Economie Extern

Grecia, la un pas de oficializarea falimentului. Ce s-ar intampla?

grecia-euroPosibilitatea iesirii Greciei din zona euro este un subiect vechi, care revine insa in centrul discutiei internationale pe masura ce se apropie ziua in care trebuie sa dea inapoi banii imprumutati de la FMI si Uniunea Europeana .

La inceput, exitul Greciei din zona euro era vazut ca un lucru extrem de negativ de experti, dar acum opinia oficialilor europeni s-a schimbat. Insusi ministrul Economiei din Germania a afirmat intr-un interviu ca “Grexitul” si-a pierdut demult din “oroare”.

Aceasta declaratie a oficialului german pare sa aiba insa un puternic iz politic si electoral, potrivit analistului economic Mircea Cosea.

“Cred ca in momentul de fata nu se mai pune problema iesirii Greciei din zona euro, cred ca cel putin pana la inceputul toamnei, in septembrie – octombrie, problemele Greciei nu sunt atat de presante incat sa ridice probleme la nivelul UE. Din acest punct de vedere este un respiro pentru cancelariile occidentale, mai ales a Germaniei, care a avut probleme din punctul de vedere al acceptului pe care populatia il are fata de platile pe care Germania le-a facut in ultima perioada pentru Spania“, spune acesta.

La randul sau, analistul Ionel Blanculescu considera ca ministrul german a facut declaratia amintita mai sus pe baza opiniei exprimata recent de oficialii FMI care sunt aproape convinsi ca Grecia nu va putea respecta conditiile puse, ceea ce va declansa o intrerupere a finantarii.

In plus, cursul valutar este afectat de declaratia ministrului german.

“La momentul acesta, pe platformele de tranzactionare, forintul ungar s-a depreciat cu 0,57%, zlotul polonez cu 0,35%, coroana cu 0,08%. De vineri pana astazi nu s-a intamplat nimic in afara de aceste declaratii transante vizavi de Grecia”, indica analistul. Acest lucru indica ingrijorarea investitorilor care continua sa isi retraga banii din aceasta zona a Europei.

Cat de grava e situatia?

Momentan, cel putin pana in septembrie, situatia Greciei este stabila. “Cred ca nu se mai pune problema atat imperativ ca in perioada anterioara pentru ca solutiile care s-au gasit nu sunt solutii pe termen lung, dar sunt solutii care au mai rezolvat din situatie, mai ales ca, in ciuda asteptarilor, Grecia are un flux de turisti destul de important in aceasta perioada si permite o anumita imbunatatire a veniturilor sale per ansamblue. Dar asta nu inseamna ca a fost rezolvata situatia”, indica Mircea Cosea.

Ionel Blanculescu aminteste insa ca pozitiile adoptate recent vizavi de Grecia indica ceea ce analistii romani au afirmat in urma cu mai multe luni – statul elen este deja in faliment si trebuie decuplat de la aparate.

Declararea oficiala a falimentului a fost amanata pana acum, dar acest lucru nu poate fi facut pentru mult timp. In plus, sustine Blanculescu, poate ar fi mai bine ca statul elen sa faca anuntul oficial pentru ca ar grabi rezolvarea situatiei nu doar in Grecia ci si in restul Europei.

Ce se intampla?

Daca Grecia intra in faliment oficial, in primul rand, s-ar inchide unele pozitii deschise pe platformele de tranzactionare din intreaga lume, iar tranzactiile s-ar putea ridica intre 1.000 si 3.000 de miliarde de euro.

“Aceste pozitii sunt deschise, se tranzactioneaza si sunt, pur si simplu, niste pariuri pe caderea Greciei. Unii catiga, altii pierd, dar valva va fi intre 1.000 si 3.000 de miliarde de euro, ceea ce UE nu va putea sa suporte din punct de vedere al impactului”, a declarat Ionel Blanculescu.

In plus, la fel ca la orice procedura de faliment la nivel de stat, asa cum s-a intamplat si in cazul Argentinei si Ecuadorului, creditorii nu isi mai pot recupera banii decat intr-un cuantum foarte mic. Spre exemplu, din totalul datorat, creditorii Argentinei vor primi 5% esalonati pe aproximativ 30 de ani.

“De aceea se spune ca e mai bine ca Grecia sa ajunga in situatia asta pentru ca ei oricum nu isi pot plati datoriile pentru ca au ajuns la un nivel foarte mare, si macar asa se oficializeaza”, spune Blanculescu.

Al treilea efect va fi izolarea Greciei pentru urmatorii 10-15 ani cel putin, perioada in care statul elen se va descurca cu resursele pe care le are, destul de limitate. Mai mult, Grecia ar iesi din zona euro pentru ca aceasta nu poate sa ramana in uniunea monetara daca este in faliment.

Conform unui raport UBS, iesirea unui stat dintr-o uniune monetara este urmanta, de regula, fie de razboi civil, fie de cresterea foarte puternica a autoritatii statului, fie de miscari militare.

“In momentul in care vor iesi din UE, pierd dintr-o data cam 60-70% din puterea de cumparare. Vor fi devastati din punctul asta de vedere, atunci desigur ca populatia se va rasvrati”, spune Blanculescu.

“Mai sunt efecte pe plan regional pentru ca Grecia e prezenta in capitalul unor companii fie banci fie companii industriale. Chiar daca acestea sunt companii romanesti cu capital elen, nu putem sa nu credem ca vor fi anumite probleme legate de acestea”.

Autor: Gabriela Vatu

Sursa: Business24

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu