Politică

Revine Kaczynski: ”repolonizarea” economiei, mai puțină Europă, mai multă Americă

imagesConservatorii polonezi au obținut majoritatea absolută dupa alegerile parlamentare de duminică, 25 octombrie, arată date încă neoficiale. Partidul Lege si Justiție a primit 38% din voturi, iar sistemul proporțional îi va aduce în Seim (camera inferioare) 238 de mandate din totalul de 460.

Liberalii din Platforma Civică, care au condus țara începând din 2007, au înregistrat 23,4% din voturi. Liberalii nu au reușit să treacă peste șocul provocat de retragerea lui Donald Tusk de la guvernare și din fruntea partidului. Actualul premier, Ewa Kopcaz, și-a recunoscut înfrângerea.

Conservatorii catolici din Lege si Justiție, conduși de Jaroslaw Kaczynski, pot să guverneze Polonia fără a recurge la o alianță. O variantă este însă disponibilă – formațiunea Kukiz 15, a rocker-ului Pawel Kukiz, fost candidat la prezidențialele din mai. Conservatorii își propun o mai mare centralizare a puterii, o politică socială mai generoasă și o ”repolonizare” a economiei, scrie Le Monde. Partidul o propune pentru funcția de premier pe Beata Szydlo, în spatele căreia se va afla Kacazynski.

Viitorul partid de guvernare dorește o întărire a prerogativelor executivului, în special a rolului președintelui – actualul președinte Andrzej Duda este susținut de Lege și Justiție. La fel, premierul va avea parte de prerogative lărgite. Președintele va avea o autoritate mai mare asupra serviciilor secrete, asupra sistemului judiciar și a instituțiilor de presă publice. Partidul lui Kaczynski dorește ca Ministerul Justiției să fuzioneze cu Parchetul General, scrie Le Monde.

Lege și Justiție își propune să anuleze o serie de măsuri de austeritate luate de liberali. Varsta de pensionare a bărbaților va reveni de la 67 la 65 de ani, iar cea a femeilor va reveni la 60 de ani. Vor fi menținute salariile speciale pentru magistrați și agricultori. Persoanele trecute de 75 de ani ar urma să aibă parte de medicamente gratuite. Familiile ar urma să primeasca o alocație lunară de circa 120 euro pentru fiecare copil. Sunt măsuri sociale ce presupun un efort de până la 14 miliarde de euro.

Noua guvernare dorește să anuleze reforma învățământului și să revina la sistemul de opt ani de școala primară și gimnaziu și patru ani de liceu și să introducă religia ca materie de bacalaureat.

Politica economică a partidului este considerată de presa occidentală drept una apropiata de cea a premierului ungar Viktor Orban. Lege si Justiție dorește să taxeze mai mult supermarketurile și băncile (majoritatea cu capital străin) și să renaționalizeze unle bănci. Partidul dorește ”reindustrializarea” și ”repolonizarea” economiei, întărirea controlului asupra companiilor la care statul are participații parțiale. Potrivit Le Monde, impozitul pe venit ar urma să scadă de 19% la 15%.

La Bruxelles, partidul lui Jaroslaw Kaczynski va susține ca proprietățile agricole poloneze să nu poată fi cumpărate de străini. Noul guvern se va opune și reglementărilor draconice ale UE în materie de poluare, atât timp cât își propune să susțină dezvoltarea producției de energie pe baza rezervelor mari de cărbune. Guvernul se va opune unor noi cedări de suveranitate si va lupta împotriva cotelor obligatorii de refugiați.

Pe plan extern, politica va fi una profund pro-americană. Lege și Justiție dorește mai multe trupe NATO pe teritoriul național și a criticat încheierea de către actualul executiv a unui contract pentru cumpărarea de elicoptere militare franceze, conservatorii preferând producătorul american Sikorski.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul