe un server aflat în străinătate. Ceea ce ne-a condus și ne conduce la concluzia că a existat și există posibilitatea ca o putere străină să dețină în prezent toată această arhivă. Cu ajutorul meu și apoi a unor redacții de televiziuni de știri, Lucian Duță a denunțat în cele din urmă această mizerie. Am certitudinea că acum sistemul, respectiv statul subteran, s-a răzbunat. Ceea ce demonstrează că el există și acționează în continuare. De ce am această certitudine?

În primul rând, pentru că judecătorii Curții de Apel București, Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu nu au analizat sub nicio formă probe, au recunoscut acest lucru, au făcut pur și simplu copy paste după rechizitoriu și totuși l-au condamnat pe chirurgul Lucian Duță la șase ani de închisoare cu executare. Deschid aici o scurtă paranteză. Era în prealabil datoria primei instanțe, instanța de fond, să analizeze punct cu punct, în toți acești ani, probele furnizate de procurori. Instanța de fond nu a făcut acest lucru. Pur și simplu a făcut copy paste după rechizitoriu. S-a ajuns astfel la Curtea de Apel. Unde s-a întâmplat același lucru. Din nou probele nu au fost analizate. Chirurgului Lucian Duță i s-au încălcat de două ori drepturi fundamentale procesuale. Orice cetățean are dreptul mai întâi ca o instanță de fond să analizeze probele, organizând în acest sens dezbateri, permițându-i inculpatului să prezinte documente, martori, orice alte informații care pot fi utile cauzei. Abia apoi instanța de fond se poate pronunța. În al doilea rând, orice persoană condamnată în instanța de fond, are dreptul să facă apel. Ori instanța superioară, în cazul acesta, Curtea de Apel București, are de asemenea obligația de a analiza toate probele, inclusiv cele prezentate de persoana condamnată în primă instanță. Lui Lucian Duță i s-au încălcat cap coadă toate aceste drepturi.

În al doilea rând, în cei 12 ani, faptele s-au prescris. Procesul trebuia să înceteze. Conform prevederilor Codului de procedură penală. Prevederi confirmate și reconfirmate într-un mod cât se poate de explicit de către Curtea Constituțională a României. Nici acest lucru nu s-a întâmplat.

Prin urmare, aruncarea după gratii a medicului chirurg Lucian Duță îmbracă forma exercitării cu rea credință și gravă neglijență a atribuțiilor de către magistrați. Iată de ce Lumea Justiției solicită Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze și să sancționeze respectivul derapaj. La rândul meu, îi solicit insistent lui Eduard Helvig, directorul Serviciului Român de Informații, să verifice în ce circumstanțe instituția pe care o conduce a forțat accesul la banca de date de sănătate a milioane de cetățeni și apoi să sesizeze organelor în drept cele constatate și persoanele răspunzătoare de acest abuz.

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Sursa: corectnews.com

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu