Se vorbeste des, poate prea des despre ceea c e ar trebui sa ajute cetateanul roman. Prea des fiindca de fiecare data doar se vorbeste. Si tot de fiecare data, de parca am avea ochelari de cal, solutia e una singura: DESCENTRALIZARE!
Descentralizarea este una dintre cauzele majore ale falimentului statului roman, falimentului autoritatii de orice fel din Romania si din pacate , falimentului societatii romanesti. Fiindca odata cu descentralizarea autoritatii a venit si descentralizarea responsabilitatii si mai ales a raspunderii legale. Descentralizarea fara un cadru legal ferm, clar, concis si care sa cuprinda masuri coercitive si punitive pentru autoritati pe de o parte si pentru cetateni pe de alta va conduce in final la sfarsitul nostru ca natie. Spre bucuria unora.
De la un guvern la alt guvern vedem ca nu suntem in stare sa gasim resursa umana pregatita si in stare sa ocupe un loc in administratia centrala nici chiar la cel mai inalt nivel dar ne inchipuim ca ea, resursa umana specializata, o vom gasi pentru pentru tot ce inseamna autoritate de tot felul in Romania. O fi prostie, o fi nestiinta, o fi rea intentie sau doar premeditare?
In ultimii 20 de ani rad unii ca prostii de “cincinalele” lui Ceausescu dar nu au fost in stare sa avem nici macar acum strategii nationale si bugete multianuale.
In ultimii 20 de ani avem din ce in ce mai multi primari si mai multe “autoritati” care isi dau “bacul” si unii mai “isteti” care termina “o” facultate in timpul mandatului.
In ultimii 20 de ani avem baroni locali, vatafi judeteni si foarte , foarte multe petreceri ale “zilelor”.Dar in aceeasi perioada nu contenim sa vorbim si sa infaptuim marea gaselnita a democratiei romanesti care se numeste DESCENTRALIZARE.
Recunoastem cu totii un atipic al societatii romanesti ca sa nu spun o involutie dupa 1989, de care a profitat presedintele jucator dar in aceeasi masura cream fundamentele pentru alti jucatori fie ei primari sau presedinti de consilii judetene.
De 20 de ani nu facem decat sa aplicam intr-un registru propriu ceea ce vedem ca la altii functioneaza mai bine decat la noi dar fara a gandi si a lua in calcul toate variabilele. Fiindca, nu-i asa, descentralizarea la fel ca si fata morgana este o forma superioara si complexa a mirajului.
Dan Alexandrescu
Adauga comentariu