În mod artificial, Legile Justiției au ajuns să fie singurul teren de luptă politică în plan intern. Între președinte și majoritatea parlamentară. Între opoziție și putere. Între multinaționale și PSD. Iar în plan extern acest front a fost transferat pentru început la Bruxelles. Urmează să primim și o nouă reacție de la Washington. Se joacă pe Legile Justiției din România excesiv politic în plan intern și excesiv geopolitic în plan extern.
Să începem cu geopolitica. La nivelul Uniunii Europene există un veritabil război între nucleul dur, grupat în jurul Germaniei, și statele de la Visegrad, în siajul cărora cărora interesele naționale împing și celelate state din fosta Europă sovietizată. Ei bine, Legile Justiției din România devin un casus belli al dorinței nucleului dur de a pune la colț statele mai mici, dar și a statelor mai mici nou-venite în Uniunea Europeană de a se emancipa. Argumentul Justiție este numai bun pentru finala gepolitică care se pune la cale.
Numai că Europa nu este singură. Și în Statele Unite există o falie, un fel de război intern între tabăra lui Donald Trump, care încearcă să se sustragă de la procesul de globalizare și să creeze o lume multipolară, și tabăra adversarilor lui Donald Trump, care, mergând pe globalizare, susțin implicit hegemonia Germaniei.
În concluzie, în plan geopolitic, tema reformării Justiției din România este utilizată nu pentru a rezolva problema în sine a Justiției, ci mai ales ca teren de luptă pentru cu totul și cu totul alte cauze decât raportul existent în România între forța dreptului și dreptul forței.
În plan intern, totul se concentreză pe acest teren de luptă al Legilor Justiției. Acesta este motivul pentru care nu vedem alte argumente și alte instrumente puse în joc. De aceea nu vedem o confruntare între programele alternative de guvernare. De aceea PNL și celalalte partide din opoziție par paralizate și sunt preocupate excesiv de unul și același obiectiv.
Utilizată excesiv, această miză a Legilor Justiției poate până la urmă bloca orice reformă, din simplul motiv că opiniile și luările de poziție, obiecțiile și acțiunile legate de această reformă devin iraționale, transformându-se în bâte și în pietroaie.
Sursa: sroscas.ro
Adauga comentariu