General

Și mai mulți bani pentru primari și președinții de consilii județene

Majorarea de 10%, care a umflat și mai tare indemnizațiile primarilor și președinților consiliilor județene, dar și a întregului aparat de conducere a acestor instituții, nu a fost de ajuns. Ministerul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cere, într-un proiect de ordonanță, o dublare a procentului de 25% în plus pentru autoritățile publice care derulează proiecte din fonduri europene. Motivul halucinant este acela că angajații instituțiilor publice care lucrează la astfel de proiecte nu pot lua salarii nete mai mari de 20.000 de lei și nu mai pot fi stimulați.

Premierea cu un procent de 25% în plus la indemnizație a întregii conduceri a unei primării sau a unui consiliu județean doar pentru că implementează proiecte din fonduri europene a fost, de la instituire, cel puțin aberantă. În calitate de aleși, acești oameni trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru binele comunității, că de aceea primesc indemnizații generoase. În plus, implicarea lor efectivă în proiectele europene nu există, pentru că sunt oameni din aparatul de specialitate care lucrează la așa ceva.

În ce privește procentele în plus la salariu pentru bugetarii care lucrează la proiecte din fonduri europene, întâlnim aceeași aberație. Aceștia primesc bani în plus la salariu pentru sarcini pe care le efectuează în timpul programului de lucru, că nu lucrează peste cele 8 ore de la stat. Motivația factorilor politici pentru procentele în plus la salariu a fost că nu găsesc oameni pregătiți în domeniu pe bani puțini, dar oare mai au bani puțini bugetarii de prin administrațiile locale? Pe lângă cei câțiva angajați în plus pentru proiectele din fonduri europene, în special în ministere, pe la primării și consilii județene de aceste proiecte se ocupă aceiași angajați ai instituției. De aceea nici nu reușim să accesăm prea mulți bani europeni. Soluția ar fi simplă. Angajarea unor firme specializate, plătite din banii prevăzuți în proiect pentru asistența tehnică, care să asigure atragerea finanțării și implementarea proiectului și să și răspundă pentru asta.

Nu le mai ajung banii

Ordonanța de urgență a Guvernului nr.155/2020 a prevăzut, pentru cei implicați în proiectele din PNRR, majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte la care participă. Pe de altă parte, potrivit ultimelor modificări ale Legii-cadru nr. 153/2017, nivelul veniturilor personalului din aparatul propriu al consiliilor județene, primării și consilii locale, din instituțiile și serviciile publice de interes local și județean din subordinea acestora, care implementează fonduri europene nerambursabile, nu poate depăși nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar sau, după caz, a indemnizației lunare a vicepreședintelui consiliului județean, a viceprimarului municipiului București, corespunzător nivelului de organizare, majorat cu 25%. Ministerul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că procentul de majorare salarială al acestei categorii de personal în multe situații este diminuat, neajungând la 50%, chiar dacă numărul orelor prestate în proiect îi îndreptățesc la acest lucru. Ca să fim mai exacți, indemnizația viceprimarilor și vicepreședinților de consilii județene este de circa 20.000 de lei net, dacă instituția derulează proiecte europene. Ceea ce înseamnă că angajații autorităților locale care lucrează la proiecte europene ajung la această sumă, despre care ministerul susține că nu este îndestulătoare.

Se dublează procentul

Astfel, pentru a-i stimula pe bugetari, Ministerul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cere majorarea indemnizațiilor lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență cu până la 50%, în loc de 25% cât este în prezent. Mai mult, prin proiectul de ordonanță se abrogă și condiționarea acordării stimulentelor financiare doar în cazul în care proiectul prevede astfel de sume, banii urmând a se plăti din bugetele locale.

Autor: Claudia Marcu

Sursa: National.ro