Analize

Operaţiunea „Spălarea Preşedintelui” prin punerea la zid a lui Ludovic Orban

Emisiunea „Gîndurile lui Cristoiu” de duminică, de la „Aleph News”, care l-a avut invitat pe Rareş Bogdan, are ceva neconvenţional: interviul, aşa cum a dezvăluit chiar Ion Cristoiu, A FOST CERUT DE RAREŞ BOGDAN.

Cine crede că Rareş Bogdan s-a dus de capul lui să declanşeze un război cu Ludovic Orban este fie naiv, fie este obligat să-şi tragă masca pe ochi. În mod evident, Rareş Bogdan „a fost trimis” să ceară acest interviu, în care să-l facă praf pe Ludovic Orban.

Singurul om care putea să facă acest lucru este Klaus Iohannis, cel care l-a cerut pe Rareş Bogdan în PNL ca recompensă pentru presa partizană făcută de el la Realitatea TV şi l-a numit public „Number One în PNL”!

Ce a făcut Rareş Bogdan în emisiunea de la Aleph News, care, probabil, va genera multe discuţii chiar şi în presa obedientă PNL tocmai pentru că se simte de la o poştă că interviul a fost „ordonat” de Klaus Iohannis, reprezintă un caz clasic de slugărnicie faţă de Preşedintele ţării, dovedind că acest personaj a intrat în politică la chemarea lui Iohannis, iar pentru asta este dispus să facă absolut orice.

Dacă n-ar fi aşa, această presă iohannistă l-ar fi călcat în picioare pe Rareş Bogdan pentru îndrăzneala de a-l critica pe preşedintele PNL şi l-ar apăra pe Ludovic Orban, la fel cum a făcut din prima zi cînd a devenit Prim-ministru. Veţi vedea că, începînd de azi, în această presă, între Ludovic Orban şi Viorica Dăncilă nu se va mai face nici o diferenţă!

Aşa-zisele dezvăluiri ale lui Rareş Bogdan sînt nişte fîsîieli, mai exact lucruri pe care presa independentă, cîtă mai este, sau presa apropiată de PSD le-a tot spus în această perioadă: proasta gestionare a crizei Coronavirus, atacul teribil împotriva bisericii, numirea şi păstrarea unor miniştri ridicoli în guvern etc. Sigur că, spuse de unul dintre liderii PNL, toate acuzaţiile la adresa lui Ludovic Orban pot părea interesante, putînd să anunţe declanşarea unui război în partid, numai că, hîrşîiţi cum sîntem în analiza politicii de la noi, nu putem să cădem în capcana pe care mulţi jurnalişti n-o vor evita.

În realitate, miza lui Rareş Bogdan nu este tăierea capului lui Ludovic Orban, ci spălarea de păcate a lui Klaus Iohannis, care este perceput în spaţiul public ca principalul vinovat de scorul obţinut de PNL la ultimele alegeri, după ce, în mod neconstituţional, s-a implicat ca şef de campanie pentru PNL! Asta este tot.

Propoziţia cheie a interviului a fost aceasta: „Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”.

Serios? Klaus Iohannis nu a avut nici un rol în conducerea PNL? Păi, uităm cine apărea în fiecare săptămînă în conferinţe de presă şi lăuda activitatea lui Ludovic Orban? Sau cine vorbea de uluitoarele succese ale PNL în combaterea pandemiei, sub conducerea lui Ludovic Orban? Şi, mai ales, cine acuza continuu Pe-Se-De, deşi era obligat la neutralitate politică?

Dacă Rareş Bogdan ar fi vorbit în interviu şi despre rolul nefast al lui Klaus Iohannis în rezultatul obţinut de PNL, cu totul altfel ar fi putut să fie interpretat atacul său la gîtul lui Ludovic Orban. Aşa, însă, fără să-i pese că va fi acuzat de joc duplicitar, el scuipă senin acolo unde a pupat, ştiind că este protejat de consecinţe de către cel care l-a adus în PNL, adică de Klaus Iohannis!

Să mai citim un fragment din transcrierea interviului: „Eu îi contest modul în care a condus și modul în care a fost discreționar în decizii. El nu a consultat partidul când a vorbit despre un ministru. A venit cu o listă pe care a supus-o votului”.

Ce vorbeşti frate? Ia să citim noi ştirea din 24 octombrie 2020, postată de Digi24, ca să nu avem probleme de credibilitate: „Lista finală de miniștri din Guvernul Ludovic Orban a fost bătută în cuie, după o întâlnire între premierul propus și președintele Klaus IohannisSunt nume tăiate de pe listă în ultimul moment, au apărut unele noi”.

Deci, cine a validat lista după ce a tăiat unele nume şi a adăugat altele? Nu Klaus Iohannis? Şi, atunci, de ce nu spune nimic Rareş Bogdan despre rolul decisiv al lui Iohannis în alcătuirea Guvernului Orban? Nu ştia sau a primit aprobare să-l atace doar pe Ludovic Orban, spălîndu-l astfel de păcate pe Klaus Iohannis, astfel încît să diminueze vina acestuia pentru rezultatul obţinut de PNL?

Sigur că Ludovic Orban merita un astfel de tratament după aroganţa cu care a apărut în public în ultimul an. Şi nu era o aroganţă din partea unui om care era copleşit de funcţia de Prim-ministru, ci aroganţa unei slugi care se uita de sus la noi pentru că el era în graţiile Preşedintelui!

Dar satisfacţia că Ludovic Orban primeşte ceea ce merită (la fel ca toţi cei care, vorba lui Eminescu, au „darul dumnezeiesc al suptului”) nu ne umbreşte raţiunea într-atît încît, în acest interviu, să nu observăm că în spatele dezvăluirilor lui Rareş Bogdan se află „gîndurile lui Iohannis” pentru apărarea propriei pieli.

Despre ce este cu adevărat interviul lui Rareş Bogdan a spus mai bine Honoré de Balzac: „Parvenitul se tîrăşte de-a buşilea în faţa celor ce-i pot fi de folos şi este obraznic cu cei de care nu mai are nevoie”!

Ce vor face membrii PNL începînd de azi? Foarte simplu: se vor alinia în spatele acestor „dezvăluiri” ale lui Rareş Bogdan, simţind că în vorbele fostului gazetar de partid stă vocea inconfundabilă a lui Klaus Iohannis.

Autor: Ion Spânu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Adica manelistul sef (dirijorul)ia ordonat manelistului de la tambal (cel care duce tucalul dirijorului) sa-l dea afara pe manelistul de la mandolina(care nu are tucal).