Analize și opinii

Reintroducerea cenzurii sub pretextul epidemiei

(FILES) In this file photo taken on November 4, 2019 shows Romanian Minister of Finance Florin Citu shaking hands with Romanian President Klaus Iohannis at his swearing-in ceremony at the Cotroceni Palace, the Romanian Presidency headquarters in Bucharest Citu was appointed as prime minister on on February 26, 2020 by Romanian President Klaus Iohannis following the no-confidence vote of the Parliament against the former liberal Prime Minister Ludovic Orban's cabinet., Image: 501240615, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Beneficiarii economici ai crizei sanitare nu au fost medicii, achizițiile publice, sistemul public de sănătate și victimele colaterale, ci propagandiștii. Criza sanitară în România nu a devenit obiectul administrării unei situații excepționale. Criza economică explodată în context a relansat lupta pentru o putere în esența ei nelegitimă fără întrezărirea unui liman.

Președintele Klaus Iohannis s-a angajat într-un proiect mult prea politicianist, nu foarte diferit de linia din ultimii ani ai regimului ceaușist privind „viitorul luminos”. Chemarea la consultări a Guvernului și a majorității parlamentare nu are niciun suport legal, fapt care implică o construcție falsă, antidemocratică și, în fapt, periculoasă. Incapacitatea forțelor politice, forțe care au preluat guvernarea de a se autoconduce și de a dovedi o echidistanță reală, igienică funcțional și moral, față de președinte, arată că puterea politică românească se vrea în regim mafiot.

Criza sanitară, ale cărei necunoscute nu ar trebui ignorate de nimeni, pare deja un subiect depășit de Guvern și Preșdintele, în sensul că imensul prejudiciu creat de amatorismul și corupția politică este deja trecut în contabilitatea publică.

Curajul și buna credință a unor miniștri din Guvernul economistului Cîțu se vor confrunta cu teribila inerție a executivului manevrat de la Cotroceni. Însuși prim-ministru Cîțu și-a schimbat opțiunile atât de mult încât a ajuns regretabil o veritabilă caricatură.

Presiunea pe Guvernul României este, evident, uriașă iar acest fapt încalcă nu numai legea, ci pune în pericol siguranța națională.

În atari condiții, invocarea și aplicarea legii, în principal a Constituției, este obligatorie, indiferent pe cine ar privi acest aspect.

Guvernul Orban a lăsat moștenire Guvernului Cîțu, ca sarcină ocultă, cenzura readusă pe pământ românesc prin intermediul pandemiei, ca veritabil element al criminalității politice. Or, cenzura pe timp de război sau în alte situații se întemeiază limitat prin lege, altfel, este un veritabil atentat la sistemul legislativ.

Nu e cazul de aplicarea niciunei cenzuri în România, ci doar de activare a tuturor procedurilor împotriva celor care folosesc mecanismele cenzurii. Criza sanitară, într-o oarecare măsură un dezastru la scară globală, numai de cenzură nu are nevoie.

Autor: Ioan Vieru

Sursa: cotidianul.ro