Politică

Chris Terheș: ”Cine nu învață din greșelile istoriei le va repeta!”

Multi s-au intrebat dupa revolutie de ce in perioada interbelica atatia oameni au sustinut fascismul: intelectuali, carturari, tineri, ba chiar si preoti. Uitati-va cu atentie la usurinta cu care in Romania mii de oameni se raliaza in spatele unui cuvant, slogan, imagini si actioneaza fara sa mai treaca prin filtrul criticii ratiunii ceea ce fac. Asa a fost si in perioada interbelica cu adeptii miscarii legionare, dictaturii carliste ori antonesciene.



Curentele extremiste atrag, iar nu de putine ori aceste curente sunt intretinute intr-un stat de serviciile altor state, deoarece asa tin societatea dezbinata si pot controla ori influenta acel stat mai bine.

Intr-un moment istoric extrem de greu pentru Romania, in plin razboi mondial, in loc ca societatea romaneasca sa fi fost unita, romanii se bateau intre ei la sfarsitul anilor 30 pe diverse curente doctrinare, exact cum fac acum. Asta a slabit enorm Romania atunci si a facut-o prada mai usoara Germaniei lui Hitler.

Asa a pierdut Romania atunci, in urma intelegerii dintre Hitler si Stalin, Basarabia si Nordul Transilvaniei fara sa traga un foc de arma.

Ceea ce putina luma stie azi este ca serviciile germane erau implicate din plin in intretinerea scandalului din societatea romaneasca interbelica.

In timp ce politicienii romani isi dadeau in cap unii altora, Hitler lua petrolul romanesc de la Ploiesti, de care avea nevoie pentru invadarea URSS.

Cum s-a intamplat in perioada interbelica se intampla si azi.

Cine nu invata din greselile istoriei le va repeta. Cu atat mai mult daca nu invata din propriile greseli.

Autor: Chris Terheș

Sursa: Chris Terheș

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cine sa invete din greselile Istoriei??
    Noi, romanii?? Sa fim seriosi! Suntem maestrii in a le repeta de fiecare data!!
    Oare, atunci cand alogenul Brucan ne cataloga drept “stupid people”, nu avea o urma de dreptate?

  • Cine sa invete din greselile Istoriei??
    Noi, romanii?? Sa fim seriosi! Suntem maestrii in a le repeta de fiecare data!!
    Oare, atunci cand alogenul Brucan ne cataloga drept “stupid people”, nu avea o urma de dreptate?