General

Adrian Onciu: PROBLEME ÎN PARADIS

Ar fi momentul ca David Muniz, de la ambasadă, să lase deoparte întâlnirile de afaceri cu armament și să pună piciorul în prag. Alianța PSD+PNL=LOVE are mari probleme în alegerea viitorului candidat la președinție. Așa că se impune o mediere cu pumnul în masă.
Puterea în România se concentrează la Palatul Cotroceni. Orice altceva reprezintă lucruri adiacente. De aici și îndârjirea cu care atât liberalii, cât și social-democrații, țin cu tot dinadinsul să aibă propriul candidat.
Variantele puse pe masă sunt Ciolacu sau Geoană (din partea PSD), respectiv Ciucă (recomandat cu căldură de PNL). Oricare dintre cele trei nume ar fi binevenite pentru Ambasada SUA, adevăratul centru de putere din România.
Din start trebuie spus că generalul Ciucă este cotat cu cele mai mici șanse de a accede în turul doi, în lipsa unei înțelegeri PSD-PNL. Absolut firesc. Eroul luptelor grele din Irak și al bătăliilor, ceva mai ușoare, de la Palatul Victoria, are imaginea unui politician foarte șters, fără principii, instruit la fără frecvență pentru a sări brusc din fotoliu, în poziție de drepți, ori de câte ori sună cineva de la ambasadă. În discuțiile din cadrul alianței PSD-PNL, varianta Ciucă are dezavantajul de a de naște cele mai mari emoții în turul doi, în eventualitatea în care AUR găsește un candidat viabil pentru Cotroceni.
Independentul Mircea Geoană stârnește din nou amuzamentul, după faza cu ”Mihaela, dragostea mea”. În timp ce Mihai Tudose spune, hâtru, că Geoană nu ar putea strânge nici măcar numărul minim de semnături (în ciuda sondajelor), ultimul pretinde că liderii PSD i-au spart ușa biroului pentru a-l ruga să candideze cu sprijinul social-democraților. ”Dacă dânșii au alte planuri, să le facă. Nu se împiedică de mine, dar se pare că pe unde se învârt se lovesc de numele meu: în sondaje, în percepția publică, în respectul pe care românii îl au față de mine”, spune Geoană, cu o modestie ieșită din comun. În mod evident, Ciolacu ignoră oferta șefului adjunct al NATO, însă Geoană se agață ca disperatul de orice creangă de copac care ar putea să-l mai țină, încă, la suprafață.
E clar că liberalii nu au un candidat mai bun decât Ciucă, iar singura lor șansă să acceadă la Cotroceni ar fi alianța cu PSD. Care PSD așteaptă de 20 de ani să preia din nou frâiele, după ce epoca Iliescu s-a stins în 2004.
Pentru a-l convinge pe Ciolacu să renunțe la candidatură, Ciucă le-a promis social-democraților următoarele: funcția de prim-ministru, funcția de Primar general al Capitalei, funcția de Comisar European alocată României, plus șefia uneia dintre camerele Parlamentului. Liderii PSD susțin că au deja aceste funcții în buzunar (cu Firea la primărie), așa că oferta liberalilor este foarte subțire. Neconvingătoare.
PSD ar putea renunța la Cotroceni într-o singură situație: în urma unor presiuni insistente din partea ambasadei, prin David Muniz. Preferabil cu implicarea serviciilor noastre secrete.
Altfel, pe Ciolacu l-ar doborî în turul doi doar un putinist ca Dan Puric, susținut de partidele suveraniste și de românii care încă nu s-au decis dacă merită să voteze.

Autor: Adrian Onciu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu