Analize și opinii

Cei mai aprigi „sorosiști“ s-au întâlnit la Sibiu pentru a face „un Schengen al grupărilor civice”

Timp de trei zile, într-un spațiu pus la dispoziție de o fundație cu sorginte germană și scop liberal, sub supravegherea altor ”puteri străine” precum cei de la Ambasada Olandei și cu tehnocrații fostului premier Cioloș prin preajmă, la Sibiu s-a desfășurat cea mai mare reuniune a societății civile din România, activă și pe plan politic.„Retreziți“ sub semnul #rezist, cei aproximativ 100 de activiști prezenți au vorbit și plănuit lucruri pentru ”o Românie normală”, ”o justiție consolidată”, ”un parcurs euroatlantic”, dar și despre ”lupta împotriva corupției”. O întâlnire cu rolul de a transforma societatea civilă din România într-uimn actor mult mai sprinten pe scena schimbărilor dictate de politicieni.

Întâlnirea de la Sibiu a avut loc în ultele trei zile ale săptămânii trecute și a avut drept punct de plecare un eveniment petrecut tot în acest oraș: în aprilie, o parte din organizațiile civice care au ieșit în față cu ocazia protestelor generate de Ordonanța 13 au discutat despre crearea unei platforme comune. O lună mai târziu, opt dintre organizațiile civice cu experiența protestelor din stradă semnau ”Contractul România”.

Au mai trecut alte cinci luni, pentru ca la această nouă întâlnire să fie invitate și să accepte această invitație și alte organizații cu preocupări în zona civismului politic. Cum ar fi Platforma România 100 a lui Dacian Cioloș sau Vedem Just, inițiativă a judecătorului Cristi Dănileț, fost membru al CSM.

Mesajul pozitiv și cele patru obiective

Într-o sală în care media de vârstă nu a trecut de 35 de ani, în fața multor capete plecate deasupra telefoanelor care ”share-uiau” transmisiunea în direct de la eveniment, vorbește Mihai Polițeanu. Este unul din membrii fondatori ai Inițiativei România – organizația care a muncit pentru reuniunea de la Sibiu – și unul din cei care a muncit la platforma ”Contract România”. „Este o realitate că, după 1989, au fost foarte rare momentele de solidaritate civică sau politică, de încredere reciprocă în rândul românilor. Toate organizațiile civice născute marilor astfel de momente au sucombat pentru că nu s-au dus înspre o luptă pozitivă. Au știut împotriva a ce luptă, dar nu au știut și pentru ce luptă“, a explicat Mihai Polițeanu noua orientare civică, de regăsit în ”Contract România”.

Gândit ca o platformă națională deschisă grupurilor civice, protocolul de colaborare care a fost deja semnat de opt organizații civice, enumeră patru obiective. Apărarea independenței justiției și lupta împotriva corupției, alături de apărarea și promovarea libertăților individuale în contextul unui stat laic sunt două dintre aceste obiective, considerate de importanță imediată. Acestor obiective li se mai adaugă crearea și operaționalizarea unei rețele naționale de grupuri civice în toată țara, precum și în diaspora, capabile să reacționeze la teme de interes național, dar și liberalizarea și reforma legislației electorale și a finanțării partidelor politice. „Să creăm un spațiu Schengen al grupurilor civice. În cadrul platformei partenerii sunt egali, aceasta fiind deschisă tuturor organizațiilor mai mult sau mai puțin formale, dar care împărtășesc aceleași valori ca și noi“, a mai arătat Mihai Polițeanu.

A pune la un loc priceperea fiecăruia în parte

Veniți din toată țara, activiștii prezenți la Sibiu au dovedit deja pricepere și voluntariat în folosul celorlalți în diverse domenii. Prin urmare, scopul reunirii organizațiilor pentru o mai bună colaborare – dar fără subordonare – este firesc, au considerat majoritatea celor prezenți.

Spre exemplu, judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM, a venit cu organizația „Voci pentru democrație și justiție – VeDem just“. „Încercăm să oferim expertiză pe plan juridic. Noi suntem cei care am interpretat Ordonanța 13 a Guvernului, am atenționat publicul asupra deficiențelor din Ordonanța 14, am explicat ce este cu răspunderea magistraților, care sunt punctele slabe din legea propusă de ministrul Justiției pentru a modifica cele trei legi de bază care stau la fundamentul Justiției. Încercăm să ne oferim suportul pentru interpretarea corectă a Constituției și a legilor pentru că avem experiență în domeniu“, spune Cristi Dănileț.

În viziunea lui, coagularea societății civile ar trebui să se limiteze la o colaborare eficientă, fără crearea vreunei supra-structuri. „Prin definiție, societatea civilă e ceva dezorganizat, căci dacă ar fi organizat ar fi o organizație guvernamentală, un partid. Ce am văzut azi aici sunt oameni care au inițiative diverse pe diverse domenii, toate spre un mai bine al României. Și părerea mea este că ar fi mai bine așa, să rămână fiecare pe o oarecare expertiză în domeniu“, mai apreciază Cristi Dănileț.

Inițiativa Timișoara a fost prezentă la Sibiu prin intermediul lui Laurențiu Ștefănescu, cel care în iarna acestui an lucra la noua Proclamație de la Timișoara, cea care în opt puncte sintetiza dorințele sutelor de mii ieșiți în stradă. Inițiativa Timișoara reunește deja alte 12 organizații civice din vestul țării. „Structura pe care am construit-o are cu totul altă formă: este o rețea neuronală, care nu are o formă ierarhică. Acum suntem în curs de a perfecționa modalitățile de a comunica mai ușor și de a putea să avem decizii în timpi mult mai scurți“, declară Ștefănescu referitor la intențiile platformei „Contract România“.

Interesele ascunse n-au șansă

Intențiile bune ale celor care au protestat iarna aceasta în stradă și s-au reunit acum la Sibiu nu au cum să fie deturnate, chiar și de persoane cu o agendă ascunsă. O spune Dragoș Pîslaru, fostul ministru al Muncii în guvernul condus de Dacian Cioloș, alături de care a fondat Platforma România 100. „Ceea ce e important este setul de valori pe care îl punem pe masă. Discutăm de transparență, de onestitate, de colaborare, de a împărtăși această dorință de a împinge țara pe un drum mai bun. Nu poți acapara moralitatea, onestitatea ori profesionalismul. Acapararea agendei se întâmplă doar când bazele sunt șubrede. Asta este virtutea organizării de tipul acesta“, spune Pîslaru.

El consideră că este în avantajul țării coagularea societății civile.„În România există încă multe disfuncționalități în societate, iar una dintre acestea este lipsa de încredere și greutatea de a colabora. Într-o societate modernă pe care o dorim realizată cât mai curând, oamenii se exprimă atât civic, cât și politic pentru a susține lucrurile în care cred. Noi credem cu tărie că activismul individual e critic pentru ca societatea să poată progresa, dar nu un activism anti-ceva, ci unul care să construiască. Fiecare trebuie să înțelegem că avem o responsabilitate de a participa la această societate. Delegarea la alegeri, din patru în patru ani, a unor reprezentanți nu substituie nevoia de a te implica activ și de a-ți asuma rolul în societate“, afirmă Pîslaru.

Printre ceilalți 100 de activiști, s-au aflat și cei de la Geeks for Democracy, organizație „responsabilă“ de inițiativa recentelor acțiuni prin care sunt aduse mulțumiri miilor de magistrați care au semnat împotriva modificărilor legilor Justiției, în forma pe care o propune actualul Executiv. Cei de la Geeks for Democracy mai au, însă, și alte numeroase proiecte apropiate de jocul politic, după cum a fost programul de instruire a observatorilor de la alegerile parlamentare de anul trecut.

„Noi nu suntem parte, deocamdată, a platformei «Contract România». Indiferent dacă vom fi sau nu, noi ajutăm pe toată lumea din societatea civilă. Asta e important, nu e vorba de o structură piramidală, în care să ne strângem câțiva, ca borfașii, și să ne înțelegem pe spatele altora. Nu e vorba de a ne întâlni pentru putere, ci mai degrabă pentru a stimula entuziasmul multora, astfel încât să generăm rezultate vizibile“, vorbește Cătălin Teniță, unul din fondatorii Geeks for Democracy.

Vocea ”străinilor”

Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate a fost cea care a susținut organizarea întâlnirii de la Sibiu, pregătită de Inițiativa România. „Nu știu dacă este vreo organizație care s-a implicat în protestele de astă iarnă și care să nu fie aici. Întrebarea care se naște este ce facem de acum încolo? Vreau să fiți conștienți că lumea se uită la voi și sunteți luat în serios și de aceia care nu vor să se schimbe nimic în România, de aceea există și o propagandă împotriva dumneavoastră“, a spus Raimar Wagner, director de proiecte pe România a fundației germane.

Alături de societatea civilă reunită la Sibiu au venit și reprezentanți ai Ambasadei Olandei, cu același mesaj de susținere. „Este important ceea ce faceți pentru că luptați activ pentru libertatea pe care România a câștigat-o foarte greu și care trebuie apărată. Noi credem că România este foarte norocoasă să vă aibă. Interesul României este să fiți uniți și puternici“, a spus Norma Nițescu, din partea Ambasadei Olandei.

Inițiativa ”rămâne deschisă”

Organizatorii întâlnirii de la Sibiu arată că astfel de reuniuni vor mai avea loc, iar inițiativa rămâne deschisă tuturor comunităților care susțin public și fără echivoc libertățile și drepturile individuale, domnia legii și orientarea euroatlantică a României.

Lista organizațiilor prezente la Sibiu

1. Aradul Civic (membră a rețelei civice naționale Contract România)

2. CIVICA Iași (membră a rețelei civice naționale Contract România)

3. CivicTech Romania

4. Corupția ucide

5. Evoluție În Instituție (#Insist) (membră a rețelei civice naționale Contract România)

6. Geeks for Democracy

7. Inițiativa Craiova (membră a rețelei civice naționale Contract România)

8. Inițiativa România (membră a rețelei civice naționale Contract România)

9. Initiativa Timisoara (federație a 10 ONG-uri din Timișoara: Activ Civic, ACUM, Ariergarda, Asociația ARAS – filiala Timișoara, Asociația Culturală Diogene, Asociația SPICC, LGBTeam, Organizația Studenților din Universitatea Timișoara (OSUT), Pieces of Heaven, Yacht Club Timișoara) (membră a rețelei civice naționale Contract România)

10. Institutul pentru Politici Publice (membră a rețelei civice naționale Contract România)

11. Oradea Civica (membră a rețelei civice naționale Contract România)

12. Platforma România 100

13. Rădăuțiul civic

14. #REZISTENȚA

15. VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie

Autor: Traian Deleanu

Sursa: Turnul Sfatului

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Buna dimi!
    Din 1990 (anul in care s-au pus bazele conceptului de societate deschisa prin recunoasterea oficiala a reteleI de ONG-uri care a activat cu mult inainte de 1989 conform unei strategii globale de la care tara noastra nu avea cum sa se “eschiveze”) si pana in prezent, nu s-a REALIZAT, din pacate, obiectivul privind instaurarea unei democratii reale, independenta justitiei, dovada “consolidarea institutiilor de forta ale statului” si asigurarea controlului printr-un SISTEM bazat pe conducerea “protocolara”, colectia de “Biletele” la concurenta cu Arhiva Sipa, sub lozinca “Sa traiti bine!” = “S’traiti!”. Guvernarea paralela. Ca americanii, ca rusii, germanii, olandezii, ungurii, englezii, francezii, arabii, minoritatile, “Partidul, Ceausescu, comunismul, securitatea”, soarta, destinul si horoscopul… or, indrumatorul nostru recomandat (impus?!) la aderarea in UE a fost AUSTRIA!!! OMV, PERLA COROANEI…REZERVA ENERGETICA, GAZE NATURALE, PETROL, PADURI, la pachet cu unitati/subansamble/mijloace de productie/bunuri preluate prin procedura PRIVATIZARILOR IN MASA. Pai, cu tot respectul, tara noastra (si nici o alta tara) nu are regimul juridic al unei SOCIETATI COMERCIALE inmatriculate la REGISTRUL COMERTULUI, TRANZACTIONATA LA BURSA in baza unui CONTRACT DE TARA! In concret, referitor la DEZBATEREA/NEGOCIEREA CLAUZELOR CONTRACUTUALE IN MATERIE DE CORUPTIE, DETURNARE DE FONDURI, DEVALIZARE, SUBMINARE, DEFRISARE, RAPORTUL DINTRE COTIZATIA AVANSATA IN CALIT DE MB UE SI CUANTUMUL FONDURILOR EUROPENE “ACCESATE”, MODALITATILE DE A GUVERNA O TARA PRIN REMANIERI, PUCI, LOVITURI DE STAT, unele mai ingenioase decat altele, METODELE DE ELIM A ADVERSARILOR POLITICI, DENATURAREA LA INFINIT A SITUATIEI REALE IN CONTEXT, DECUPLAREA DE LA ADEVARURILE ISTORICE, INDUCEREA STARII DE DEZBINARE, FATETA SEPARATISMULUI (!), impreuna cu toate celelalte circumstante, mai grav ATENTATUL LA IDENTITATE…la ce fel de CONTRACT DE TARA anume se face trimitere, si care ar fi intervalul de timp, a se intelege cata apa ar mai fi necesara sa curga pe Dunare ca sa ne vina mintea la cap, respectiv, revenim la normalitate?! Se spune ca toate revolutiile sunt lovituri de stat, dar nu toate loviturile de stat sunt revolutii. Pe bune, ce-ar fi mai potrivit?! O revolutie sau o lovitura de stat?! Cu sange sau fara sange, cu morti sau fara morti?! Ideal cu morti vii, treziti din somnul ratiunii! Minunat!
    Binecuvantari la toata suflarea!

  • la ce ne-ar folosi conceptul de contract, specfic dealtfel institutiei OBLIGATIILOR COMERCIALE, # OBLIGATIE, daca avem in cap sa ne tot sapam groapa unul altuia, groapa de tara, de planeta, dam foc la tara, incendiind …cluburi, arhive, gropi de gunoi, azile de batrani, depozite, uitand de incendierile ca fenomene extreme, in trend la niv planetar…daca, daca, daca am reusi sa traim echilibrat, in armonie cu tot ceea ce exista in jurul nostru, fara sa creem destabilizare la infinit…# DACA…
    Din experientele, observatii personale, indrumarile, recomandarile, invataturile ingerilor pazitori terestri si extra, stiu ei, ingerii, carora le sunt recunoscatoare, din discutiile, joaca cu copii in prezenta carora ma simt in mediul meu, recunosc, mai confortabil decat in prez adultilor-oameni maaaari, de-adevaratelea…nu suntem singuri in infinitul univers, una, si, din ce-am dedus, experimentat, invatat, nu suntem inca pregatiti sa cunoastem, vedem la propriu adevarata fateta a “lumilor” parte integranta a istoriei civilizatiilor, insa…cert e ca nu avem voie sa TULBURAM, CUTREMURAM, INCENDIEM, ATACAM ENERGETIC CAMPUL AFERENT ENTITATILOR DIN JURUL NOSTRU, de oriunde ar fi, temporo-spatial…ideal, mentinerea climatul de pace, si…lucrurile se asaza de la Sine…ca printr-un vis, vis frumos, luminos, neaparat si musai! Multumesc din suflet…nu mai revad, corectez ca oricum, asa cu bune, rele, perturbari inerente, tot din cea mai pura intentie ma straduiesc sa astern cate ceva, opinii…suntem mult mai mult decat ne putem imagina…si cu cat suntem mai deschisi, bineintentionati, pacifisti-ESENTIAL! cu atat ni se deschid noi porti, oportunitati, descopera secrete, chei, mesaje…vb aia, legea lui ohm…om trai si om vedea, alta varianta: esti om cu mine sunt om cu tine…si aaaaa…despre mortii care invie…pai cf legii transformarii maselor, in univers nimic nu moare, totul se transforma…principiul vietii vesnice…conditia sine qua non rezida in atitudinea pacifista, absolut NE(CE)SARA…ganduri bune,

Abonează-te la newsletter