Analize și opinii Politică

Vinovatii fara vina!

Adevarul! Cati dintre noi nu si-au dorit sau nu isi doresc sa afle adevarul despre coruptia care macina societatea romaneasca post decembrista. Cei care s-au aflat sau se afla la conducerea tarii au fost si sunt catalogati ca fiind vinovati de starea mizerabila in care se afla Romania.

Uitam insa prea usor o clasa intangibila care guverneaza fara mandat Romania: clasa functionarilor. Daca stam sa ne uitam bine vedem, cu mici exceptii, ca functionarii sunt aceiasi, multi dintre ei “mosteniti” de la regimul ceausist.

Acei “amarati de slujbasi”, care nu te bagau in seama daca nu puneai pe masa un pachet de Kent sau macar o ciocolata (din import,evident), au devenit peste noapte functionari publici.

Intangibili pur si simplu. Culmea este ca legea a fost facuta de cei care acum nu mai stiu cum sa scape de ei. Functionarul roman este atat de inamovibil ca o face invidioasa pana si pe madam Pivniceru.

Sa incerce cineva sa schimbe un functionar public pentru ca nu isi face datoria! Este mult doritul moment al castei care poarta pe umerii sai cea mai mare vina, adica justitia, sa iasa in fata si sa arate cum apara ea drepturile cetatenilor.

Evident ca ne intrebam cum a fost sau cum este posibil. Si cum sa nu fie posibil cand, la 20 de ani de la schimbarea regimului ceausist pe la conducerea statului, si aici trebuie sa includem formidabilul aparat din teritoriu, s-au perindat aceiasi. S-au schimbat de la un partid la altul, in cautarea crezului politic, s-au bazat pe aceiasi angajati (primarii, consilii judetene, prefecturi), atat pentru a se promova “politic”, dar si pentru a-si imbunatati averea personala.

Va aduce oare aceasta criza mult dorita ordine in tara?! O sa vedem oare ca Parlamentul este parlament si ca functioneaza, ca guvernul creaza cu adevarat un cadru legislativ corect si coerent, ca justitia va sti si sa isi faca datoria si nu doar sa isi aprobe salarii si sporuri?

Vor intelege si aceste sute de mii de functionari ca statul suntem si noi, dar si ei? Vor intelege ca vremurile ceausiste s-au dus, ca punga statului este si punga lor? Vor intelege ca daca statul nu functioneaza vor ramane si fara locuri de munca nu doar fara sfanta si indezirabila spaga?

Stimati guvernanti, daca nu ati aflat, va spunem noi: E nevoie de ordine in tara!!! Ne-am saturat de haos!

Nicu Calare,
sursa: ziare.com