General

Constantin Gheorghe: „Vă amintiți ce mișto se făcea de sovietici, când au părăsit Afganistanul?”

Vă amintiți ce mișto se făcea de sovietici, când au părăsit Afganistanul? Ce înjurături și-au luat! Deși au lăsat țara într-o situație infinit mai bună decât cea pe care o lasă acum SUA și slugile lor din NATO. E vorba despre economie, de educație, de situația femeii, de infrastructuri. Americanii au fost incapabili să înțeleagă ceva din ce se întâmpla în Afganistan, cum n-au înțeles nimic despre Afganistan după două decenii de ocupație. Retragerea lor este și mai umilitoare decât retragerea sovieticilor.
Să nu ne ascundem de realitate: Moscova a intervenit în Afganistan pentru că americanii, în demența proiectului lor(care a devenit o obsesie de-a dreptul criminală) de încercuire a URSS, apoi a Federației Ruse(aia cu îndiguirea este un proiect de-a dreptul pacifist), foloseau Afganistanul împotriva țărilor de la periferia URSS. Și sovieticii au avut victime serioase în zonă, înainte de a intra în Afganistan.
Deschid o paranteză: problema uigurilor din China nu ar fi existat dacă americanii nu i-ar fi folosit împotriva Chinei. Inclusiv i-au încurajat să comită atentate împotriva populației de etnie han. Se așteptau la reacția dură a Beijingului, pentru a demoniza China, în jocurile lor tembele de putere.
Ce lasă în urmă americanii? Ce au făcut pentru afganul simplu? Două decenii sunt, totuși, o perioadă suficientă de timp pentru a propune afganilor un alt model de societate. Ei le-au propus un model care nu avea nicio legătură cu cetățenii afgani, cu nevoile lor, cu așteptările lor. Le-au dar un produs deja mort și împuțit, ”democrația”. Când ei ar fi avut nevoie de o alternativă la talibani, care să fie și una la un mod de viață care nu mai răspundea nevoilor unei generații tinere, care vroia să se rupă de trecut. N-a fost ajutată să facă asta. Ce le-au vândut americanii a fost o adunătură de ”politicieni” locali lacomi și profund corupți, lăsați să facă tot ce vor, pentru a nu ”deranja” sensibilitățile locale. În rest, munți de droguri, spolierea unora dintre resursele naturale, și o infuzie proaspătă de Ev Mediu.
Ce va fi? Păi, ce să fie? Fără sprijin american, actuala putere se va dărâma ca un castel din cărți de joc. Talibanii vor anula toate micile progrese din anumite domenii. Și toată lumea se va întoarce cu sute de ani în urmă, dar cu armament modern, și rețele ultra-performante de produs și de exportat droguri! Ura și la următoarea invazie!

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu