Analize și opinii

VEZI CUM ”VICE” TE-A PROSTIT ÎN TOT ACEST TIMP

Ca o introducere în context, pentru a întelege mai bine mesajul articolului nostru. Trăim vremuri în care online-ul reușește să organizeze mase, să influențeze opinii, iar cuvântul “viral” să cântărească atât de mult. Cu alte cuvinte crearea de conținut viral atrage  de la sine o responsabilitate pe măsură.Entitățile din online influențează opinii, prin numărul mare de aprecieri, iar  aparițile și distribuirile creeaza automat impresia că reprezintă ceva semnificativ, o voce care nu poate fi ignorată, peste care nu poți trece așa ușor cu vederea.

Site-ul vice.com este o asemenea pseudoentitate formatoare de mesaje virale, distingându-se în online de alte siteuri prin subiectele mai mult sau mai puțin tabu pe care le abordează și prin discreditarea a tot ce e incorect politic. E adevărat că în ultimul timp vice s-a decredibilizat chiar și în rândul propriilor susținători din cauza penibilismului în care aranjează cuvintele din titluri și a tertipurilor la care apelează pentru a atrage cât mai mult atenția. Dar ne propunem să mai adăugăm o cărămidă la zidul dintre publicația online și legătura lor cu realitatea. O glumă în ton cu subiectul de față ar fi că “Acest articol îți va arăta de ce nu merg bine lucrurile în România și cum se manipulează masele”, cu ironia de rigoare.

Încă din urmă cu un an m-am tot întâlnit cu un așa zis Nae (Petraru) pe unul din grupurile de Facebook pe care le frecventam. Observând că acesta postează cu mult tupeu articole sfidătoare ale vice pe diferite teme si adaugă descrieri care aveau ca scop evident provocarea discuțiilor în contradictoriu și instigarea, văzând că postările devin constante și frecvente l-am mirosit a fi un cont fals, folosit pentru a posta noutățile vice, un fel de a face propagandă celebrului site. Însă nu i-am acordat suficientă atenție pe moment.

La un an distanță îl intâlnesc pe același Nae la treabă pe mai multe grupuri spamând cu articole Vice, moment în care a devenit evident că persoana din spatele contului este de meserie “postac”. În mod firesc stokeuiesc contul care are toate caracteristicile specifice unui cont fals: nici o poză reală, în jur de 50 de prieteni (majoritatea de asemenea conturi fantomă), date completate aleatoriu si singura evaluare facută este la pagina vice. Noroc cu noul motor de căutare de la Facebook care acum e mai meseriaș și imediat aflu ca Nae postează constant pe grupuri de facebook articole Vice încă din 2015. Astfel prietenul nostru se dă ba din Timisoara, ba din Cluj, ba din București postând pe grupurile Timisoara anunțuri, Timisoara, Chirie Cluj Napoca, Regie, Vanzari Regie, Studenti Regie, Femei, Job Bucuresti, Romania etc. Tot ce are număr mare de membrii si eficient de spămuit.

Tactica e simplă și foarte eficientă, postând separat un articol pe mai multe grupuri, numărul de apreciezi, distribuiri și discuții pe marginea acestuia cresc exponențial. Comparând cu impactul postării inițiale pe pagina Vice impactul e net superior, deci probabil din acest motiv au ales o propagandă demnă de studiouri de video chat.

Mergând pe același fir al prietenilor de pe contul postacului e de ajuns o anchetă facută în 15 minute din fotoliu să pot descoperi că rețeaua e mult mai mare, conturile folosite pentru propaganda vice sunt mult mai multe și probabil nu îmi ajung câteva zile pentru a face screenshot la toate postările pe care le-am găsit.

Tiparul după care sunt construite conturile e același: una două poze de pe internet, un număr relativ mic de prieteni și desigur singura evaluare facută de pe cont este la pagina Vice, ca să vezi. Și bineînțeles spamează toate grupurile de pe Facebook cu articole Vice. Așa am făcut cunoștință cu Mara (David), Mircea (Deplin) si Mirabela (Cristescu).

Cu descrieri de genul: “Cum caută mișcarea ateiștilor fără suflet nod în papură cu orice ocazie. O să se plângă de trafalet un veac și jumătate, dar pe homosexuali îi lasă să-și facă hatârul”, Vice creează cu ipocrizie tiparul perfect de „habotnic” pe care tot ei îl pun la zid. Ipocrizia merge mai departe când de pe același cont de pe care ei pozează într-un „habotnic” tripat împotriva Vice și hotărât să le facă reclamă negativă, evaluează cu calificativ maxim pagina vice. Că doar nu stă nimeni să verifice și imaginea de entitate virtuală nu se construiește singură. Deci până acum am strâns destule cazuri evidente în care vice se pupă singur în fund pe întuneric.

Practic ei sunt în ambele tabere și mai nici unde, ei îi incită pe români unii împotriva celorlalți. Apelează la o creștere a notorietății cu orice preț, cât mai agresivă și în același timp lașă, facută din spatele conturilor fantomă. E o creștere articială a traficului pe site la care asistăm, fară de care ei nu pot avea nici un gram de veridicitate a opiniilor lansate. Fără această expunere perversă și instigatoare, opiniile scabroase ale celor de la vice nu ar cântări deloc în online, deci dacă ar fi să nu se folosească de propaganda underground pe sute de grupuri ei nu ar exista.

Cu alte cuvinte, ei în lumea reală și corectă a exprimării unei opinii nu există, sunt zero! Deci din momentul de față puteți să-i aruncați definitiv la groapa de gunoi a internetului propagandist.

Se ridică foarte multe semne de întrebare după ce am văzut că vice manipulează, creează conflicte ale căror tabere tot ei le stimulează. Cine are de câștigat de pe urma acestei propagande? Doar articolul cu Dragnea și cătușele l-am întâlnit pus pe zeci de grupuri de pe conturi diferite (vezi screenshoturile de la finalul articolului) în cea mai agresivă manieră posibilă. Cine finanțează acești postaci? Pentru că în mod evident ei practică asta ca și meserie fiind activi încă din 2014 ( vezi screenshoturi) până în prezent la data scrierii articolului de față și continuă să împrăștie în mod constant ideologiile mizere ale vice.

Nu e o conspirație, nu e nici o paranoia. Ba chiar e foarte trist că o publicație precum vice apelează la asemenea tactici de manipulare, așa că data viitoare când vedeți un titlu de genul :” Comentariile românilor la o postare pro gay a Ambasadei Suediei sunt ciuma Internetului”, să nu vă surprindă dacă aflați că tot ei le-au scris. Și fiți mai atenți  când acordați credit unei opinii venite via vice.

În încheiere mai adăugam o evidență la ceea ce era ușor de demonstrat, că vice se pupă singur în fund pe întuneric. Contul fantomă al așa zisei Mara (David) care postează cu succes în mod undercover articolele vice pe grupuri încă de ceva ani (vezi screenshoturi final), a fost surprins la treaba cu 24 de ore înainte să ne punem pe scris, dând primul like al postărilor de pe pagina Vice România, sincronizându-se perfect cu cel care le postează pe pagină.

Așadar daca Vice se va simți ofensat de cele prezentate aici, asemenea unuia dintre articolele likeuite de postacul undercover „De ce ai dreptul să faci mișto de orice religie, chiar dacă se supară creștinopații din România”, cu descrierea „Noi nu râdem de oameni. Râdem de idei, de ideologii, de credințe”, am făcut și noi  mișto azi de ideea cum că vice crede că poate face propagandă pentru notorietate și să nu se prindă nimeni că ei cerșesc atenție. Am râs și ne-a plăcut. Acum că ai aflat, ești responsabil. Dă share!

Sursa: Freamatul.com

 

 

 

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu