Analize și opinii

Verdict: iresponsabilitate

Scrisoarea de Intentie catre FMI ramane nemodificata. Pensiile, salariile bugetarilor si ajutoarele de somaj vor fi reduse. Guvernantii, in frunte cu liderul suprem Traian Basescu, se dau decisi. Hotarati. Implacabili, atunci cand este vorba, sustin ei, de interesul Romaniei. Un interes pe care nu ezita sa il improaste cu noroi in fiecare zi. De trei saptamani, decidentii mimeaza negocierile cu sindicatele, patronatele, partidele din Opozitie. Se cautau, chipurile, solutii alternative pentru a se evita scaderea si mai drastica a veniturilor. Totul s-a redus, insa, la un teatru politic ieftin, din care populatia a iesit, din nou, invinsa. Seful statului nu ezita sa pozeze in responsabilul de serviciu al Romaniei, intr-un lider ferm, care ia decizii dure doar pentru a ne salva de la un faliment rasunator. In realitate, nu este vorba decat de obsesia maladiva a lui Basescu de a controla totul. Absolut totul. Guvern, Parlament, institutii. Nimeni de la varful Puterii nu are curajul sa i se impotriveasca. Sa ii reaminteasca promisiunile facute in campanie. Sa ii spuna, transant, ca populatia a ajuns deja pe culmile disperarii. Yesmenii din jurul Palatului Cotroceni bat scurt din calcaie atunci cand seful statului are o dorinta, un moft politic. Si Boc, si Videanu, si Berceanu, si ceilalti stiu foarte bine ca fara sustinerea sefului statului tot esafodul oligarhiei portocalii s-ar prabusi ca un castel de nisip la prima adiere mai serioasa a vantului. Liderii din Modrogan sunt constienti ca Basescu nu trebuie subestimat. Si ca viitorul lor politic si financiar depinde de “bunavointa” acestuia. Daca presedintele ar vrea ca guvernul Boc sa pice, doar pentru ca acelasi premier sa fie desemnat inca o data, dorinta i-ar fi imediat indeplinita. Chiar daca, pe la colturi, unul sau altul se da dizident. Nu atat de dizident, insa, incat sa supere. Sa deranjeze. Sa fie privit si tratat ca un corp strain ce trebuie extirpat de urgenta. Sa devina un pericol pentru clientela portocalie.

Din pacate, masurile luate de guvernanti sunt inutile cat timp solutiile economice lipsesc din peisaj. Cat timp exporturile raman prabusite. Cat timp banii pentru asa-zisele investitii se duc in buzunarele clientilor politici ai actualei Puteri. Drama populatiei se mareste cu fiecare zi. Neajunsurile au ajuns sa striveasca milioane de destine. Decidentii s-au indepartat mult prea mult de interesele celor pe care ar trebui sa ii reprezinte. O clica de profitori care isi afiseaza fara jena bogatia obtinuta prin capusarea bugetului de stat se afla la carma Romaniei. O Romanie ce se afla in deriva. O Romanie ce se indreapta spre dezastru.

Nu va trece prea mult pana cand acelasi presedinte ne va prezenta nonsalant o alta serie de cifre economice din care va razbate necesitatea maririi taxelor si impozitelor. Vom fi priviti in ochi cu acelasi tupeu fantastic si ni se va spune ca trebuie sa mai strangem si mai mult cureaua. Pentru ca, intr-un viitor incert, ne va fi bine. Dar, inevitabil, mai inainte trebuie sa ne fie… mai rau. Mult mai rau.
Cinismul guvernantilor a depasit orice limita, in momentul in care premierul Boc a precizat ca, pe ultima suta de metri, s-a decis sa nu fie afectate salariul minim pe economie de 600 de lei si nici pensia sociala de 350 de lei. Mai mult, aceiasi guvernanti “garanteaza” un venit minim de 125 de lei pe membru de familie. Tupeul nu poate acoperi umilinta pe care o traiesc milioane de romani. Joaca aceasta iresponsabila cu soarta romanilor trebuie sa ia sfarsit cat mai repede. Fiecare zi in care actuala Putere se afla la conducerea tarii reprezinta o garantie a dezastrului total. A esecului guvernarii, a austeritatii insuportabile, a saraciei lucii, a dispretului generalizat. Nu avem dreptul sa mai giram incompetenta, jaful, aroganta. Pentru ca toate acestea nu vor ezita sa loveasca in plin. Pe fiecare dintre noi.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu