Analize și opinii

Vinovat pentru morți este „Guvernul său”

Dacă vă puteți imagina că este posibil așa ceva, există un fapt chiar și mai grav decât aruncarea vaccinurilor la canal. Ceva și mai grav decât faptul că avem în stoc 500.000 de vaccinuri, la care se adaugă în aceste zile încă un transport cu 140.000 de doze și prima livrare de 40.000 de vaccinuri de tip Moderna. Și că, în aceste condiții, autoritățile încă nu au fost capabile nici măcar să urce aplicația pe internet destinată oamenilor în vârstă. Care oricum nu vor ști ce să facă cu ea. În timp ce românii mor zilnic pe capete, Guvernul aruncă pisica moartă în grădina autorităților locale. Asta este cel mai grav.

Această mișcare perversă de pasare a răspunderii a fost experimentată cu succes de mai multe ori de către Guvernul Orban 2 și jumătate.

Prima dată, prin asumări de răspundere total neconstituționale pe pachete de legi. Sub șantajul dizolvării Parlamentului și a alegerilor anticipate, răspunderea a fost astfel disipată în întreaga clasă politică. Astfel încât vina pentru ceea ce s-a votat la asumarea răspunderii fără dezbatere a aparținut în egală măsură și opoziției. Care, dacă ne mai amintim, deținea chiar majoritatea în Parlament.

A doua jonglerie de același fel a avut loc după ce s-a declanșat pandemia. De această dată, pisica moartă a răspunderii a fost aruncată de la autoritățile centrale către autoritățile locale, iar acestea din urmă, la rândul lor, au pasat răspunderea cetățenilor. Autoritățile locale erau de vină, nu Guvernul, că nu existau măști, că erau improprii distanțării sanitare serviciile de transport în comun și că școlile nu erau dotate cu cele necesare pentru respectarea unor reguli elementare. La rândul lor, spuneam, autoritățile locale s-au spălat pe mâini. Arătând acuzator cu degetul către cetățeni. Care nu se supuneau ordonanțelor de urgență. Sau carantinei.

Și iată că acum Guvernul trebuie să facă față practic celei mai mari provocări. El trebuie să demonstreze că este capabil să se organizeze în așa fel încât, după ce a ratat în mod rușinos testarea în masă a populației, să reușească o vaccinare în masă, românii urmând să fie imunizați în acest an. Aparent este o încercare imposibilă. Ritmul în care se fac vaccinările bate pasul pe loc. Și se creează stocuri din ce în ce mai mari de vaccinuri.

În mod straniu, deși numărul vaccinurilor este practic dublu decât numărul total al cadrelor sanitare, iar o parte dintre acestea, circa o treime, refuză să se vaccineze, Guvernul a fost incapabil să treacă la etapa a doua, care îi include pe cei mai vulnerabili români. Pe oamenii în vârstă. Suntem anunțați în mod repetat că această operațiune de mare anvergură va demara abia în data de 15 ianuarie. Dar este fals. În 15 ianuarie, tot ceea ce se va întâmpla va fi deschiderea accesului persoanelor în vârstă la o platformă electronică, prin intermediul căreia s-ar putea programa pentru vaccin. Atâta tot. Și rămâne de văzut dacă respectiva platformă va funcționa și în cât timp se va dovedi utilă. Și mai rămâne desigur de văzut cât la sută dintre vârstnicii acestei țări vor fi capabili să o acceseze, să o înțeleagă și să aplice pe ea. Mai rămâne speranța că operația aceasta extrem de complicată sau chiar imposibilă pentru unii va putea fi efectuată de medicii de familie. Să vedem dacă va fi așa. Dacă nu care cumva aceștia, scoși din minți de platforma mult prea complicată, vor prefera să efectueze ordinea vaccinărilor pe carnețel. Până la urmă, ei sunt primii care vor fi acuzați și primii cărora li se va arunca în cap noua pisică moartă.

Următoarea prestidigitație a Guvernului vizează autoritățile locale. În special primăriile. Acestea trebuie să găsească locațiile în care urmează să se facă vaccinarea, să doteze aceste locații cu mobilierul și aparatura necesară, să găsească și să angajeze contra cost personal calificat. Numai că autoritățile locale nu au bani. Ați putut auzi zilele trecute protestul lansat de Emil Boc în numele asociației primarilor din marile orașe, asociație pe care o reprezintă. Orice activitate trebuie finanțată. Numai că Guvernul Cîțu refuză să finanțeze în acest scop primăriile. Pentru Guvernul Cîțu, vaccinarea în masă a populației nu este o priritate. De aceea avem un număr din ce în ce mai mare de vaccinuri pe stoc. De aceea se aruncă vaccinuri la canal. De aceea, zi de zi, continuă să moară oameni. Practic orice întârziere înseamnă noi cadavre.

Guvernul Cîțu a desemnat, în parteneriat cu președintele României, un prim țap ispășitor. În persoana colonelului Valeriu Gheorghiță. Care nu este calificat pentru a organiza o asemenea logistică la nivel național. L-au lăsat singur, expus, sub gloanțe. Drept e că nici acesta nu s-a dovedit capabil cel puțin să comunice cu opinia publică și să dea răspunsuri pertinente unor întrebări legitime. L-au pus la înaintare în uniforma sa militară. Identificându-l cu Armata Română. Fără să fie conștienți guvernanții noștri sau președintele țării că, în acest fel, decredibilizează o instituție importantă, care este un stâlp de susținere al societății românești.

Treaba nu mai merge așa. Vaccinarea în masă a populației nu este treaba exclusivă a colonelului doctor Valeriu Gheorghiță. Este o provocare a întregului Guvern și a instituției prezidențiale, care de fapt conduce Executivul. Iar această treabă este prost organizată. Este, ca să-l parafrazez pe Klaus Iohannis, un lucru greșit făcut.

Iar pentru asemenea greșeli, care costă vieți omenești, atenție, nu poate fi făcut responsabil în exclusivitate Valeriu Gheorghiță, chiar dacă a fost blagoslovit cu titlul pompos de strateg șef al campaniei naționale de vaccinare. Și nici direcțiile de sănătate publică. Și nici primarii localităților. Vinovat pentru morți este Guvernul. Și cine conduce Guvernul.

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Sursa: corectnews.com

Abonează-te la newsletter