Analize și opinii

Raportul CE: Multe din cazurile de corupţie la nivel înalt se apropie de prescripţie

Comisia Europeana a facut public raportul de monitorizare pe justitie si anticoruptie in cadrul Mecansimului de Cooperare si Verificare (MCV). Ma refer acum numai la cazurile de coruptie inalta, caci aici este testul justitiei. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este premiata pentru ca a continuat in mod convingator anchetarea cazurilor de coruptie la nivel înalt. Avem si un numar mai mare de condamnari in instanta, este dat si un exemplu care arata ca se poate judeca repede, cu sedinte de judecata saptaminale si solutie in 6 luni intr-un caz de coruptie.

Dar marea problema si critica este aminarea dosarelor cu politicieni inculpati aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Multe din dosarele cu inculpati politicieni aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost amanate cu anii, existand pericolul concret si imediat ca aceste cazuri sa fie inchise din cauza implinirii termenelor de prescriptie a raspunderii penale. Consiliul Superior al Magistraturii ar fi trebuit demult sa aplice sanctiuni severe, dar CSM este si el in topul criticilor, intre altele, exact pentru ineficienta (chiar lipsa) masurilor de raspundere disciplinara fata de magistrati.

Aceste critici sunt repetate de Comisie, pe buna dreptate, dar de fiecare data dupa un astfel de raport CSM nu a spus nimic consistent, ci a avut reactii superficiale, de tipul o sa facem un raport la raportul Comisiei … sanctionarea magistratilor care au contribuit si contribuie la prescriptia raspunderii penale in cazurile de inalta coruptie la care se refera raportul ar fi un bun inceput de actiune.

Rezultatele luptei impotriva coruptiei sunt subminate si de problemele legate de neconfiscarea averilor ilicite. Hotaririle judecatoresti si legislatia provoaca dificultati in confiscarea averilor ilicite. In practica, observa Comisia, doar bunurile care sunt consecinta directa a unei infractiuni pot fi confiscate, desi, de multe ori, nici acelea prin transferul de proprietate catre terti. Astfel de averi ilicite scapa cu totul controlului judiciar. Subiectul confiscarii averilor, inclusiv al modificarii Constitutiei, trebuie sa fie repetat pina la rezolvare.

CE conside­ră că „înregistrarea de rezultate în lupta împotriva corupţiei depinde de voinţa politică şi de angajamentul autorităţilor judiciare”.

sursa: voxpublica.realitatea.net

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu