Analize și opinii

Viktor Orban: Europa s-a retras. SUA au ultimul cuvânt

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 10: Hungarian Prime Minister Viktor Orban and German Chancellor Angela Merkel (not pictured) speak to the media prior to talks at the Chancellery on February 10, 2020 in Berlin, Germany. Orban is on a one-day official visit to Berlin. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

”Sunt unii care își doresc să forțeze Ungaria să intre în războiul din Ucraina și acești oameni nu se dau în lături de la multe pentru a-și atinge scopul”, a spus Viktor Orban într-un interviu despre ”război, pace și Dumnezeu” pentru săptămânalul elvețian Weltwoche.

”Ucraina este vecina noastră și acolo trăiesc și unguri. Sunt recrutați și mor cu sutele pe front”, a spus Orban, adăugând că guvernul de la Budapesta a protestat împotriva acestor recrutări.

”Europa s-a retras din dezbatere”, a spus Orban, deplângând faptul că statele UE se lasă târâte într-un război între Moscova și Washington. ”În deciziile adoptate la Bruxelles mie mi se par mai vizibile interesele americane decât cele europene”, spune Orban. ”Americanii vor avea ultimul cuvânt într-un război care se poartă în Europa”.

Recent, Ungaria s-a alăturat în mod clar Turciei și a decis să amâne votul pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Potrivit Associated Press, ”amânarea, care va face ca votul să nu aibă loc înainte de 20 martie, vine în contextul în care Ungaria și Turcia au rămas ultimele state membre NATO care nu au aprobat încă cererile de aderate ale celor două state nordice”. ”Premierul populist al Ungariei spune că este în favoarea aderării celor două țări la NATO, însă el arată că guvernele de la Stockholm și Helsinki au răspândit minciuni sfruntate despre Ungaria, iar asta i-a făcut pe parlamentarii puterii să se întrebe dacă să aprobe sau nu aderarea Finlandei și Suediei la NATO”, mai arată AP.

”Nu e corect din partea lor să ne ceară să-i primim în alianță în timp ce diseminează minciuni sfruntate despre Ungaria, despre statul de drept din Ungaria, despre democrația noastră și despre viața de aici?”, a spus Orban. ”Cum poate sa fie cineva aliatul nostru atât timp cât răspândește cu nerușinare minciuni despre Ungaria? Deci haideți să ne oprim pentru a avea o discuție și a-i întreba cum se poate așa ceva”.

Recent, Orban s-a poziționat din nou diferit față de ceilalți șefi de stat și de guvern din UE și a spus că aprobă planul de pace în 12 puncte pentru Ucraina propus de China. ”De asemenea, considerăm că planul de pace al Chinei este important și îl susținem”, a spus Orban, într-un discurs în fața parlamentului.

Orban a insistat încă o dată că guvernul Ungariei nu va trimite arme pentru Ucraina.

În interviul pentru publicația elvețiană amintită, Viktor Orban a mai spus că guvernul Ungariei este ”suficient de puternic pentru a ține țara departe de război”, în timp ce Washingtonul a devenit singurul pol de decizie în ce privește conflictul din Ungaria. Declarația lui Orban vine la scurt timp după ce raportorul pentru Ungaria din Parlamentul European, ecologista Gwendoline Delbos-Corfield, a declarat că serviciile secrete ungare au oferit în mod deliberat Rusiei o serie de informații, însă nu a intrat în detalii. ”Nu știm de ce niciun stat nu reacționează în cadrul Consiliului European?”, a spus raportoarea PE. Probabil că undeva între aceste scurgeri de informații către Rusia via Ungaria și lipsa de reacție a Consiliului European stă ”forța suficientă” a guvernului Orban de a nu se lăsa implicat în conflictul din Ucraina.

Autor: Călin Marchievici

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Articolul e OK dar conține o greșeală: “Washingtonul a devenit singurul pol de decizie în ce privește conflictul din Ungaria.” Cred că nu Ungaria ci Ucraina ar fi corect.