Analize și opinii

Viitorul sistemului monetar

Unul dintre cele mai fascinante experimente care pot fi facute de un analist politic sau economic este comparatia intre ce spune de fapt un presedinte sau prim-ministru si ce transmite pre­sa mai departe. Diferentele intre declaratiile integrale si fragmentele care sunt utilizate in relatarile jur­nalistilor dau o imagine foarte clara a filtrelor propagandiste cu care opereaza mass-media interna si internationala. Cel mai recent exemplu al unei situatii in care mesajul unui important jucator de talie internationala a fost deslusit doar de catre cunoscatori in timp ce publicul larg a primit versiunea filtrata a mesajului este dat de recentele declaratii ale lui Dmitri Medvedev dupa intalnirea cu Angela Merkel.

Din punctul nostru de vedere, desi in cadrul acestei intalniri a fost abordata o serie intreaga de subiecte foarte importante, cel mai important mesaj al pre­sedintelui rus a ramas fara atentia cuvenita. Intrebat despre perspectivele monedei unice europene, Medvedev a declarat: “eu sunt un optimist precaut. Euro este o moneda tanara, dar cu perspective bune”. O anumita parte din mass-media a ignorat atat intrebarea cat si raspunsul, deoarece nu se cade ca un presedinte rus sa fie aratat dandu-si cu parerea despre perspectivele monedei unice europene, fiind necesara mentinerea iluziei in care Uniunea Euro­peana este autosuficienta, iar Rusia este lipsita de importanta in jocul economic global.

Ziarele si televiziunile care au ignorat cu totalitate mesajul lui Medvedev fac parte din categoria “mass-media pentru consumatori nesofisticati”. Au mai existat ziare si televiziuni care au preferat sa utilizeze declaratia lui Medvedev pentru a-l prezenta ca un sustinator convins al monedei unice europene. Mesajul care a fost transmis de “mass-media pentru consumatori sofisticati” a fost ceva de genul “chiar si Medvedev crede in viitorul monedei unice europene. Fiti linistiti”. De fapt, Medvedev a dorit sa transmita un mesaj cu totul diferit, dar pentru a ajunge la el trebuie ca un consumator de media sa intre in categoria celor “ultrasofisticati”.

Foarte putine surse media (momentan avem doar doua exemple: Rusia Today si Deutsche Welle) au avut curajul sa reproduca pana la capat raspunsul lui Medvedev care, pe langa recunoasterea existentei unui “optimism precaut” in privinta perspectivelor Euro, a spus urmatoarele: “problema ma­jora a monedei unice europene este ca aceasta mo­neda, desi respectabila si solida, deserveste tari care au nivele economice foarte diferite, ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata in istoria omenirii”. Pentru orice jurnalist versat in limbajul diplomatic al intalni­rilor la nivel inalt, ar trebui sa devina clar ca in acest context, declaratiile despre optimismul precaut nu sunt decat un gest de curtoazie, iar adevaratul mesaj este mai aproape de “suntem constienti de proble­mele reale ale zonei euro”.

Presedintele rus a dorit sa dea si o alta dimensiune mesajului sau, mentionand ca problema monedei euro nu este una de ordin conceptual, ci de ordin conjunctural, invocand criza financiara drept principala cauza a greutatilor cu care aceasta se confrunta acum. Insa aceasta lauda la adresa “conceptului euro” nu a fost altceva decat un pretext pentru a lansa mesajul principal: “euro demonstreaza ca se pot crea cu succes valute transnationale. Noi consideram ca numarul va­lutelor utilizate drept standard international trebuie sa creasca”. Astazi, dolarul american este singura valuta utilizata drept standard international, el fiind denumit si “moneda de rezerva” pentru ca in dolari sunt tinute rezervele valutare ale bancilor centrale. Cresterea numarului valutelor care isi vor asuma acest rol inseamna detronarea dolarului, ceea ce va fi o lovitura colosala pentru economia americana. Implicit, Medvedev a explicat si ce urmeaza sa inlocuiasca dolarul. Se pare ca una dintre noile mo­nede-standard va fi o moneda transnationala care va fi creata utilizand experienta euro. In acest context, zvonurile vechi despre crearea unei monede sinte­tice bazate pe petrolul rusesc si forta fiscala a statului german devin din ce in ce mai interesante.
Teoretic, schimbarile drastice care se petrec in configuratia geopolitica globala ofera niste sanse ex­traordinare pentru Romania. Pacat ca inca nu avem un guvern capabil sa le foloseasca.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu